Munkkien ja vapun ajankohta ei osu
marraskuulle ei, mutta laitanpa nämä nyt valmiiksi seuraavaa vappua
odottamaan ;) Toissa vappuna tein ensimmäistä kertaa munkkeja ja löysin
mahtavan ohjeen Kattimatikaisen kokkailut-blogista täältä. Kananmunien ja sokerin vaahdottamisen ansiosta munkeista tulee ilmavia ja kuohkeita.
Kuohkeat munkit
5 kananmunaa
3 dl sokeria
8 dl maitoa
100 g tuorehiivaa
1 1/2 tl (ruusu)suolaa
2 tl kardemummaa
Reilu 1 1/2 kg vehnäjauhoja
250 g margariinia/voita sulatettuna
Paistamiseen
1 1/2 l rypsiöljyä
Vaihtoehtoja koristeluun
sokeria
sulatettua suklaata
sokerikuorrutetta
koristerakeita
Vatkaa
huoneenlämpöiset munat ja sokeri vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi.
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi, liuota siihen hiivat ja lisää
muna-sokerivaahtoon. Lisää sekaan mausteet, rasvasula ja muutamassa
erässä sen verran jauhoja, että taikina on kimmoisaa, mutta melko
löysää. Anna taikinan turvota lämpimässä paikassa ja liinalla peitettynä
noin 20 minuuttia.
Jaa taikina
kahteen tai kolmeen osaan. Jauhota leivonta-alusta hyvin. Kauli osat
noin 2 cm:n paksuisiksi levyiksi. Jauhota juomalasin reunat ja paina
sillä taikinasta ympyröitä. Tee sormella reiät ympyröiden keskelle ja
pyörittele sitä hetken aikaa sormen ympärillä niin, että reikä suurenee.
Minä painoin reiät pienellä snapsilasilla ja paistoin keskustapalatkin
pieniksi munkkipalloiksi.
Kuumenna öljy
170-180 -asteiseksi isossa kattilassa. Paistolämpömittarin voi jättää
munkkien paiston ajaksi öljyn sekaan, jotta siitä voi tarkistaa
lämpötilaa ja säädellä sitä tarvittaessa. Laita pari-kolme munkkia
kerrallaan öljyyn paistumaan reikäkauhan avulla. Kun alapuoli on
kullanruskea, käännä munkki reikäkauhalla toisinpäin. Nosta valmiit
munkit kattilasta esimerkiksi talouspaperin päälle (ylimääräinen rasva
imeytyy pois) ja pyörittele ne sitten sokerissa. Jos haluat koristella
munkit esim. sulatetulla suklaalla, anna munkkien jäähtyä ja kasta
toinen puoli munkista sulaan suklaaseen ja koristele koristerakeilla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti