Minulla on ollut jo muutaman vuoden ajan
tapana leipoa jouluksi limppua. Nyt päätin tehdä vähän erilaista ja tein
piimälimppua. Muokkasin eri ohjeista itselleni sopivan piimälimpun
ohjeen.
Piimälimppu
(4 keskikokoista limppua)
1 l piimää
100 g hiivaa
2 dl vaaleaa siirappia
2 tl fenkolia
2 tl anista
2 tl kuminaa
3/4 rkl ruususuolaa
4 dl sihtiruisjauhoja
4 dl grahamjauhoja
14 dl hiivaleipäjauhoja
(1/2 dl öljyä/50 g voita)
Voiteluun
1 dl vettä
1 rkl siirappia
Lämmitä piimä
kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva sekaan. Lisää siirappi, suola ja
mausteet. Lisää jauhot vähitellen joukkoon. Vaivaa taikina pehmeäksi ja
kimmoisaksi.
Peitä kulho
mielellään tiiviillä kannella tai parilla liinalla, jotta sisään ei
pääse ilmaa. Kohota taikina kaksinkertaiseksi, noin tunnin ajan.
Jaa taikina
neljään osaan ja leivo ensin kaksi limppua. Laita ne leivinpaperoidulle
uunipellille kohoamaan liinan alle noin 15 minuutiksi. Sekoita siirappi
veteen ja voitele sillä limput. Pistele limppuihin reikiä haarukalla tai
tee viiltoja veitsellä. Anna limppujen vielä kohota ilman liinaa 15
minuuttia. Laita sitten limput uuniin (paisto-ohjeet ohjeen lopussa) ja
leivo sitten toiset kaksi limppua. Toimi kuten ensimmäisten limppujen
kohdalla.Voitele leivät vielä kerran siirappivedellä paiston
puolessavälissä.
Paista limput
180-asteisessa uunissa alatasolla 45-50 minuuttia. Leipien kypsyyden
tietää esimerkiksi siitä, että niiden pohja kumisee pohjaan sormella
napauttaessa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti