Tässä toinen amerikkalainen piirakka, jonka tein viikonloppuna. Persikkatäytteinen piirakka löytyy täältä. Nyt halusin pujotella kannen taikinasuikaleet kunnolla. Eipä se kauheasti vaatinut lisää vaivaa. Tässä raparperipiirakassa on vähän yksinkertaisempi punonta.
Amerikkalainen omena-rusinapiirakka
Pohja/kansi (Plain pastry)
2 cups/ 4,8 dl hiivaleipäjauhoja/vehnäjauhoja
3/4 tsp./ 3/4 tl ruususuolaa
2/3 cup/ 150 g voita (tai margariinia)
4-6 rkl kylmää vettä
"Leikkaa" kahdella haarukalla tai taikinasekoittajalla margariini jauho-suolaseokseen, kunnes taikina on murumaista. Lisää vesi vähitellen, kunnes taikina pysyy koossa. Taikinaa ei saa vaivata, vaan vesi sekoitetaan nopeasti. Liika vesi tekee kuoresta kovan ja taas liian vähän vettä saa kuoren repeileväksi kaulittaessa. Kokeillen löydät sopivan määrän.
Täyte
4 cups/ 9,6 dl pilkottua, hapanta omenaa (noin 3 isoa omenaa)
1 cup/ 2,4 dl vettä
1 1/2 tsp./ 1 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 cup/ 1/2 dl sokeria
1/4 tsp./ 1/4 tl kanelia
1 cup/ 2,4 dl rusinoita
2 Tbsp./ reilu 2 rkl voita tai margariinia
4 cups/ 9,6 dl pilkottua, hapanta omenaa (noin 3 isoa omenaa)
1 cup/ 2,4 dl vettä
1 1/2 tsp./ 1 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 cup/ 1/2 dl sokeria
1/4 tsp./ 1/4 tl kanelia
1 cup/ 2,4 dl rusinoita
2 Tbsp./ reilu 2 rkl voita tai margariinia
Kiehauta vesi
kattilassa ja keitä omenalohkoja siinä 5 minuuttia. Pidä kantta kattilan
päällä keittämisen ajan. Anna omenoiden jäähtyä. Sekoita keskenään
jauhot, sokeri, kaneli ja rusinat. Sekoita seos jäähtyneiden
omenapalojen kanssa.
Jaa
pohja-kansitaikina kahteen osaan niin, että toinen on vähän isompi.
Kaulitse molemmat noin 3 mm paksuiksi pyöreiksi levyiksi. Aseta isompi
eli pohjataikina paksuun, noin 5-6 cm korkeaan piirakkavuokaan. Taikinan
pitää ylettää ainakin vuoan yläreunoihin asti ja saa mennä reunan
ylikin. Huom. piirakkavuokaa ei tarvitse voidella! Laita
omena-rusinatäyte vuokaan pohjataikinan päälle. Laita muutama
voi/margariininokare täytteen päälle.
Leikkaa
kansitaikina noin 1-1,5 cm levyisiksi suikaleiksi ja pujottele ne
ristikoksi täytteen päälle. Aloita ristikon tekeminen keskeltä. Kun olet
saanut ristikon valmiiksi, leikkaa ylimääräinen taikina reunoilta pois
niin, että taikinan yläreuna ulottuu vuoan yläreunaan, tai vähän yli.
Sitten "liimaa" vedellä uloimmat taikinasuikaleiden liitoskohdat.
Painele haarukalla tai nipistä sormenpäillä taikinan ulkoreunat.
Paista
piirakkaa ensin 225-asteisessa uunissa 10 minuuttia. Laita sitten uuni
190 asteeseen ja paista piirakkaa vielä noin 40 minuuttia. Piirakka on
valmis, kun pinta on saanut vähän väriä ja täytettä pulppuaa väleistä.
Tarjoile piirakkaa huoneenlämpöisenä jäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa.
Ja tässä valmis piirakka.
Joku kotitonttu kävi nappaamassa palan :)
Pala omena-rusinapiirakkaa vaniljajäätelön kera.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti