Macaronit ovat ranskalaisia
mantelileivoksia. Ne ovat pieniä, pyöreitä, pinnaltaan rapeita ja
sisustaltaan suussasulavan pehmeitä. Niihin voi tehdä sekä suolaisia
että makeita täytteitä.
Vihdoinkin sain aikaiseksi kokeilla
macaronien tekoa! En ollut koskaan maistanutkaan niitä. Olivat ne kyllä
sen verran hyviä, että näitä on pakko tehdä uudestaan, ja uudestaan...
Seuraavaksi taidan tehdä lemon curdilla täytettyjä macaroneja.
Tämä helppo ohje on peräisin Call me cupcake-blogista täältä.
Karamellitahnan täyte on myös kyseisestä blogista. Niin no, opin taas
sen, että joskus on helpompi leipoa silloin, kun joku muu katsoo lasten
perään :) Kaksi satsia tuli tehtyä niin, että lapset pyörivät ympärillä.
En voinut noudattaa ohjeessa annettuja aikoja ja joitain
mittausvirheitäkin tuli. Lisäksi en siivilöinyt mantelijauhoa tarpeeksi.
Onnistuneita macaroneja tuli vain muutama. Nyt keskityin ja tulos oli
ihan toinen. Kaikki macaronit onnistuivat, jee!
Laitan tähän kaksi täytevaihtoehtoa. Suklaatäyte on peräisin Kermaruusulta täältä. Jätin vaan limemehun pois.
Kaakaomacaronit
(20-25 kokonaista macaron-leivosta)
100 g mantelijauhetta (siivilöitynä)
100-110 g kananmunanvalkuaista (noin 3:n munan valkuaiset) huoneenlämpöisenä
15 g tummaa kaakaojauhetta
185 g tomusokeria
4 rkl sokeria
Varaa mantelijauhetta hieman tarvittavaa
määrää enemmän. Siivilöi mantelijauhe kulhoon, jotta isommat murut
jäävät pois. Sekoita joukkoon tomusokeri ja kaakaojauhe.
Vatkaa valkuaiset. Kun ne ovat vaahtomaisia,
lisää sokeri joukkoon 1 rkl kerrallaan samalla vatkaten. Vatkaa, kunnes
vaahto on kiiltävää ja kovaa (pysyy kulhossa vaikka kulhon kääntää
ylösalaisin). Siivilöi vaahtoon kuivat aineet muutamassa erässä ja
Kääntele ne varovasti lastalla tai nuolijalla. Kääntele seosta vain sen
verran, että se on tasaista.
Täytä pursotinpussi massalla ja pursota
leivinpaperille pyörylöitä (noin 3 cm ø). Anna niiden olla
huoneenlämmössä 1h, jotta niiden pinta kuivuu.
Paista macaroneja 150-asteisessa uunissa
noin 14 minuuttia. Anna jäähtyä kokonaan ja irrota ne leivinpaperista
täyttämistä varten. Jos ne ovat onnistuneet, irtoavat ne helposti.
Huom!
Jos haluat tehdä macaroneja ilman kaakaojauhetta, korvaa kaakaojauhe
tomusokerilla. Tällöin tomusokeria tulee siis 200 g. Jos haluat värjätä
massan, lisää väriä siinä vaiheessa, kun kääntelet vaahtoon kuivia
aineksia.
Macaronpuolikkaita odottamassa täytteitään.
Karamellitahnatäyte (butter caramel)
Ohje löytyy täältä.
Anna valmiin karamellikastikkeen jähmettyä
jääkaapissa 1-2 vrk, jotta se on helppo levittää macaronleivosten
puolikkaille eikä valu. Säilytä tällä täytteellä tehtyjä macaroneja
jääkaapissa.
♥
Suklaatäyte
80 g tummaa suklaata
1/2 dl kermaa (laitoin kuohukermaa)
150 g suolatonta voita
Rouhi suklaa tai paloittele se pieniksi
paloiksi. Kiehauta kerma ja kaada se suklaan päälle. Sekoita kunnes
suklaa on sulanut kerman joukkoon. Kuutioi voi pieniksi kuutioiksi ja
sekoita ne suklaaseokseen. Laita täyte jääkaappiin noin 1/2 tunniksi.
Vatkaa suklaaseos vaahdoksi. Laita täytettä jäähtyneiden macaronien
puolikkaille ja paina toiset puolikkaat kansiksi.
Huom!
Anna täytettyjen macaronien olla jääkaapissa ainakin 1 vrk, jolloin
niihin tulee oikeanlainen maku ja koostumus eli pinta on rapea ja sisus
on täyteläisen pehmeä. Ota ne huoneenlämpöön noin tunti ennen tarjoilua
(poikkeuksena karamellitahnalla täytetyt macaronit, jotka kannattaa
säilyttää kokonaan jääkaapissa ja ne voi ottaa jääkaapista vasta juuri
ennen tarjoamista.
Suklaatäytteisiä macaroneja (aiempi satsi).
Karamellitahnalla täytettyjä macaroneja.
Macaronin sisustaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti