Tein tällaisia mansikkaisia vaahtokarkkeja
ensimmäisen kerran reilu kaksi vuotta sitten tyttäreni synttäreille. Nyt
halusin tehdä niitä taas, ihan muuten vaan. Löysin ohjeen Ewelyniltä täältä.
Sain näistä mansikkaisen makuisia tosi
helposti. Makuaromeja en laittanut ollenkaan. Laitoin vaan tavallisen
tomusokerin tilalle mansikkatomusokeria. Nämä ovat kyllä ihanan
pehmoisia ja suussasulavia!
Tässä ohje miten itse tein.
Mansikkaiset vaahtokarkit
200 g sokeria
2 rkl vaaleaa hunajaa
1/2 dl vettä
7 liivatelehteä
100 g kananmunan valkuaista (noin kolmesta munasta)
1 rkl vaniljasokeria
(3-4 tippaa elintarvikeväriä tai hieman pastaväriä)
1 dl mansikkatomusokeria
1 dl maissitärkkelystä
Mittaa sokeri,
hunaja ja vesi katilaan. Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan.
Erottele valkuaiset kaataen ne isoon kulhoon. Sekoita keskenään
mansikkatomusokeri ja maissitärkkelys ja siivilöi ne pöydälle
leivinpaperin päälle.
Kuumenna
sokeriliemi kiehuvaksi keskilämmöllä. Kun liemen lämpötila on 100 °C,
ala vatkata valkuaisia ja vaniljasokeria kovaksi vaahdoksi.
Purista
liivatteista ylimääräinen vesi ja sulata ne esimerkiksi mikrossa
juoksevaksi liemeksi. Lisää liivateliemeen halutessasi elintarvikeväriä
tai pastaväriä. Minä laitoin vaaleanpunaista pastaväriä.
Kun
sokeriliemi on 127-asteista, kaada se ohuena nauhana valkuaisvaahtoon
koko ajan samalla sähkövatkaimella vatkaten. Vatkaa seosta hetki
täydellä teholla. Lisää sitten liivateliemi. Jatka vatkaamista, kunnes
seos sakenee, muuttuu kiiltäväksi ja jäähtyy hiukan. Minä lisäsin vielä
vatkausvaiheessa massan sekaan vähän vaaleanpunaista pastaväriä
hammastikun avulla.
Laita
pursotinpussiin pyöreä, sileäreunainen tylla. Minä laitoin pelkän tyllan
liittimen, jossa on sileä ja pyöreä reuna. Pelkkään pussiinkin voi
leikata reiän päähän. Lusikoi vaahtokarkkiseos pussiin.
Pursota
vaahtokarkkiseoksesta pitkiä, paksuhkoja tankoja tomusokerilla ja
maissitärkkelyksellä peitetylle leivinpaperille. Anna tankojen jäähtyä
noin kaksi tuntia huoneenlämmössä.
Vaahtokarkkivaahto valmiina pursotettavaksi.
Pursotettuja vaahtokarkkitankoja.
Leikkaa
tangosta terävällä veitsellä vaahtokarkkeja. Leikkaamista helpottaa, jos
veitsen joko öljyää esim. rypsiöljyllä tai tomuttaa terän tomusokerilla
lähes joka leikkauksen jälkeen. Pyörittele vaahtokarkit
tomusokeri-maissitärkkelysseoksessa. Harjaa pullasudilla ylimääräiset
jauhot pois.
Säilytä vaahtokarkkeja suljetussa rasiassa kuivassa ja huoneenlämmössä. Vaahtokarkit säilyvät hyvinä noin kolme viikkoa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti