Tämä karamellitahna on aikamoisen
taivaallista! Sitä voi käyttää todella moneen. Kastikkeena se sopii
esim. jäätelön tai paistettujen banaanien päälle. Tahnamaisempana se
sopii esim. täytteeksi torttuihin ja macaroneihin. Minä tein tätä
macaronien väliin, mutta sitä jäi vähän yli, joten koristelin sillä
banoffee-tortun ja loput meni jäätelön päälle.
Löysin ohjeen Call me cupcake-blogista täältä.
Karamellitahnan voi tehdä suolattomana tai suolaisena voin
suolapitoisuuden mukaan. Itse tein vähäsuolaisen version käyttämällä
vähäsuolaista voita ja jättämällä merisuolan pois. Tein kyseisen blogin
ohjeella myös kaakaomacaroneja.
Laitan ohjeeseen pieniä muutoksia ja omia huomioitani. Tällä reseptillä saa noin 2 dl valmista karamellikastiketta/-tahnaa.
Karamellikastike
100 g sokeria
150 g kuohukermaa
85 g vähäsuolaista voita
(hyppysellinen merisuolaa)
Kuumenna kerma
kattilassa, ota kattila pois levyltä ja peitä se foliolla, jotta kerma
pysyy kuumana. Kuutioi huoneenlämpöinen voi.
Mittaa sokeri
paksupohjaiseen ja korkeareunaiseen kattilaan. Kuumenna sokeria
keskilämmöllä sekoittamatta. Kun sokeri alkaa sulaa ja muuttua
tummemmaksi, kaapaise sitä puukauhalla pari kertaa, jotta se sulaisi
tasaisesti eikä palaisi pohjaan. Älä sekoita liikaa, jotta sokeri ei
kokkaroidu. Kun sokeri on kokonaan sulanut ja se on tumman meripihkan
väristä, ota kattila pois liedeltä (omani olisi voinut olla vähän
tummempaa).
Lisää kaikki
voikuutiot kerralla kattilaan ja sekoita ne sulan sokerin joukkoon. Seos
saattaa ensin hieman hyytyä, mutta voimakkaalla sekoittamisella seos
tulee tasaiseksi. Varo kuitenkin kuumia roiskeita.
Laita kattila
takaisin keskilämpöiselle hellalle. Lisää kuuma kerma pieninä lorauksina
vähitellen joukkoon. Kerma saa seoksen kuplimaan voimakkaasti, mutta
korkeareunainen kattila estää ainakin enimpiä roiskeita roiskumasta
päälle. Käsissä voi myös pitää patakintaita, jotta käsiin ei tule kuumia
roiskeita. Kun olet lisännyt kerman ja seos on tasaista, anna sen
kiehua hiljalleen muutaman minuutin ajan. Ota sitten kattila pois
liedeltä.
Karamellikastiketta
voi tarjoilla lämpimänä (tai kylmänä) vaikka jäätelön päällä. Anna
kastikkeen jäähtyä ja kaada se kannelliseen lasipurkkiin. Säilytä
jääkaapissa. Se säilyy hyvänä noin kaksi viikkoa.
Karamellikastike
jähmettyy jääkaapissa. Jos laitat sitä esimerkiksi macaromien väliin,
anna kastikkeen olla jääkaapissa 1-2 vuorokautta, jolloin se on
jähmettynyt tarpeeksi eikä ole valuvaa. Tahnan voi saada uudestaan
kastikemaiseksi kuumentamalla sitä joko kattilassa miedolla lämmöllä tai
mikrossa muutaman sekunnin ajan.
Huom.! yhdessä
ohjeessa kerma lisättiin sokerisulan joukkoon ennen voita ja yhdessä
ohjeessa voi ja kerma kuumennettiin yhdessä niin, että voi suli kerman
joukkoon ja se kaadettiin sokerisulaan pienin erin. Näitä eri versioita
voisi kokeilla, jotta selviäisi helpoin ja varmin tapa.
Tässä karamellikastike, kun se on ollut jääkaapissa noin 1/2 vrk ja on vielä löysähköä.
Tässä jähmeämpää karamellitahnaa, kun se on ollut jääkaapissa noin 1 vrk.
Karamellitahnaa macaron-leivoksen puolikkaalla.
Tässä karamellitahnalla täytettyjä kaakaomacaroneja. Niiden ohje löytyy täältä.
Karamellikastiketta jäätelön päällä.
Tein myös
hiljattain banoffee-tortun, jonka koristelin hieman jäähtyneellä
karamellikastikkeella. Myös torttuun tulevan, toffeeksi keitetyn
kondensoidun maidon voisi korvata jähmettyneellä karamellitahnalla.
Banoffee-tortun ohje löytyy täältä.
Karamellikastikkeella koristeltu banoffee-torttu.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti