Lep Cookies (Lep Kuchen)-pikkuleivät ovat
peräisin Saksasta. Ihan alkuperäisesti nämä saksalaiset pikkuleivät ovat
nimeltään lebkuchen. Nykyää näistä kulkee erilaisia nimi- ja
reseptiversioita. Isäni äidillä oli saksalaisia sukujuuria ja tämä
resepti on peräisin häneltä. Tämä kyseinen resepti on hyvin vanha. Nämä
ovat siis isälleni tuttuja hänen lapsuudestaan. Jotkut amerikkalaiset
sukulaiseni ovat jatkaneet perinnettä eli tehneet näitä jouluisin.
Joskus he ovat lähettäneet postissa maistiaisia. Muistankin elävästi
näiden tuoksun ja maun omasta lapsuudestani ja nuoruudestani.
Nyt, ensimmäistä kertaa, teimme näitä äitini
kanssa. Äiti teki taikinan ja minä, äiti ja tyttäreni kuorrutimme ne.
Tai minä ja äiti kuorrutimme ja tytär laittoi pähkinät päälle. Näissä on
hyvin erityinen, ominainen maku. Minä tykkään näistä paljon :) Näitä
pikkuleipiä tehdessä on hyvä muistaa, että ne täytyy tehdä todella
hyvissä ajoin, koska ne ovat parhaimmillaan parin viikon/kuukauden
kuluttua leipomisen jälkeen.
Löysin onnekseni Citymarketista osaston,
jossa oli muutaman maan perinteisiä elintarvikkeita ja herkkuja. Siellä
oli Amerikka-hylly, josta löytyi Little Becky's Marshmallows-perinteisiä
vaahtokarkkeja (niitä joista tulee paahtamalla aikamoisen herkullisia).
Paitsi juuri kun olisimme niitä tarvinneet, oli hyllyssä vain
värillisiä versioita. Käytimme niistä kuorrutukseen vaaleankeltaisia
marshmallows-vaahtokarkkeja, mutta onneksi kuorrutteen väri oli silti
lähes valkoinen. Äiti teki lep cookieseja toisenkin satsin ja niihin
tuli osaan kuorrutetta vaaleanpunaisia vaahtokarkkeja. No, nyt niitä
perinteisiä valkoisiakin on taas tarjolla kaupassa.
Käytimme näihin tällaisia Delicatan mehukkaita, tuoreita taateleita.
Lep Cookies
(Noin 70-80 kpl)
4 cups/ 9,6dl vehnäjauhoja
1 tsp./ 1 tl kanelia
1 tsp./ 1 tl maustepippuria
1 tsp./ 1 tl neilikkaa
1/2 tsp./ 1/2 tl jauhettua muskottipähkinää
1/2 cup/1,2 dl fariinisokeria
1 cup/ 2,4 dl pecanpähkinöitä
hyppysellinen muskottikukkaa
120 g taateleita
120 g korintteja
120 g rusinoita
1 cup/ 340 g:n tölkki melassia
1/2 cup/ 1,2 dl piimää (kermaviilikin voisi käydä)
1/2 cup/ 1,2 dl voita, laardia tai margariinia
1 Tbsp./ reilu 1 rkl ruokasoodaa
Mittaa isoon kulhoon jauhot, mausteet ja
fariinisokeri. Hienonna tehosekoittimessa tms. pähkinät, taatelit,
korintit, rusinat ja muskottikukka tasaiseksi. Yhdistä keskenään
mausteinen jauhoseos ja pähkinä-hedelmäseos.
Mittaa kattilaan melassi, piimä ja rasva ja
kuumenna niitä sen verran, että seos on kuumahkoa, mutta ei polttavaa
(ei polta sormea). Lisää sooda ja anna seoksen kuohua. Kaada sitten seos
taikinan joukkoon ja sekoita tasaiseksi.
Peitä taikinakulho kannella tai kelmulla ja anna taikinan olla viileässä yön yli.
Kauli taikina noin 1 cm paksuiseksi levyksi
ja leikkaa siitä lasin tai rengasmuotin avulla pyöreitä pikkuleipiä.
Paista pikkuleivät leivinpaperoidulla uunipellillä 160-asteisessa
uunissa noin 20-30 minuuttia.
Kuorrute
1 1/2 cups/ 3,6 dl sokeria
1/2 cup/ 1,2 dl vettä
pieni loraus viinietikkaa
1/2 tsp/ 1,2 dl vaniljasokeria
2 kananmunanvalkuaista
8 kpl isoa valkoista marshmallows-vaahtokarkkia
Koristeeksi
pecanpähkinöitä
Mittaa
kattilaan sokeri, vesi ja viinietikka. Keitä seosta niin kauan, että
siitä tulee lankailevaa siirappia. Vatkaa samalla valkuaiset kovaksi
vaahdoksi. Kaada siirappi ohuena nauhana valkuaisvaahtoon samalla
vatkaten. Jätä vähän siirappia kattilaan ja anna sen kuplia. Lisää
siihen pilkotut marshmallows-vaahtokarkit ja anna niiden sulaa siirapin
sekaan. Lisää seos valkuaisvaahtoon.
Koristele lep cookiesit heti kuorrutuksella ja laita koristeeksi pecanpähkinä.
Säilytä lep
cookieseja ilmatiiviissä rasiassa huoneenlämmössä. Rasiaan voi laittaa
vaikka omenalohkon (välillä vaihtaen tuoreeseen), jotta pikkuleivät
pehmenevät nopeammin. Anna niiden maustua ja tekeytyä muutaman viikon
tai kuukaudenkin ajan. Ne ovat valmistuttuaan aika kovia, mutta noin
kuukauden jälkeen ne ovat pehmenneet.Pikkuleipäkerrosten väliin voi
laittaa leivinpaperinpalan, jotta kuorrute ei tartu alussa toisiin
pikkuleipiin.
Äiti kääri osan pikkuleivistä yksittäisiin leivinpaperipaloihin rasiaan.
Tyttäreni laittoi pikkuleipiin pähkinät
koristeeksi. Hän käytti pienet murutkin hyväksi :) Täytyyhän
pikkuleivilläkin olla silmät ja suu!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti