Suomessa rex-kakku sai nimensä siihen
käytettyjen rex-keksien mukaan. Ruotsissa kakku sai aikoinaan nimekseen
radiokakku, koska radio oli tämän kakun kulta-aikana 1930-1940-luvuilla
suosittu kapine ja kakku muistutti vanhan radion kovaäänistä.
Rex-kakulle on kehittynyt erilaisia
reseptiversioita. Joissain ohjeissa on käytetty suklaatakin. Minä laitan
tähän ohjeen, jonka sain äidiltäni. Tämä ohje on vanha. Olin aika
pieni, kun äitini teki rex-kakun. Kakku oli niin erikoisen hyvää ja
erilaista, että se jäi todella tarkasti mieleeni. Nyt päätin tehdä
sellaisen itsekin.
Tähän tarvitaan vuoka, joka on noin 8×20 cm.
Minulla sattui olemaan leipävuoka, joka oli 8 cm leveä. Laitoin toiseen
päähän vähän normaalia suuremman tulitikkuaskin ja niin pituuskin oli
sopivampi eli noin 22 cm. 1 1/2 litran maitotölkki voisi myös olla oiva
muotti, kun vaan leikkaa yhden sivun pois ja pituuden sopivaksi.
Tähän voi käyttää neliskanttisia tai
suorakaiteen mallisia keksejä. En löytänyt lähikaupasta kuin kanelisia
suorakaiteen muotoisia keksejä (Pally biscuits: Kaneel biscuit), mutta
ne sopivat onneksi ihan hyvin.
Minä laitoin tähän kuusi kerrosta keksejä.
Näinkin oli hyvä, mutta seuraavalla kerralla taidan laittaa yhden
kerroksen vähemmän. Lisäksi haluan pohjaankin ohuen kerroksen täytettä.
Rex-kakku
150-180 g keksejä
2 kananmunaa
1 1/2 dl tomusokeria
250 g kookosrasvaa
4 rkl kaakaojauhetta
Kostuttamiseen noin 1/2 dl maitoa ja 1/2 tl vaniljasokeria
Valmistele "muotti" eli vuoraa sopiva vuoka leivinpaperilla.
Sulata kookosrasva ja anna sen jäähtyä,
kunnes se on kädenlämpöistä tai hiukan lämpimämpää. Vatkaa jäähtymisen
aikana munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita sulaan
kookosrasvaan kaakaojauhe ja sitten muna-sokerivaahto. Kääntele ja
sekoita seosta pohjaa myöten niin kauan, että se on kokonaan sekoittunut
ja tiivistynyt samalla.
Kostuta keksit vaniljamaidolla. Maito liimaa
eri kerrokset yhteen ja tietenkin myös pehmentää keksejä. Levitä vuoan
pohjalle ohut kerros täytettä. Lado sen päälle rivi keksejä vieri
viereen. Levitä keksien päälle täytettä. Katko seuraavan keksikerroksen
päätyihin puolikkaat keksit ja keskelle kokoneiset keksit. Näin
saumakohdat tulevat eri kohtiin kuin ensimmäisessä kerroksessa. Joka
toiseen siis kokonaiset ja joka toiseen puolikkaat päihin. Kokoa
täytettä ja keksejä niin kauan, että keksikerroksia on 5-6. Peitä
lopulla täytteellä kakun pinta ja sivut. Koristele halutessasi
pähkinöillä.
Säilytä kakku jääkaapissa. Kakku jähmettyy
muutamassa tunnissa. Irrota leivinpaperi ja aseta kakku tarjoiluvadille.
Parhaimmillaan kakku on seuraavana päivänä. Kun kakku on jähmettynyt
hyvin, leikkaaminen onnistuu helposti.
Kakusta kannattaa leikata ohuita siivuja, koska se on aika täyttävää.
Nyt en siis laittanut pohjaan täytettä, mutta seuraavalla kerralla kyllä laitan (ja sen yhden keksikerroksen vähemmän).
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti