Tein tänään leipää ja siitä kehkeytyi
sellainen oma sävellys. Halusin leipien muodolle vähän vaihtelua ja tein
joukon erilaisia leipiä: yhden reikäleivän, yhden pitkuleisen täytetyn
leivän ja muutamia pikkuisia leipiä.
Käytin muuten nyt ensimmäistä kertaa
äidiltäni saamaa kestoleivinpaperia. Tulee taas hyvä mieli, kun voi olla
leipoessaan ekologinen! Yhtä kestoleivinpaperia voi käyttää yli 1000
kertaa. Sitä voi käyttää uunissa tai myös pannun tai vuoan pohjalla
sopivan kokoiseksi leikattuna. Se ei läpäise rasvaa ja pinta on
tarttumaton. Huolehtii vaan sen putsaamisesta käytön jälkeen. Meinaan
ostaa toisenkin, niin sitten on kumpaankin uunipeltiin oma.
Onnelin juustoiset seesamileipäset
5 dl vettä
1 ps (11 g) kuivahiivaa
1 tl ruususuolaa
2 rkl vaaleaa siirappia
1/2 dl seesamiöljyä
2 dl kaurahiutaleita
1 dl kolmen viljan leseseosta
1 dl seesaminsiemeniä
2 dl grahamjauhoja
9 dl vehnäjauhoja
100 g Italian yrtit tuorejuustoa (Pirkka)
Täytteeksi yhteen leipään
100 g Italian yrtit tuorejuustoa
Sekoita isossa kulhossa keskenään kuivahiiva
ja 1 dl grahamjauhoja. Lämmitä kattilassa vesi 42-asteiseksi ja sekoita
se hiiva-jauhoseokseen. Lisää joukkoon suola, siirappi, öljy,
kaurahiutaleet, leseet,
seesaminsiemenet, loppu grahamjauho ja sekoita.
Lisää noin puolet vehnäjauhoista vähitellen sekaan ja sekoita taikinaa
parin minuutin ajan. Sekoita joukkoon tuorejuusto ja lisää vähitellen
loput jauhoista. Vaivaa taikinaa sen verran, että siitä tulee kimmoisaa
ja se irtoaa vuoan reunoista. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi,
noin 40-60 minuuttia.
Ripottele pari ruokalusikallista jauhoja
pöydälle ja kumoa taikina siihen. Leivo taikinasta haluamiasi leipiä,
esimerkiksi reikäleipiä, pyöreitä leipiä, sämpylöitä, patonkeja tai
vuokaleipiä.
Laita leivät leivinpaperoidulle pellille ja
anna kohota liinan alla noin 20 minuuttia. Paista 200-asteisessa uunissa
15-20 minuuttia. Jos teet isompia leipiä, anna paistua vähän kauemmin,
noin 25-35 minuuttia. Jos haluat pehmeitä leipiä, kääri uunista tulleet
leivät liinaan.
Minä tein leivät näin:
Reikäleipä:
kaulitsin vajaa puolet taikinasta noin 2 cm paksuiseksi levyksi.
Painoin irtopohjavuoan (halkaisijaltaan 24 cm) kiinni olevalla
kehikko-osalla ympyrän. Siirsin ympyrän leivinpaperille uunipellille.
Painoin ympyränmuotoisella piparimuotilla keskiosaan aukon. Painoin
veitsen tylsällä puolella leipään viivat, jolloin leipä on helppo jakaa
ja vaikka murentaa kyseisistä saumakohdista. Taputtelin hieman jauhoja
leivän päälle. Annoin kohota liinan alla.
Pitkulainen täytetty leipä:
kaulitsin loput taikinasta noin 1 1/2 cm paksuiseksi, suorakaiteen
muotoiseksi levyksi. Levitin päälle tuorejuuston. Rullasin leivän
pidemmältä sivulta ja asetin leivän pellille saumapuoli alaspäin.
Nipistin vielä päät kiinni ja taitoin päät leivän päätyjen alle.
Ripottelin päälle vähän seesaminsiemeniä. Annoin kohota liinan alla.
Pehmoista, tuoretta leipää :)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti