Suklaajäätelön teon ohessa tein myös
mansikkajäätelöä, koska kondensoitua maitoa oli juuri sopiva määrä
jäljellä. Tämä on Encyclopedic Cookbook-keittokirjasta. Siellä oli
vaniljajäätelön ohje ja sille erilaisia muunnosvaihtoehtoja.
Vaihtoehdoista valitsin mansikkajäätelön ohjeen.
Mansikkajäätelöä tuli tällä ohjeella noin 800 ml.
Omatekemää jäätelöä on kätevä laittaa käytettyihin kaupan jäätelörasioihin.
Mansikkajäätelö
2/3 cup/ 1 1/2 dl kondensoitua maitoa
1/2 cup/ 1,2 dl vettä
1 cup/ 2,4 dl mansikkasurvosta
1/4 cup/ noin 1/2 dl sokeria
1 cup/ 2,4 dl kuohukermaa
Tässä purkki (397 g) kondensoitua maitoa (eli täysmaitoa, 45% sokeria)
Sekoita sokeri
survottuihin mansikoihin (survoin sauvasekoittimella ihan pieneksi).
Sekoita keskenään kondensoitu maito, vesi ja mansikkasurvos. Kaada seos
astiaan ja laita se pakkaseen. Anna olla sen aikaa pakkasessa, kunnes
astian reunoille muodostuu hentoa jäähuurretta. Vatkaa tällä välin kerma
vaahdoksi. Ota astia pakkasesta.
Kääntele
kermavaahto jäätelöseokseen, kaada seos sopivankokoiseen rasiaan ja
laita kansi päälle. Laita astia pakkaseen. Kun seos on puoliksi
jäätynyt, ota se pois pakkasesta. Kaavi jäätyneemmät osat astian
reunoilta ja pohjasta ja sekoita seos tasaiseksi ja pehmeäksi, mutta älä
anna sulaa. Huom. jos haluat, voit tässä vaiheessa laittaa sekaan myös lohkottuja mansikoita.
Laita rasia takaisin pakkaseen ja anna jäätyä kunnolla.Tässä valmista jäätelöä.
Muunteluvaihtoehtoja mansikkajäätelölle:
Vaniljajäätelö: Jätä mansikkasurvos ja siihen kuuluva sokeri pois. Laita alussa kondensoidun maidon ja veden sekaan 1 1/2 tsp./ reilu 1 1/2 tl vaniljasokeria.
Appelsiinijäätelö: Laita veden sijasta appelsiinimehua ja lisäksi 1/ tsp./ reilu 1/2 tl appelsiininkuoriraastetta.
Persikkajäätelö: Sekoita kondensoidun maidon ja veden joukkoon 1 cup/ 2,4 dl survottua persikkaa ja 1/4 cup/ 1/2 dl sokeria (jos käyttää sokeriliemessä olevia tölkkipersikoita, ei sokeria välttämättä tarvitse paljoa lisätä).
Kahvijäätelö: Laita veden sijasta vahvaa kahvia ja lisäksi 1/2 tsp./ reilu 1/2 tl vaniljasokeria.
Minttujäätelö: Kun olet sekoittanut puoliksi jäätyneen seoksen tasaiseksi, lisää joukkoon vielä 1 cup/ 2,4 dl mariannemurskaa.
Pistaasijäätelö: Sekoita kondensoidun maidon ja veden sekaan 1 tsp./ 1 tl manteliaromia. Lisäksi siinä vaiheessa, kun kääntelet sekaan kermavaahdon, kääntele sekaan myös 1/4 cup/
reilu 1/2 dl rouhittua pistaasipähkinää, yksi kovaksi vaahdoksi
vatkattu kananmunanvalkuainen ja halutessasi muutama tippa vihreätä
elintarvikeväriä.
Maista, maista mansikkajäätelöä, sitä ei voi vastustaa...
Jäätelöstä kun tulee kesä mieleen, tässä
vielä pari kuvaa viime kesältä. Tässä tyttäreni on uintiretkellä.
Hänellä on päällään vanhempieni Kreikasta tuoma mekko.
Kesällä voi ottaa rennosti!
Tässä minä ja tyttäreni viime vuoden kesältä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti