Tämän tein reilu vuosi sitten tyttärelleni
kaksivuotissyntymäpäiväjuhlaan. Lokakuussa tyttäreni täyttää jo kolme
vuotta eli laitetaanpa tämä tänne, ettei kolmivuotiskakku pääse
etuilemaan :D
Tämä on ensimmäinen kakku, johon tein
marsipaanikoristeita. Marsipaanilevylle maalaamistakin tuli kokeiltua
ensimmäistä kertaa ja olipas se kivaa puuhaa!
Sienikakkupohja on Kinuskikissan resepti. Tein sen 24 cm halkaisijaltaan olevaan irtopohjavuokaan.
Mango-vadelmatäytekakku
Sienikakkupohja
3 dl vehnäjauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
4 kananmunaa (huoneenlämpöisiä)
2 dl sokeria
1 dl kiehuvaa vettä
Voitele ja
korppujauhota irtopohjavuoka. Sekoita leivinjauhe jauhojen sekaan.
Vaahdota munat ja sokeri isossa kulhossa, koska veden ansiosta munat ja
sokeri vaahtoutuvat todella paljon. Kun olet vaahdottanut seosta noin
puoleenväliin asti, laita vesi kiehumaan kattilaan. Laita vettä vähän
tarvittua enemmän, koska osa vedestä voi haihtua loppuvatkauksen aikana.
Munasokerivaahto on valmista, kun vatkaimella tehty kuvio jää hetkeksi
vaahdon pintaan.
Kaada oikea
määrä kuumaa vettä mitta-astiaan. Lisää vesi pienissä (15-20) erissä
vaahtoon jatkaen vatkaimella sekoittamista täydellä teholla. Siivilöi
jauhoseos vaahtoon sihdaten ja pienissä erissä varovasti nuolijalla
käännellen.
Kaada taikina vuokaan. Paista 200-asteisessa
uunissa alatasolla noin 30 minuuttia. Suojaa pinta jonkin ajan
kuluttua foliolla/leivinpaperilla, jotta pohja ei tummu liikaa. Kumoa
kakku pian uunista ottamisen jälkeen.
Leikkasin jäähtyneen kakkupohjan kolmeen osaan.
Mangotäytteen ja vadelmatäytteen reseptit löysin Karamelli cakesilta. Tässä ohjeet pienin omin muutoksin:
Mangotäyte (yhteen väliin)
vispikermaa
100 g maustamatonta tuorejuustoa
1/2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 tlk säilykemangoa
4 liivatelehteä
1 rkl vettä
Laita
liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa vispikerma vaahdoksi ja
lisää siihen sokerit ja tuorejuusto. Valuta mangopurkista neste ja
säilytä se kakkupohjien kostutusta varten. Soseuta mangoviipaleet. Lisää
mangosose vaahdon sekaan. Kiehauta vesi. Sulata puristetut
liivatelehdet siihen ja valuta ohuena nauhana vaahtoseokseen samalla
sekoittaen.
Vadelmatäyte (yhteen väliin)
2 dl vispikermaa
200 g vaniljamaitorahkaa
3 dl vadelmia
1 tl vaniljasokeria
3 liivatelehteä
1 rkl vettä
Laita
liivatteet likoamaan kylmään veteen. Soseuta 2 dl vadelmia. Vatkaa
vispikerma vaahdoksi ja lisää siihen sokerit, vaniljamaitorahka ja
soseutetut vadelmat. Kiehauta vesi. Sulata liivatteet siihen ja kaada
ohuena nauhana vaahtoseokseen samalla sekoittaen. Kun olet levittänyt
täytteen kakkulevylle, laita loput 1 dl kokonaisia vadelmia täytteen
päälle.
Täytin kakun vuokaansa. Kostutin pohjat mangoliemellä. Laitoin kummankin täytteen alle pienen kerroksen tekemääni lemon curdia. Laitoin kelmun täytetyn kakun päälle ja annoin maustua jääkaapissa yön yli.
Juhlapäivänä
tein koristelut. Kaikki pursotukset on Flora Vispiä. Flora Vispin olen
todennut olevan ehdottomasti paras kerma pursottamiseen! Sihtasin
kermaan tomusokeria makua antamaan ja 2 rkl vaniljakreemijauhetta jämäköittämään vaahtoa. Päällystin ensin koko kakun vaahdotetulla Flora
vispillä palettiveitsellä tasoittaen. Sitten laitoin paikoilleen
marsipaanikuvan, sitten tein pursotukset ja asettelin marsipaanikukat.
Lopuksi spritsasin nimen, numeron ja koukerot sulatetulla tummalla
suklaalla.
Värjäsin suurimman osan kermasta vaaleanpunaisella pastavärillä ja sivukoukeroihin värjäsin kermaa keltaisella tomuvärillä.
Marsipaanikoristeet tein noin viikkoa aiemmin.
Tein ensin marsipaanialustan. Valkaisin sitä vähän valkoisella tomuvärillä. Annoin levyn kuivua vähän aikaa. Sopivan kuvan marsipaanialustalle löysin
Nalle Puh-kirjasta. Kuva oli liian pieni, joten luonnostelin kuvan
paperille vähän isommaksi. Muutin myös joitain kuvan yksityiskohtia eli
piirsin Puhin istumaan kiven päälle kannon sijaan ja Nasun käteen
piirsin sopivankokoisen ilmapallon. Sitten laitoin leivinpaperin kuvan
pälle ja jäljensin kuvan siihen. Sitten painelin pienellä,
veitsimäisellä marsipaanityökalulla kuvan ääriviivat marsipaanin päälle.
Sen jälkeen maalasin ohuella siveltimellä mustaa pastaväriä käyttäen
kuvan ääriviivat. Annoin kuivua hetken. Lopuksi värjäsin kuvan
pensselillä tomuvärejä käyttäen.
Kukat tein
erikokoisilla- ja mallisilla kukkamuoteillani. Suurensin ja muotoilin
niitä marsipaanityökaluilla. Lopuksi värjäsin tomuväreillä ja koristelin
sokerihelmillä. Isommille kukille löytyi sopivat alustat
amerikkalaisista leivontamitoista. Pienemmät laitoin "foliokuppeihin".
Näin kukat saivat sopivasti pyöreää muotoa.Kaikista pienimmät kukat
annoin kuivua sellaisenaan.
Kuivatin kaikkia marsipaanikoristeita kakkualustalla kuvun alla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti