Osallistuin tällä kääretortulla Leivontafoorumin kesäkuun leivontahaasteeseen täällä. Kääretorttu lienee kesäisellä fiiliksellä kun noin on ihastunut, tiedä sitten kehen ;)
Kääretorttuja
minulla ei blogissani vielä ollutkaan, joten mielelläni haasteeseen
osallistuin! Tulipahan taas innostuttua. Suunnittelin niin paljon, että
näin untakin suunnitelmista! Tein yhden kääretortun, mutta siitä ei
tullut ihan sellainen kuin olin halunnut. Tein toisen ja sen kelpuutin. Täältä
löytyy se ensimmäinen versio. Eniten innostuin vaniljatahnasta, joka
lopulta monen kokeilun jälkeen onnistui. Nyt osasin suhteuttaa
täytteenkin ainesmäärät paremmin. Ja makuun olin tyytyväinen. Huomasi,
että en ole montaa kertaa tehnyt kääretorttua. Ei se ole niin
yksinkertaista kuin voisi kuvitella, ainakaan minulle.
Täytteet
sopivat mielestäni paremmin vaalealle kuin tummalle kääretorttupohjalle,
mutta halusin silti vähän väriä pohjaan. Laitoin kaakaojauhetta vain
vähän, jolloin pohjasta tuli vaaleanruskea. Harmittelin vaan sitä, kun
en ehtinyt antaa rullatun kääretortun tekeytyä jääkaapissa kuin puolisen
tuntia. Se ei ehtinyt jähmettyä täysin. Mutta onneksi sentään vähän!
Ihastunut vanilja-valkosuklaakääretorttu
Vaniljatahna, vanilla curd
(voi tehdä vaikka edellisenä päivänä)
3 munankeltuaista
1 dl sokeria
1 ½ dl kevytkermaa
2 vaniljatankoa
50 g suolatonta voita
Keitä seosta keskilämmöllä samalla koko ajan sekoittaen 15-17 minuuttia, kunnes se on paksuuntunut. Nosta kulho pois vesihauteesta. Nosta kulho vesihauteesta ja poista vaniljatangot. Siivilöi seos, jotta pienetkin vaniljatankojen palaset tulevat pois. Sekoita huoneenlämpöiset voikuutiot yksitellen joukkoon. Laita jääkaappiin tekeytymään suljetussa rasiassa pariksi tunniksi tai seuraavaan päivään.
Pohja
4 kananmunaa
1 ½ dl sokeria
1 ½ dl ohratärkkelystä
1/2 rkl kaakaojauhetta
1 ½ tl leivinjauhetta
Vaahdota munat
ja sokeri paksuksi, kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita keskenään
ohratärkkelys, kaakaojauhe ja leivinjauhe ja siivilöi ne
muna-sokerivaahdon joukkoon varovasti käännellen. Kaada
leivinpaperoidulle uunipellille ja paista uunin keskiosassa 225 °C:ssa
noin 6 minuuttia. Kumoa pohja sokeroidulle leivinpaperille, poista
paistopaperi ja anna jäähtyä.
Vanilja-valkosuklaatäyte
1 ½ dl vispikermaa
½ rkl vaniljakreemijauhetta
1 rkl tomusokeria
100 g vaniljatuorejuustoa
50 g valkosuklaata
Paloittele
valkosuklaa ja sulata mikrossa tai vesihauteessa. Pehmitä vähän
tuorejuustoa kulhossa ja sekoita se suklaasulan kanssa. Vatkaa kerma
napakaksi vaahdoksi ja mausta se vaniljakreemijauheella ja
tomusokerilla. Kääntele vaahto suklaatuorejuuston sekaan.
Levitä
jäähtyneelle kääretorttulevylle ensin vaniljatahna ja sen päälle
vanilja-valkosuklaatäyte. Laita levy hetkeksi jääkaappiin, jotta täyte
vähän jähmettyy. Kääri levy leivinpaperin avulla napakaksi rullaksi.
Kääri rulla leivinpaperiin ja laita jääkaappiin tekeytymään muutamaksi
tunniksi tai seuraavaan päivään.
Leikkaa
kääretortun päädyistä palat pois ja siirrä se tarjoilualustalle. Poista
leivinpaperikäärö ja suojaa alustan reunat leivinpaperisuikaleilla
koristelun ajaksi.
Koristelu
kaakaotomusokeria
1 dl vispikermaa
vaaleanpunaista pastaväriä
20-30 g valkosuklaata
Sulata osa
valkosuklaasta, värjää vaaleanpunaisella pastavärillä ja pursota pieniä
sydämiä. Pilko loppu valkosuklaa. Sihtaa kääretortun päälle
kaakaotomusokeria. Vaahdota kerma ja värjää se vaaleanpunaisella
pastavärillä. Paina hennosti piparimuotilla sydänkuviot pintaan ja
pursota sydämet kermalla. Pursota sydämien väliin kermaa
tarttumapinnaksi ja ripottele päälle suklaarouhetta ja –sydämiä. Pursota
kermaa vielä kääretortun pitkiin alalaitoihin.
Pala ihastunutta kääretorttua :) (kun täytekin on ehtinyt kunnolla jähmettymään)
Saamani kommentti Leivontafoorumin haasteessa:
- Kaunis. Täytteet vaikuttavat ehkä hieman liiankin makealta minun makuun
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti