Tumman sokerikakkupohjan ohje löytyy täältä.
Tässä aluksi muutamia vinkkejä sokerikakun paistoon :)
♥ Kananmunien on oltava huoneenlämpöisiä, jotta ne vaahtoutuvat mahdollisimman hyvin!
♥ Osan
vehnäjauhoista voi myös korvata perunajauhoilla. Eli esimerkiksi yhden
munan kakkupohjaan voi laittaa 15 g vehnäjauhoja ja 15 g (tai vähemmän)
perunajauhoja. Itse en käytä perunajauhoja.
♥
Leivinjauhettakin voi toki laittaa jos haluaa, mutta kakkupohja kohoaa
hyvin ilmankin. Leivinjauhetta voi laittaa 1/2-1 tl kakkupohjan koosta
riippuen. Itse en käytä leivinjauhetta. Joskus käytin, mutta silloin
kakkupohjat lässähtivät herkemmin ja niistä tuli hötöisempiä.
♥ Kakkupohjan voi tehdä irtopohjavuokaan tai
reunavuokaan. Irtopohjavuoka voidellaan ja jauhotetaan, mutta
reunavuokaa ei tarvitse voidella tai jauhottaa. Kun kakku otetaan
uunista, voi veitsellä käydä läpi kakun reunan, että se irtoaa joka
kohdasta vuoasta. Sitten reunan voi irrottaa ja kakun kipata alustalle.
Irrota pohja varmistettuasi veitsellä, että pohja ei ole tarttunut
siihen.
♥ Tässä oman kokemuksen mukainen esimerkki siitä, minkäkokoiseen vuokaan kannattaa tehdä minkäkinkokoinen taikina:
3 munan kakkupohja 18 cm Ø irtopohjavuokaan/reunavuokaan
4 munan kakkupohja 20 cm Ø irtopohjavuokaan/reunavuokaan
5 munan kakkupohja 24 cm Ø irtopohjavuokaan/reunavuokaan
7 munan kakkupohja 26 cm Ø irtopohjavuokaan/reunavuokaan
Sokerikakkupohja
Tämä ohje on muunneltavissa oman tarpeen mukaan
1 kananmuna
30 g (1/4 dl) sokeria
30 g vehnäjauhoja
1 kananmuna
30 g (1/4 dl) sokeria
30 g vehnäjauhoja
Esimerkkinä kolmen munan kakkupohja
3 kananmunaa
90 g (1 dl) sokeria
90 g (reilu 1 1/2 dl) vehnäjauhoja
3 kananmunaa
90 g (1 dl) sokeria
90 g (reilu 1 1/2 dl) vehnäjauhoja
Esimerkkinä viiden munan kakkupohja
5 kananmunaa
150 g (reilu 1 1/2 dl) sokeria
150 g (2 1/2 dl) vehäjauhoja
5 kananmunaa
150 g (reilu 1 1/2 dl) sokeria
150 g (2 1/2 dl) vehäjauhoja
Esimerkkinä seitsemän munan kakkupohja
7 kananmunaa
210 g (vajaa 2 1/2 dl) sokeria
210 g (vajaa 3 1/2 dl) vehnäjauhoja
7 kananmunaa
210 g (vajaa 2 1/2 dl) sokeria
210 g (vajaa 3 1/2 dl) vehnäjauhoja
♥
Vatkaa munat
ja sokeri paksuksi, vaaleaksi vaahdoksi. Vaahto on tarpeeksi kuohkeaa,
kun pintaan tekee kuvion ja se jää siihen hetkeksi. Jos haluat laittaa
lisäksi perunajauhoja ja/tai leivinjauhetta, sekoita ne jauhojen
joukkoon. Siivilöi jauhot varovasti käännellen vaahdon sekaan. Voitele vuoka ja jauhota se (reunavuokaa ei tarvitse voidella eikä jauhottaa). Kaada taikina vuokaan. Vältä vuoan heiluttamista.
Paista
160-175-asteisessa uunissa alatasolla 30-45 minuuttia. Paistolämpötilaan
ja paistoaikaan vaikuttaa kakkupohjan koko. Pieni kakku paistuu
pienemmässä lämpötilassa ja nopeammin ja suurempi kakkupohja taas
päinvastoin (esim. 5 munan pohjan paistan 170 C°:ssa 30 min. ja 7 munan
pohjan 175 °C:ssa 35 min.). Vältä uuniluukun availuja paiston aikana,
jotta kakkupohja saa rauhassa nousta, eikä se lässähdä. Kumoa valmis
kakkupohja ritilälle tai muulle alustalle pian uunista ottamisen
jälkeen.
Anna
kakkupohjan jäähtyä ja leikkaa se sitten kahteen tai kolmeen osaan
pohjan korkeudesta riippuen. Yhden kerroksen korkeus voi olla noin 1-1
1/2 cm. Leikkaa ensin ylin kerros. Minä leikkaan kerrokset
sahalaitaisella, terävällä isolla veitsellä. Työnnän veitsen kakun
keskiosaan ja lähden leikkaamaan kakun ympäri.
Leikatun kakkupohjan pinta.
Seitsemän munan sokerikakkupohja päälipuoli ylöspäin.
Seitsemän munan sokerikakkupohja pohjapuoli ylöspäin.
Teen joskus kakkupohjan pakkaseen odottamaan käyttöä. Leikkaan sen valmiiksi osiin. Laitan väleihin leivinpaperinpalat. Niissä on läpät sivuilla, jolloin pohjaosia on helppo siirrellä. Alin leivinpaperi on kiinnitetty teipillä kartonkiin, joka tukee kakkupohjaa. Kun otan kakkupohjan pakkasesta, laitan osat erikseen sulamaan. Niin ne sulavat todella nopeasti.
Seitsemän munan sokerikakkupohja päälipuoli ylöspäin.
Seitsemän munan sokerikakkupohja pohjapuoli ylöspäin.
Teen joskus kakkupohjan pakkaseen odottamaan käyttöä. Leikkaan sen valmiiksi osiin. Laitan väleihin leivinpaperinpalat. Niissä on läpät sivuilla, jolloin pohjaosia on helppo siirrellä. Alin leivinpaperi on kiinnitetty teipillä kartonkiin, joka tukee kakkupohjaa. Kun otan kakkupohjan pakkasesta, laitan osat erikseen sulamaan. Niin ne sulavat todella nopeasti.
♥
Löysin tämän minulle sopivan ohjeen sokerikakkupohjaan Pullahiiren blogista.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti