torstai 21. maaliskuuta 2013

Linzin kakku (Linzer torte)


Osallistuin tällä itävaltalaisella kakulla Leivontafoorumin maaliskuun leivontahaasteeseen täällä. Aiheena on Euroopan maa II - (Engl, Espan, Itävalt). Todella viime tippaan meni osallistumiseni, ihan viime minuuteille kirjaimellisesti! Mutta kun tilaisuus lopulta tuli tämän leipomiseen, niin pakkohan se oli hyödyntää :) Onneksi oli aika nopea ja helppo valmistaa. Punaherukkamarmeladin tein jo edellisenä päivänä. Tykkäsin kakun mausta tosi paljon! Ei ollenkaan liian jouluisen makuinen. Tosin tässä reseptissä jouluisia mausteita laitettiin vain hyppysellinen, kun monissa uudemmissa resepteissä niitä laitetaan jopa 1 tl.

Päädyin tähän reseptiin, koska se oli minulle ulkonäöllisesti tuttu, mutta en ollut tehnyt enkä maistanut sitä.

Itävaltalaisen Linzin kakun sanotaan olevan maailman vanhin kakku, jo vuodelta 1653. Nimen alkuperästä ei ole varmuutta, mutta se tulee luultavasti Linz-nimisestä Itävallan kaupungista. Leipuri Johann Konrad Vogel aloitti kakun massatuotannon vuonna 1823, jonka seurauksena kakku tuli tunnetuksi ympäri maailmaa. Linzin kakkua syödään yleensä joulun aikaan. Linzin kakulle löytyy monenlaisia reseptiversioita, mutta tämä on lähinnä alkuperäistä. Vanhemmissa resepteissä mm. voi ”leikataan” kylmänä tomusokerin joukkoon, kun taas uudemmissa resepteissä voi sekoitetaan pehmeänä joukkoon. Tyypillistä tälle kakulle ovat pähkinät, punaherukkahillo (monessa reseptissä laitetaan vadelmahilloa) ja taikinaristikko päällä.

Tein kakun tämän ohjeen mukaan. Tiedot löysin Wikipediasta ja eri reseptejä lukemalla.

Tässä reseptissä käytettiin kokonaisia hasselpähkinöitä (jos suomensin oikein) ja se tuotti vähän vaikeuksia taikinaa kauliessa. Mutta ne kokonaiset, paahdetut pähkinät maistuivat kivalta valmiissa kakussa! Laitoin taikinaristikon vähän turhan tiheään eli marmeladi ei pääse kunnolla esille. Monissa ohjeissa oli siivilöity tomusokeria kakun päälle. Minä siivilöin vain kakkupalan päälle. Punaherukkamarmeladin tein aiemmin tekemieni marmeladiohjeiden mukaisesti. Marmeladin voi tehdä jo hyvissä ajoin etukäteen.

Lisätty myöhemmin: kakku sijoittui ihanasti toiseksi haasteessa ja sain hienon palkinnon Van Houtenilta. Palkinnosta lisää täällä.

Linzin kakku
 
Punaherukkamarmeladi 

(tässä linkki ohjeeseen kuvineen)

250 g punaherukoita (käytin nyt pakastepunaherukoita)
 
1 rkl sitruunamehua

 85 g hillo-marmeladisokeria

Mittaa kattilaan punaherukat, sitruunamehu ja hillo-marmeladisokeri. Anna seoksen kiehahtaa ja alenna lämpötila puoliteholle. Keitä 10-15 minuuttia välillä sekoittaen. Poista pinnalle kertynyt vaahto pois. Kaada marmeladiseos kulhoon ja jääkaappiin marmeloitumaan. Halusin marjatkin joukkoon, niin en siivilöinyt niitä. Tämä on juuri sopiva määrä kakkuun.

Kakku

150 g kylmää voita
 
150 g tomusokeria
 
250 g (noin 3,5 dl) vehnäjauhoja
 
10 g (noin 2 1/2 tl) leivinjauhetta
 
1 kananmuna
 
100 g paahdettuja hasselpähkinöitä (paahdoin itse)

 hyppysellinen vaniljaa (laitoin ½ vaniljatangon siemenet)
 
hyppysellinen sitruunaa (laitoin ½ sitruunan kuoriraasteen)
 
hyppysellinen kanelia (laitoin noin 1/8 tl)
 
hyppysellinen jauhettua neilikkaa (laitoin noin 1/8 tl)

300 g punaherukkamarmeladia
 
100 g mantelilastuja
 
voiteluun kananmunaa

koristeluun tomusokeria (laitoin vain kakkupalalle)

”Leikkaa” vaikka kahden haarukan avulla kylmä, kuutioitu voi tomusokerin joukkoon. ”Leikkaa” sekaan vehnäjauho-leivinjauheseos. Lisää muna, paahdetut hasselpähkinät (paahdoin kuumalla pannulla ja annoin jäähtyä) sekä mausteet. Sekoita ainekset juuri ja juuri sekaisin. Anna taikinan olla vähän aikaa jääkaapissa kelmun alla.

Kauli ¾ taikinasta 1 ½ cm:n paksuiseksi levyksi ja aseta se halkaisijaltaan 22 cm olevan irtopohjavuoan pohjalle (itse käytin lasista paistoalustaa ja pyöreää säädettävää reunavuokaa). Levitä päälle punaherukkamarmeladi. Kaulitse loppu taikina ja suikaloi se esim. taikinapyörällä. Asettele taikinasuikaleet ristikkotyyliin marmeladin päälle (käytin suikaleiden siirtoon apuna pitkää palettiveistä, koska suikaleet olivat helposti katkeilevia kokonaisten pähkinöiden takia). Voitele kevyesti vatkatulla kananmunalla ja ripottele reunoille mantelilastut. Paista 190-asteisessa uunissa alatasolla 40-45 minuttia. Poista vuoan reuna ja anna kakun jäähtyä. Koristele tomusokerilla (minä koristelin siis vain annospalan).

Kakku ennen paistoa.




En ehtinyt odottaa, että kakku jäähtyisi kokonaan. Täyte ei siis ollut vielä täysin hyytynyt.


Saamani kommentyti Leivontafoorumin haasteessa:
 
- Linzer on oma kahvihetken suosikkini. Hienoa, ettet käyttänyt vadelmaa tai mansikkahilloa

Tätä kakkua syödään kyllä ympäri vuoden, mutta se tehdään ihan itse usein vain jouluksi!

Tomusokeri usein pilaa tortun ulkonäön, joten mieluummin ilman tai sihtailut säästeliäästi just’ ennen tarjoilua.


Koristelusi on kaunis, hiukan yli runsas, joka turhaan piilottaa alleen punaherukkamarmelaatin.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti