Kun nyt oon päässy amerikkalaisten
piirakoiden tekemisen saloihin, en osaa vissiin enää lopettaakaan ;)
Tänään tein tämän version. Tää täyte on yks mun lemppareista. Aika
makeaa tämä on, mutta ai että se vaan on hyvää! Resepti on Encyclopedic
Cookbook-keittokirjasta. Pohjataikina on vähän erilainen kuin
amerikkalaisessa omena- ja raparperipiirakassa.
Amerikkalainen mansikka-raparperipiirakka
Pohja/kansi (Hot water pastry)
2 cups/ 4,8 dl giivaleipäjauhoja
1/2 tsp./ 1/2 tl leivinjauhetta
1 tsp./ 1 tl ruususuolaa (laitoin 3/4 tsp.)
1/3 cup/ 3/4 dl kiehuvaa vettä
2/3 cup/ 1 1/2 dl pehmeää margariinia
2 cups/ 4,8 dl giivaleipäjauhoja
1/2 tsp./ 1/2 tl leivinjauhetta
1 tsp./ 1 tl ruususuolaa (laitoin 3/4 tsp.)
1/3 cup/ 3/4 dl kiehuvaa vettä
2/3 cup/ 1 1/2 dl pehmeää margariinia
Sekoita
keskenään jauhot, leivinjauhe ja suola. Kaada kuuma vesi margariinin
päälle ja sekoita haarukalla tai pienellä vispilällä, kunnes margariini
on notkean "kermaista". Sekoita joukkoon jauhoseos ja sekoita
tasaiseksi. Laita kulhon päälle kelmua ja laita se jääkaappiin
viilenemään.
Täyte
1 cuo/ 2,4 dl sokeria
1/4 cup/ reilu 1/2 dl hiivaleipäjauhoja
1 cup/ 2,4 dl tuoreita mansikoita (otin pakkasesta)
2 cups/ 4,8 dl kuorittua ja pilkottua raparperia
margariininokareita
1 cuo/ 2,4 dl sokeria
1/4 cup/ reilu 1/2 dl hiivaleipäjauhoja
1 cup/ 2,4 dl tuoreita mansikoita (otin pakkasesta)
2 cups/ 4,8 dl kuorittua ja pilkottua raparperia
margariininokareita
Laita mansikat
ja raparperit samaan kulhoon. Sekoita keskenään jauhot ja sokeri. Laita
siitä 3/4 (eli noin 2,7 dl) mansikoiden ja raparperien sekaan ja
sekoita.
Ota taikina
jääkaapista. Jaa se kahteen osaan niin, että toinen osa on vähän isompi.
Kaulitse molemmat palat ympyränmuotoisiksi, noin 3 mm paksuiksi
levyiksi. Aseta isompi levy pohjaksi paksuun, noin 5-6 cm korkuiseen
vuokaan. Aseta taikina niin, että reunat ulottuvat ainakin vuoan
yläreunaan asti. Vuokaa ei tarvitse voidella.
Levitä loppu
jauhosokeriseos pohjataikinan päälle vuokaan. Kaada päälle täyteseos.
Laita muutama margariininokare täytteen päälle.
Leikkaa
kansitaikina noin 1-1,5 cm levyisiksi suikaleiksi ja asettele ne
ristikoksi täytteen päälle.Laitoin taas tuollaisen yksinkertaisen
ristikon. Taikinapyörää ei nyt ollut, joten leikkasin suikaleet
veitsellä.
Tässä aloitettu ristikko
Kun olet saanut ristikon valmiiksi,
leikkaa ylimääräinen taikina reunoilta pois niin, että taikinan yläreuna
ulottuu vuoan yläreunaan, tai vähän yli. Sitten "liimaa" vedellä
uloimmat taikinasuikaleiden liitoskohdat. Painele haarukalla tai nipistä
sormenpäillä taikinan ulkoreunat. Sain juuri ja juuri tehtyä
lopputaikinasta muutaman kukan pintaa koristamaan.
Paista
piirakkaa ensin 225-asteisessa uunissa 10 minuuttia. Laita sitten uuni
190 asteeseen ja paista piirakkaa vielä noin 30 minuuttia. Piirakka on
valmis, kun pinta on saanut vähän väriä ja täytettä pulppuaa väleistä.
Tarjoile piirakkaa huoneenlämpöisenä jäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa.
Uunituoretta piirakkaa kuningatarjäätelön kanssa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti