Oli viime
vuosi ja alkukesä ja jostain kumpusi idea kehittää oma leivos.
Leivoksesta tuli nelikerroksinen. Yhden täytevälin kehittelin itse eli
valkosuklaamangomoussen. Suklaamousseen lisäsin liivatelehtiä tarpeeni
mukaan. Kaikista haastavimmaksi osoittautui leivoslevyjen kokoaminen,
koska leivoksista tuli aika korkeita. Voi kun olisin jo tuolloin
omistanut säädettävän neliönmallisen reunavuoan!!
Laitan ohjeen kerroksittain alhaalta ylöspäin.
Onnelin mango-suklaamousseleivokset
Unelmakääretorttupohja
4 kananmunaa
1 1/2 dl sokeria
1 1/2 dl ohratärkkelystä
2 rkl kaakaojauhetta
1 1/2 tl leivinjauhetta
Vaahdota munat
ja sokeri paksuksi, vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita keskenään ohrakas,
kaakaojauhe ja leivinjauhe ja sihtaa ne munasokerivaahtoon varovasti
käännellen.
Kaada seos
leivinpaperoidulle uunipellille. Paista 225-asteisessa uunissa noin 6
minuuttia. Laita leivinpaperi pöydälle ja sirottele sen päälle sokeria.
Aseta uunista tullut kääretorttupohja päälipuoli alaspäin sokeroidulle
leivinpaperille. Irrota sitten varovasti kääretorttupohjasta siinä
kiinni oleva leivinpaperi.
Tällä ohjeella tulee todella kuohkea ja mehevä pohja!
Tasoitin kääretorttupohjan reunat veitsellä.
Suklaamousse
4 liivatelehteä
1/2 dl maitoa
75 g tummaa suklaata
1 rkl vettä
2 kananmunaa
2 rkl sokeria
2 dl kuohukermaa
1 tl vaniljasokeria
Laita
liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Kuumenna maito kiehuvaksi
kattilassa. Ota kattila pois liedeltä. Lisää sekaan paloiteltu suklaa ja
sekoita kunnes suklaa on sulanut. Kiehauta vesi. Lisää siihen
puristetut liivatelehdet ja valuta ohuena nauhana samalla sekoittaen
suklaamaidon sekaan. Jäähdytä seos haaleaksi.
Vatkaa munat
ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi ja lisää suklaaseos munavaahtoon. Laita
vaniljasokeri kerman sekaan ja vaahdota se. Yhdistä kerma ja
muna-suklaavaahto ja sekoita tasaiseksi.
Jotta sain
mahdollisimman korkean moussekerroksen, laitoin sitä ensin aika ohuen
kerroksen unelmakääretorttupohjalle, annoin jähmettyä jonkin aikaa
jääkaapissa, lisäsin uuden kerroksen moussea ja annoin taas hyytyä jne.
Näin mousse ei valunut laidoille. Reunavuoassa ei tällaista olisi
tarvinnut tehdä, sen kuin vaan olisi laittanut kaikki kerralla. Anna
suklaamoussen kunnolla hyytyä jääkaapissa.
Vaalea kääretorttupohja
Täysin sama ohje kuin unelmakääretorttupohja, mutta kaakaojauheen jätin pois.
Annoin
valmiin kääretorttupohjan jäähtyä, tasoitin reunat veitsellä ja asetin
sen suklaamoussen päälle.Laitoin takaisin jääkaappiin.
Valkosuklaamangomousse
4 liivatelehteä
1 rkl vettä
2 1/2 dl Flora vispiä
1/2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
200 g vaniljatuorejuustoa
200 g valkosuklaata (Panda)
2 rkl sitruunamehua
1 tlk mangokuutioita
Laita
liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Sulata suklaa vesihauteessa tai
mikrossa ja anna jäähtyä haaleaksi. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää
siihen sokeri ja vaniljasokeri. Sekoita keskenään haalea suklaasula ja
vaniljatuorejuusto ja yhdistä seos kerman kanssa. Valuta mangopurkista
neste ja soseuta mangot. Lisää sekaan sitruunamehu. Lisää
mangositruunaseos muuhun massaan ja sekoita tasaiseksi. Kiehauta vesi.
Sulata siihen puristetut liivatteet ja kaada ohuena nauhana
valkosuklaamangomoussen sekaan samalla sekoittaen.
Laitoin taas
ensin ohuen kerroksen valkosuklaamangomoussea vaalean kääretorttupohjan
päälle, annoin hyytyä jääkaapissa, taas uusi ohut kerros ja hyytymään.
Jatkoin näin, kunnes kerros oli tarpeeksi korkea. Anna hyytyä
jääkaapissa noin 4 tuntia.
Mangopäällys
1 tlk mangokuutioita
2 liivatelehteä
2 rkl vettä
Laita
liivatteet kylmään veteen likoamaan. Valuta mangotölkistä neste ja
soseuta mangot. Kiehauta vesi. Sulata siihen puristetut liivatteet ja
kaada ohuena nauhana mangososeeseen samalla sekoittaen.
Levitä mangoseos päällimmäiseksi ja laita jääkaappiin hyytymään.
Valutin
leivoksien yhteen kulmaan vähän sulatettua valkoista suklaata.
Koristelin leivokset Pandan valkosuklaasta ja tummasta suklaasta
tehdyillä koristeilla. Sydämet pursotin vain leivinpaperille ja laitoin
jähmettymään jääkaappiin. Pitsirulliin löysin erinomaisen kuvallisen
teko-ohjeen Kinuskikissalta täältä. Kokeilin sulkemistekniikkaa sekä klemmareilla että hylsyillä. Minulle helpompi oli klemmaritekniikka.
Juu, olihan näissä leivoksissa hommaa kerrakseen, mutta niiden syöminen palkitsi työn ;)
Nyt omistan säädettävän neliönmallisen reunavuoankin, joten leivoksien kokoaminen on huomattavasti nopeampaa ja helpompaa!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti