Tein itselle pienemmän määrän taikinaa ja leivoin omat piparini poikien ollessa päikkäreillä. Tein nyt tosi ohuita pipareita. Jos haluaa vähän paksumpia pipareita, voi taikinalevystä jättää hieman paksummaksi. Tein isomman taikinan iltaa varten, jolloin lapset saivat leipoa omat piparinsa. Lapset ovat aina innoissaan piparinleivontatuokiosta. Silloin laitetaan soimaan joululauluja ja on kiva tunnelma. Romeokin jopa kauli taikinaa vähän ja paineli muoteilla, kun viime vuonna taikina meni vain suuhun. Kyllä se nytkin sinne enimmäkseen karkasi :D Inka ja Mio (ja ehkä Romeokin) koristelevat vielä muutamat piparkakkunsa. Laitan niistä sitten oman pienen postauksen, kun ovat valmiita :)
HUOM! Jos teet taikinan kaksinkertaisena, tässä mitat: Intiaanisokeria 6 dl, vettä 1 1/2 dl, voita 250 g, kanelia 4 tl, neilikkaa 3/4 tl, hienonnettua pomeranssinkuorta 2 tl ja puolikarkeita spelttijauhoja 12 dl. Eli kaikkia muita kaksinkertainen määrä, paitsi neilikkaa, johon tulee vain pieni lisäys.
HUOM! Eri jauholaadut saattavat käyttäytyä taikinassa erilailla. Jotakin jauhoa saattaa tarvita esimerkiksi vähän vähemmän kuin spelttiä. Sopivan jauhomäärän löytää kokeilemalla eli laittaa jauhoa sen verran, että taikina jää aika löysäksi ja pehmeäksi (taikina jähmettyy sopivaksi jääkaapissa). Liian karkea tai täysjyvällinen jauho voi tehdä taikinasta helposti murenevan ja vaikeammin käsiteltävän.
Piparkakut intiaanisokerilla
(noin 80 kpl)
3 dl intiaanisokeria
3/4 dl vettä
125 g voita
2 tl kanelia
1/2 tl jauhettua neilikkaa
1 tl hienonnettua pomeranssinkuorta
1 1/2 tl ruokasoodaa
noin 6 dl puolikarkeita spelttijauhoja (ei täysjyvä) + vähän jauhoja leipomiseen
Mittaa intiaanisokeri ja vesi kattilaan. Kiehauta nopeasti ja ota kattila levyltä. Sekoittele
hetken aikaa, että intiaanisokerimurutkin sulavat. Viipaloi rasva isoon
kulhoon ja lisää mausteet. Kaada päälle kuuma intiaanisokeriseos niin,
että rasva sulaa siihen hiljalleen. Sekoita silloin tällöin. Anna
jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
Yhdistä jauhot
ja sooda, kaada ne hiljalleen nesteen sekaan ja sekoita esimerkiksi
puuhaarukalla taikinaksi. Jos taikina vaikuttaa löysältä, se ei haittaa,
koska se jähmettyy sopivaksi jääkaapissa (tärkeää onkin, ettei
taikinasta tule liian kovaa valmistusvaiheessa). Anna taikinan levätä jääkaapissa 1-2 vuorokautta ennen leipomista joko peitettynä astiassaan tai muovipussissa.
Ota taikinaa
jääkaapista pieni pala kerrallaan ja kauli se. Näin on helpointa.
Taikina on aluksi kovaa, mutta pehmenee nopeasti. Levitä vähän jauhoja
leivinpöydälle ja kaulimeen. Paina kaulinta kevyesti ja luistavasti
kaulien ohuen levyn.
Paina
muoteilla piparkakkuja taikinalevystä ja siirrä ne leivinpaperoidulle
uunipellille. Paista piparkakkuja 200-asteisessa uunissa keskitasolla
4-6 minuuttia paksuudesta riippuen (minulla paistui 4:ssä minuutissa,
koska olivat ohuita). Vahdi tarkkaan, sillä piparit palavat erittäin
helposti. Anna pipareiden jäähtyä jonkin aikaa pellillä, koska ne
ovat hyvin pehmeitä uunista otettaessa. Piparit jähmettyvät
jäähtyessään ja sitten ne on helppo siirtä pelliltä pois.
Mun ikioma taikina :)
Piparilinnut, piparipuput ja piparinalle :)
Tein nyt hyvin ohuita pipareita.
Sydämellisen ihananmakuisia pipareita ♥
Päältä rapsakoita ja sisältä nekkumaisen pehmeitä.
Hei! Voikohan valmista taikinaa pakastaa?
VastaaPoistaHeippa joo! Ei oo vielä kokemusta taikinan pakastamisesta, mutta uskoisin sen onnistuvan vallan hyvin ��
Poistapiparkaku ova ain hyvi, varsinkki gon´o pali enem´ko tavallise / o män koko taikina pötkä helposti pakastetuski muodos & sell. pötköst o heleppo leikat pyöriäit ja sopiv ohuit/paksui siivui pellil & uunii pantavaks! JOULURAUHAN JA RAKKAUDEN PIPARKAKUT / Pippuriset / Pirtsakat / Ravitsevat ja piristävät; Joulun Aika 2012
VastaaPoista1. 1½ dl Tal.siirappia (voit käytt. myös 1/3 tai ¼ melassia)
2. 2 ½ dl Intiaanisokeria
3. Ripaus luonn. vaniljasokeria (voit käytt. luonn. vaniljaa myös)
4. 1 tl Intiaani- eli ruususuolaa
5. 2 tl tri Youngin 4:n suolan ruokasooda, pHour Salts tai pH-Suola/Healthy Life(Rauno M.)
sis, Mg-, K-, Ca-, ia & kahta näistä bikarbonaattina.
6. Perint. piparkakku mausteita vähintään tuplasti & mielellään omina alkuperäisinä erikseen tai jos
Halu päästä helpommalla, niin 2 krt. piparkakkumausteseos määrä:
(reseptin pohjana on kaneli/kaardemumma/inkivääri/pomeranssk./neilikka = 7½ tl. + ½ tl. maustepipp. > maust. määrää voi säädellä laittamalla lisää ½, ¾ tai 1krt. enemmän, tai tuplasti
2 x 3 tl kanelia tai 4,5 -5 tl kanelia
Inkivääriä kuten edellä
Pomeranssinkuorta kuten edellä
2 x 1½ tl neilikkaa
2 x 1 tl kaardemummaa
1 tl maustepippuria
# lisäksi voi laittaa vielä hieman
+ pippuriseosta /+ chayennepipp. / + chilipipp. jne.
7. 150 g Voita + 100 g Neitsytkookosöljyä (on kiinteätä huoneenlämmössä)
8. 2 kpl Luomukananmunaa
9. 8 dl Spelt täysjyvävenhäjauhoja /vaihtoehtoisesti Spelt täysj.vehnjauh 4 dl + 3 dl luomu speltvehnäjauhoja (ei niin karkeajakoista) + 1 dl Vehnänlese /tai 4 dl Spelt täysj.vehnj. + 2 dl Myllynparas 3-vilj. lese seos ja 2 dl luomuspeltvenhäj.
* Vaihtoehtoisesti kaikki jauho: Spelt täysjyväjauhoa ilman leseitä jne.
10. Pähkinäseos: saksan-, hasselpähkinä & manteli osin hienoksi, osin rouheisena
- voi lisätä myös seesamsiemeniä tai hamppurouhetta jne.
# Pähkinäseokse voi jättä seur. taikkina tekko, ellei halu pistää aikka ja koko sialu peli.
A&O o Hauskuus & Oma Miäl Mugan Kaakes & Oma Sovellukse # Tarkotus Tehr Pipareist: Pirtemppi, Iloisemppi, Terveellisemppi & Terapeuttisemppi, Täyreläisemppi, Ravitsevamppi & Piäp Nälä Pare Loitol # Sanal sanoe: JOULUSEMPPI
’ makoisan mausteiset
’ taianomaisen tuliset
’ pirtsakan kirpakat
’ kakut kaamokseen
’ inspiraation innoittamat
’ rauhan ja rakkauden
* PIPARKAKUT *
* reseptiikka ja konsultaatio em. /allekirj. Jaakko T. Ranta
040-5425 009
jaakkob33@gmail.com / (jr@ds.inet.fi )
.... em. piparkakkutaikinaresepstissä periaate noudattelee yleisiä 2014 ravitsemussuosituksia, jossa valkoinen sokeri ja vehnäjauho eivät enää kuuluu virallisten ravitsemussuosituksiin. ... yleisperiaate: "voi tai olisi hyvin suotavaa olla hyvää, hyvän makuista ja samalla terveellistä" ...
VastaaPoista... meidän olisi hyvä päästää vähin erin käytännöstä, vaikkapa epäterveellistä ja terveellistä tai etenkin hyvin epäterveellistä ja terveellistä jne. ja vielä hyvin epäterveellistä kontra hyvin terveellistä JA päästää kohti kohtuu terveellistä, terveellistä ja hyvin terveellistä ... toisaalta voisi olla hyvinkin mielenkiintoista ja suotavaa ravitsemussuositusten nimissä luoda kriteeristö termistölle, missä rajat kulkee, määrittää hieman em. käsitteitä virallisesti ...
VastaaPoista