Minulla on paljon asioita varsinkin
leivontapuolella, joita kokeilen ensimmäistä kertaa. Marenkien tekeminen
oli yksi niistä. Tein tuossa kesällä leivonnaisia, joiden täytteeseen
tuli kolme munankeltuaista. En halunnut heittää valkuaisia menemään ja
silloin päätin, että kokeilen tehdä marenkeja. Tein kolmea eri
makua:mansikan- vaniljan- ja kaakaonmakuisia. Ohjeen löysin TaikinaTaivaan blogista.
Marengit, perusohje
4 kananmunan valkuaista
4 dl tomusokeria
1/2 tl omenaviinietikkaa
Vatkaa
valkuaiset kovaksi, kiiltäväksi vaahdoksi. Lisää vatkatessa vähitellen
tomusokeri sihtaamalla sekaan. Vatkaa noin 6 minuuttia. Lisää
loppuvaiheessa etikka ja vatkaa vielä hetki.Vaahdon tulee olla niin
kovaa, ettei se liikahta kun kulhon nostaa ylösalaisin.
Tässä
vaiheessa jaoin vaahdon kolmeen osaan, koska halusin tehdä kolmea eri
makua. Tässä ainekset, joita lisäsin perusvaahtoihin:
Mansikkamarengit
Mansikkatomusokeria sen verran, että antoi vähän väriä ja makua (en mitannut)
Vaaleanpunaista pastaväriä
Sihtaa
mansikkatomusokeri vaahtoon. Lisää vaaleanpunaista pastaväriä
hammastikun avulla vähän kerrallaan, kunnes väri on toivotunlaista.
Vaniljamarengit
Noin 1/2 tl vanilja-aromia
Lisää vaahtoon
vanilja-aromia muutama tippa kerrallaan, maistele välillä ja lisää jos
vaahto ei maistu vielä tarpeeksi vaniljaiselle.
Kaakaomarengit
Tummaa kaakaojauhetta (en mitannut)
Sihtaa vaahdon sekaan tummaa kaakaojauhetta sen verran, että väri ja maku ovat sopivia.
Laita valmiit
vaahdot pursotinpusseihin. Valitsin keskikokoisen tähtityllan
pursottamiseen. Pursota leivinpaperoidulle pellille haluamasi mallisia
marenkeja vieri viereen. Marengit eivät leviä. Laita marengit
50-75-asteiseen uuniin "kuivumaan". Anna niiden olla siellä n. 2,5
tuntia, avaa uuninluukku ja anna vielä olla jälkilämmössä 30 minuuttia.
Uunissaoloaika riippuu siitä, minkä kokoisia marengit ovat. Marengit
ovat valmiita, kun pohja kumisee ja ne ovat kevyitä ja rapeita. Jos ne
ovat sisältä tahmeita, anna niiden vieläolla uunissa.
Minulla
marenkeja tuli 1,5 pellillistä ja laitoin ne samaan aikaan uuniin.
Alemmalla pellillä oli vähän ohuempia marenkeja ja näin marengit olivat
yhtä aikaa valmiita.
Näitä on kiva tarjoilla vaikka synttäreillä :)
Tein itselleni, miehelle ja tyttärelle
jätskimarenkiannokset. Kun olin saanut annokset valmiiksi, tajusin, että
jäätelössä oli ihan samat värit ja maut kuin marengeissakin, hih!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti