Tein nämä piparkakut kaksi vuotta sitten.
Sen jälkeen olen tehnyt piparkakut tuolla samalla ohjeella, koska nämä
piparkakut ovat minusta hyviä!
Ohje on peräisin Annan keittokirjasta. Anna
nimesi piparkakut asuinpaikkansa mukaan. Tämä on Annan itse kehittelemä
ohje. Hän halusi tehdä taikinan, jota on helppo kaulia. Tein tällä
ohjeella viime vuonna piparkakkutalon.
Ohjeesta tulee noin 200 piparkakkua.
Ekstan piparkakut
4 dl sokeria
2 dl siirappia (mielellään vaaleaa)
2 dl vettä
250 g margariinia tai voita
2 rkl kanelia
1 rkl jauhettua kardemummaa
1 rkl jauhettua neilikkaa
(1/2 rkl hienonnettua pomeranssinkuorta)
1 rkl ruokasoodaa
15 dl vehnäjauhoja + vähän jauhoja leipomiseen
Mittaa sokeri, siirappi ja vesi kattilaan. Kiehauta nopeasti ja ota kattila levyltä. Viipaloi
rasva isoon kulhoon ja lisää mausteet. Kaada päälle kuuma sokeriseos
niin, että rasva sulaa siihen hiljalleen. Sekoita silloin tällöin. Anna
jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
Yhdistä jauhot
ja sooda, kaada ne nesteen sekaan ja sekoita esimerkiksi puuhaarukalla
taikinaksi, joka jää aika löysäksi. Se jähmettyy sopivaksi jääkaapissa. Anna taikinan levätä jääkaapissa 1-2 vuorokautta ennen leipomista joko peitettynä astiassaan tai muovipussissa.
Kauli taikinaa
pieni pala kerrallaan, se on aina helpointa. Laita vain vähän jauhoja
leivinpöydälle ja kaulimeen. Paina kaulinta kevyesti ja luistavasti
kaulien ohuen levyn.
Paina
muoteilla piparkakkuja taikinalevystä ja siirrä ne leivinpaperoidulle
uunipellille. Paista piparkakkuja 200-250-asteisessa uunissa (minä
paistoin 200 °C:ssa) keskitasolla 4-6 minuuttia. Vahdi tarkkaan, sillä
piparit palavat erittäin helposti.
Vinkki: Piparkakkuihin
voi halutessaan painella koristeeksi esimerkiksi mantelinpuolikkaita,
tai tavallista tai värillistä sokeria/ kimallerakeita. Sokeri on kätevää
painaa piparkakkuihin kaulimen avulla, painaen vain ihan vähän.
Tässä tonttu, jonka 2 v. 2 kk tyttäreni teki perhekerhossa :)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti