Tässä ensimmäinen amerikkalainen piirakkani
viime kesältä. Pohja- ja kansitaikina on tehty samalla reseptillä kuin
omenatäytteisessä piirakassa, mutta täytteen resepti on Commemorative
Cookbook-keittokirjasta.
Amerikkalainen raparperipiirakka
Pohja/kansi (Plain pastry)
2 cups/ 4,8 dl hiivaleipäjauhoja
3/4 tsp./ 3/4 tl ruususuolaa
2/3 cup/ 150 g voita/margariinia
4-6 rkl kylmää vettä
Jaa taikina kahteen osaan. Varaa pohjaosaan vähän enemmän taikinaa. Kaulitse taikinat noin 3 mm paksuiksi ympyränmuotoisiksi levyiksi. Aseta pohjaosa piirasvuokaan. Piirakkavuokaa ei tarvitse voidella etukäteen. Leikkaa taikinapyörällä toisesta levystä noin 1,5 cm:n levyisiä kaistaleita ja jätä ne vielä odottamaan.
Täyte
2 suurta kananmunaa
2 Tbsp./ 2 rkl maitoa
1 1/2 cups/ 3 3/4 dl sokeria
3 Tbsp./ 3 1/2 rkl hiivaleipäjauhoja
3/4 tsp./ 1/2 tl muskottipähkinäjauhetta
3 cups/ reilu 7 dl kuorittua ja pilkottua raparperia
margariininokareita
Vatkaa munat
kevyesti. Lisää sekaan maito ja sekoita. Sekoita keskenään sokeri,
jauhot ja muskottipähkinäjauhe ja sekoita ne munamaitoseokseen. Lisää
joukkoon raparperinpalat.
Kaada täyte piirasvuokaan pohjaosan päälle. Laita muutama margariininokare täytteen päälle.
Asettele
taikinakaistaleet ristikon muotoon piirakan kanneksi. Oikeaoppisesti nuo
kuuluisi laittaa täysin limittäin, yli-ali-yli-ali-tyylillä. Minä
oikaisin tuossa kohdassa ja laitoin vain vähän ristikkoa.Tällainen
ristikkopäällinen sopii raparperitäytteelle, koska silloin raparperista
haihtuva neste pääsee kunnolla haihtumaan välikohdista. Leikkaa
ylimääräiset reunataikinat pois niin, että taikinan yläreuna ulottuu
vuoan yläreunaan, tai vähän yli. "Liimaa" sitten vedellä uloimmat
taikinasuikaleiden liitoskohdat. Minä laitoin vielä ylijääneestä
taikinasta kukan piirakan keskelle.
Paista vähän
alle 220-asteisessa uunissa 50 minuuttia. Tarjoillaan huoneenlämpöisenä
vaniljajäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti