Siskoseni täytti pyöreitä uudenvuodenaattona
(pienenä hän luuli, että ilotulitukset ovat hänen syntymäpäiviään
varten, hihi). Siskoni pyysi, että tekisin yhden kakun hänen
työkavereilleen ja toisen kakun kotikekkereihin. Siskoni kertoi väri- ja
täytetoivomuksensa ja minä parhaani mukaan toteutin toiveet. Kakun
päälle sisko toivoi nimeään ja hienon uuden kymmenluvun ja minä lisäilin
mukaan omia pikku yksityiskohtia.
Alunperin suunnittelimme sellaisen kakun,
jossa pelkkä kansi olisi ollut suklaamarsipaania ja reunat olisin
pursottanut kermalla. Työpaikan kakku piti kuitenkin tehdä sen verran
etukäteen, että päätimme, että kuorruttaisin koko kakun
suklaamarsipaanilla. Näin ei tarvinnut pelätä, että pysyvätkö
kermapursotukset hyvänä tarjoiluun saakka.
Siskoni toivoi täytteiksi manteli-nougattäytteen, jonka olen löytänyt Kinuskikissalta täältä
sekä aiemmin kehittelemäni valkosuklaamangomoussen, jonka tein nyt
vähän pienempänä annoksena. Manteli-nougattäytettä vähän muutin, koska
halusin saada siihen vielä enemmän makua ja täyteläisyyttä.
Vaniljakreemin ohjeen löysin Ihanat kuppikakut-kirjasta.
Nougat- mangotäytekakku
Pohja
Seitsemän munan sokerikakkupohja, ohje löytyy täältä.
Jaoin
kakkupohjan kolmeen osaan. Täytin kakun samaan irtopohjavuokaan, jossa
olin sen paistanut. Leikkasin alimman kakkulevyn alle pyöreän palan
kakkupaperista jättäen siihen pienen siivekkeen siirtämistä
helpottamaan.
Kostutus
noin 1 1/2 dl mangolientä
Kostuta esimerkiksi pullasudilla kakkupohjan pinnat mangotölkin sokeriliemellä.
Manteli-nougattäyte
Manteli-nougattäyte
Ohje löytyy täältä.
Valkosuklaamangomousse
4 liivatelehteä
1 rkl mangotölkin sokerilientä
2 dl (hyla) vispikermaa
1/2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
100 g appelsiinituorejuustoa (Viola)
200 g valkosuklaata (Panda)
1 tlk mangoviipaleita (ilman lientä eli 250 g mangoa)
Laita
liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Sulata suklaa vesihauteessa tai
mikrossa ja anna jäähtyä haaleaksi. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää
siihen sokeri ja vaniljasokeri.
Sekoita
keskenään haalea suklaasula ja appelsiinituorejuusto ja yhdistä seos
kerman kanssa. Valuta mangopurkista neste ja soseuta mangoviipaleet.
Huom. säilytä lientä 1 rkl täytteeseen ja 1 rkl mangopäällykseen! Lisää
mangosose täytteeseen ja sekoita tasaiseksi.
Kiehauta
mangoliemi. Sulata siihen puristetut liivatteet ja kaada ohuena nauhana
valkosuklaamangomoussen sekaan samalla sekoittaen. Kaada täyte vuokaan
keskimmäisen, kostutetun kakkulevyn päälle ja tasoita pinta. Anna hyytyä
jääkaapissa noin neljä tuntia.
Vaniljakreemi
750 g marsipaania
tummaa kaakaojauhetta
Levitä valmis vaniljakreemi ohuelti ja tasaisesti koko kakun pintaan. Jaa
marsipaanipötköt ainakin kahteen osaan (helpottaa muovailua) ja
pehmennä niitä vähän käsissä . Painele/muovaile massojen sekaan
kaakaojauhetta sen verran, että väri on tarpeeksi tumma. Muovaile
massoja, kunnes kaakaojauhe on sekoittunut niihin tasaisesti. Yhdistä
massat lopuksi yhdeksi isoksi palloksi. Ripottele silikoniselle tai
muunlaiselle alustalle hieman kaakaojauhetta. Kaulitse pallosta 2,5-3
mm:n paksuinen, pyöreä levy. Kakusta kannattaa mitata vastakkaisten
reunojen välinen osuus, jotta marsipaanilevystä tulee varmasti tarpeeksi
suuri. Levyyn pitää kaulita ainakin pari senttiä ylimääräistä, jotta
pinnan tasoitus onnistuu paremmin.
Nosta marsipaanilevy kakun pinnalle.
Tasoita ensin pinta ja ala sitten vähitellen tasoittaa kämmensyrjällä
reunoja. Leikkaa lopuksi ylimääräiset reunat pois.Koristeet
Tein koristeet marsipaanista. Osan värjäsin vaaleanpunaiseksi. Kirjaimet ja numerot tein uusilla muoteillani. Lumihiutaleet ja sydämet tein niin ikään uusilla muoteillani. Siskoni halusi vähän säihkettä kakkuihin, joten sivelin kaikkien koristeiden päälle hennosti kimallepulveria. Kiinnitin koristeet valkuais-tomusokeriseoksella.
Tein kakkujen
reunoille ja päälle "reunapursotukset" vaaleanpunaiseksi värjätystä
marsipaanista. Pursotin sileää ja poimuista nauhaa pursotuslaitteellani.
Leikkasin sopivat pätkät ja kiinnitin nauhat
valkuais-tomusokeriseoksella.Sain reunanauhat tasaisin välein
tekemälläni apuvälineellä. Leikkasin leivinpaperista pyöreän palan ja
piirsin viivat malliksi nauhoille.
Lopuksi sivelin hennosti koko kakun pinnalle kimallepulveria. Kuvista sitä ei juurikaan kyllä huomaa.
Tällaisen leivinpaperimallin tein avukseni.
Lähempi katsaus "reunapursotuksiin"...
...ja koristeisiin.
Kakku ylhäältä.
Kakku kätevässä kuljetuslaatikossa, joita ostin Kärkkäiseltä.
Kiitos rakas siskosein, että sain askarrella kakkusi!
Lähempi katsaus "reunapursotuksiin"...
...ja koristeisiin.
Kakku ylhäältä.
Kakku kätevässä kuljetuslaatikossa, joita ostin Kärkkäiseltä.
En halunnut
tehdä kakuista täysin samanlaisia. Työkavereiden kakkuun laitoin isommat
lumitähdet reunoille. Siihen en laittanut marsipaaninauhaa alareunaan.
Muutamia muitakin pieniä eroja oli koristelussa.
Tässä työpaikalle tehty kakku, jota en saanut kuvattua paremmassa valossa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti