Apple pie ♥ Tuo ihana maku tuo mieleen
lapsuuden monet kerrat, kun olen tätä saanut syödä, useimmiten äidin
tekemänä! Vasta viime kesänä rohkaistuin itse tekemään amerikkalaista
piirakkaa. Silloin tein raparperitäytteellä. Sen laitan tänne myöhemmin.
Pari viikkoa sitten tein toisen amerikkalaisen piirakkani, tällä kertaa
omenatäytteellä. Lempparitäytteitäni ovat myös mansikka, persikka,
kirsikka ja omena-rusina.
Ominaista amerikkalaiselle piirakalle on sen
kansi. Tämä ohje on amerikkalaisesta keittokirjasta Encyclopedic
Cookbook ja tällä ohjeella äitinikin on piirakat tehnyt.
Amerikkalainen omenapiirakka
Pohja/kansi (Plain pastry)
2 cups/ 4,8 dl hiivaleipäjauhoja
3/4 tsp./ 3/4 tl ruususuolaa
2/3 cup/ 150 g voita/margariinia
4-6 rkl kylmää vettä
"Leikkaa"
kahdella haarukalla tai taikinasekoittajalla margariini
jauho-suolaseokseen, kunnes taikina on murumaista. Tällainen
taikinasekoittaja on tällaiseen tosi kätevä!
Lisää vesi
vähitellen, kunnes taikina pysyy koossa. Taikinaa ei saa vaivata, vaan
vesi sekoitetaan nopeasti. Liika vesi tekee kuoresta kovan ja taas liian
vähän vettä saa kuoren repeileväksi kaulittaessa. Kokeillen löydät
sopivan määrän.
Täyte
6 isoa, hapanta omenaa (paloiteltuna 4-5 cups/9,6-12 dl)
1 cup/ 2,4 dl fariinisokeria
1/4 tsp./ 1/4 tl ruususuolaa
2 Tbsp./ 2 rkl hiivaleipäjauhoja
margariininokareita
Kuori omenat,
poista siemenkodat ja lohko isoiksi lohkoiksi. Lisää sokeri, suola ja
jauhot ja sekoita, kunnes sokeriseos on tarttunut omeniin.
Jaa
pohja-kansitaikina kahteen osaan niin, että toinen on vähän isompi.
Kaulitse molemmat noin 3 mm paksuiksi pyöreiksi levyiksi. Aseta isompi
eli pohjataikina paksuun, noin 5-6 cm korkeaan piirakkavuokaan. Taikinan
pitää ylettää ainakin vuoan yläreunoihin asti ja saa mennä reunan
ylikin. Huom. piirakkavuokaa ei tarvitse voidella!
Laita
omenatäyte vuokaan pohjataikinan päälle. Omenakasasta tulee aika
kukkurainen. Laita muutama margariininokare täytteen päälle.
Laita toinen taikinalevy kanneksi. "Liimaa" kansiosa pohjaosaan vedellä vähän täytteen yläpuolelta. Leikkaa veitsellä tai taikinapyörällä ylimääräiset reunat pois niin, että taikinareunaa jää noin kahden sentin leveydeltä.
Tee veitsellä haluamasi näköiset viillot
piirakan kanteen. Viillot täytyy tehdä, jotta höyry ja ylimääräinen
neste voivat haihtua. Tällainen tiiviimpi kansi (verrattuna raparperitäytteisen piirakan kanteen) sopii omenatäytteelle, koska silloin omenat pääsevät hyvin kypsymään ja muhimaan kannen alla.
Nipistä piirakan reunat yhteen sormenpäillä tai haarukalla.
Paista piirakkaa ensin 225-asteisessa uunissa 15 minuuttia. Laske sitten
lämpö 190-asteeseen ja paista vielä 45 minuuttia. Siitä tietää, että
piirakka on valmis, kun se on saanut kauniin kullanruskean värin ja
kannen viilloista pulppuaa täytenestettä. Omenat ovat enimmäkseen
soseutuneet, mutta seassa on myös pehmeitä paloja.
Piirakkaa voi tarjoilla joko lämpimänä tai
huoneenlämpöisenä. Parhaiten piirakan kanssa sopii vaniljajäätelö, mutta
esim. vaniljakastikekin käy hyvin!
Taikinaa jää yleensä jäljelle vähän. Äiti
aina laittaa ne pikkuruisiin piirasvuokiin (sellaisiin lasten) tai
kaulitsee ne pyöreiksi levyiksi uunipellille, laittaa vähän kanelia ja
sokeria päälle ja uuniin paistumaan, kunnes taikina on kypsää. Niinpä
tein minäkin :) Eipähän mene jämäpalat hukkaan!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti