Halusin tehdä kesällä isälleni
syntymäpäiväkakun. Samalla kokeilin marsipaanilla kuorruttamista.
Jännitin sitä vähän, mutta se olikin helpompaa kuin kuvittelin, ainakin
tällä kerralla! Isäni on musiikkimiehiä, joten laitoin vähän siihen
liittyvää koristelua.
Tein kakkupohjan Kinuskikissan todella hyvällä sienikakkupohja-reseptillä.
Olen tehnyt tuon pohjan kyseisellä ohjeella nyt muutaman kerran ja joka
kerta on onnistunut. Sienikakkupohja saa siis nimensä sen koostumuksen
mukaan eli se on sellainen pehmeä ja hötöinen, "pesusienimäinen".
Kinuskikissalla on hyvä vertauskuva sienikakkupohjan ja
sokerikakkupohjan välillä. Tein pohjan kaakaoversiona. Tein sen
halkaisijaltaan 24 cm:n iropohjavuokan. Ihastuin tuohon suklaamarsipaaniin!! Se maistui siskoani lainaten ihan sukulakulta, nam!!
Suklaamarsipaanitäytekakku
Tumma sienikakkupohja
2,5 dl vehnäjauhoja
1/2 dl tummaa kaakaojauhetta
1 1/2 tl leivinjauhetta
4 kananmunaa (huoneenlämpöisiä)
2 dl sokeria
1 dl kiehuvaa vettä
Voitele ja korppujauhota irtopohjavuoka.
Sekoita leivinjauhe jauhojen sekaan. Lisää kaakaojauhe sihdaten.
Vaahdota munat ja sokeri isossa kulhossa, koska veden ansiosta munat ja
sokeri vaahtoutuvat todella paljon. Kun olet vaahdottanut seosta noin
puoleenväliin asti, laita vesi kiehumaan kattilaan. Laita vettä vähän
tarvittua enemmän, koska osa vedestä voi haihtua loppuvatkauksen aikana.
Munasokerivaahto on valmista, kun vatkaimella tehty kuvio jää hetkeksi
vaahdon pintaan.
Kaada oikea määrä kuumaa vettä
mitta-astiaan. Lisää vesi pienissä (15-20) erissä vaahtoon jatkaen
vatkaimella sekoittamista täydellä teholla. Siivilöi jauhoseos vaahtoon
sihdaten ja pienissä erissä varovasti nuolijalla käännellen.
Kaada taikina vuokaan. Paista 200-asteisessa
uunissa alatasolla noin 30 minuuttia. Suojaa pinta jonkin ajan
kuluttua foliolla/leivinpaperilla, jotta pohja ei tummu liikaa. Kumoa
kakku pian uunista ottamisen jälkeen.
Leikkasin jäähtyneen kakkupohjan kolmeen osaan.
Kakussa on kaksi täyteväliä ja niissä on persikkatäyte ja mansikkatäyte. Persikkatäytteen sovelsin Kinuskikissan hedelmätäyte-ohjeesta. Mansikkatäyte on Karamelli cakesin ohje.
Persikkatäyte (kakun yhteen väliin)
250 g (ilman lientä) säilykepersikoita sokeriliemessä
2 dl vispikermaa
100 g sitruunatuorejuusto
N. 1/2 dl vaniljakreemijauhetta
Valuta säilykepersikoista liemi. Säästä osa
liemestä kakun kostuttamiseen. Soseuta hedelmät. Vatkaa kerma vaahdoksi.
Lisää vaahtoon sitruunatuorejuusto, hedelmäsose ja vaniljakreemijauhe.
Levitä heti kostutetun kakkupohjan päälle.
Mansikkatäyte (kakun yhteen väliin)
2,5 dk Flora vispiä
200 g maitorahkaa
0,5 dl mansikkatomusokeria
n. 2 dl mansikoita
2 liivatelehteä
n. 1 rkl vettä
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen.
Vatkaa vispikerma vaahdoksi ja lisää siihen sokeri ja maitorahka.
Soseuta mansikat ja lisää vaahtoon. Sulata liivatteet kuumaan veteen ja
kaada ohuena nauhana vaahtoseokseen samalla sekoittaen.
Täytin kakun irtopohjavuokaan. Näin täytettä
sai laitettua niin paksulti kuin halusin ja se oli helppo laittaa yöksi
jääkaappiin. Laitoin vain kelmun päälle. Kakun pohjan alle laitoin
pyöreän leivinpaperinpalan, jossa oli uloke, jonka avulla kakku olisi
helppo siirtää pois vuoasta.
Seuraavana päivänä oli päällystämisen ja koristelun vuoro.
Annoin kakun vielä olla irtopohjavuoan pohjan päällä. Tasoitin palettiveitsellä kakun reunat. Tein Kinuskikissan ohjeella suklaakreemin.
Jos kakun päällystää marsipaanilla ja sitä ei syödä samana päivänä, on
parasta laittaa marsipaanin alle kreemi. Kreemi ei päästä marsipaania
vettymään tai kostumaan. Jos kakku syödään samana päivänä, voi sen alle
laittaa myös kermavaahtoa.
Suklaakreemi
250 g tummaa suklaata
100 g margariinia
1/2 prk mascarpone-juustoa
2 rkl tomusokeria
Sulata suklaa. Sekoita margariini ja
mascarpone tasaiseksi massaksi sähkövatkaimella. Lisää
margariiniseokseen suklaa ja tomusokeri koko ajan vatkaten. Jatka
vatkaamista, kunnes massa on kuohkeaa. Valmis kreemi säilyy jääkaapissa
muutaman päivän. Jääkaapista otettaessa kreemi on kovettunutta ja
tällöin sitä pitää lämmittää hetki, jotta se on helppo
levittää/pursottaa. Itse levitin kreemin tuoreeltaan.
Levitin suklaakreemin tasaisesti kakun päälle ja laitoin jääkaappiin kuorrutteen tekemisen ajaksi.
Sitten olikin suklaamarsipaanikuorrutteen vuoro. Jälleen löysin Kinuskikissalta hyvät ohjeet
marsipaanilla kuorruttamiseen :) Varasin siis noin 750 g:n pötkön
marsipaania ja vaivasin siihen niin paljon tummaa kaakaojauhetta, kunnes
marsipaanin väri oli haluamani ruskean sävyä. Sitten kaulitsin
marsipaanin n. 2,5 cm:n paksuiseksi pyöreäksi levyksi. Asetin levyn
kakun päälle. Silotin reunat ja leikkasin veitsellä ylimääräiset reunat
pois. Tässä vaiheessa siirsin kakun tarjoilualustalle.Pyöritin vielä
jämäpaloista reunan kakun alaosaan.
Koristeet ovat kaikki marsipaania. Pääsin testaamaan myös uutta silikonista päivänkakkaramuottiani!
Koristeet olin tehnyt vajaa viikkoa aiemmin. Pidin niitä kakkualustalla
kuvun alla huoneenlämmössä kuivumassa. Värjäsin koristeet tomuväreillä.
Nuotteihin laitoin reunoille helmiäishohtoista tomuväriä.Nuotit on
leikattu piparimuoteilla.
Ruusun tekemistä kokeilin nyt toista kertaa. Vielä täytyy harjoitella, mutta hiljaa hyvä tulee ;)
Minulla ei vielä ole varsinaisia
lehdenkoristeluvälineitä. Leikkasin lehden pienellä kallakukkamuotilla,
värjäsin sen tomuvärillä, tein lehtikuviot vapaalla kädellä terävällä
marsipaanityökalulla ja muotoilin sen lehden muotoon.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti