Meillä tuoksui taas tänään leipä :) Nyt oli
vuorossa ranskanleipä. Tämän ranskanleivän ohje on Leila Lindholmin ja
se on hänen Pala kakkua -ja paljon muuta-kirjastaan. Tosi hyvää leipää,
sellaisenaan tai paahdettuna!
Ranskanleipä
(2 leipää)
50 g tuorehiivaa (tai 11 g kuivahiivaa)
5 dl haaleaa vettä
2 tl hunajaa
2 tl vaaleaa siirappia
1 dl oliiviöljyä
1 1/2 rkl sormisuolaa (laitoin 2 tl ruususuolaa)
2 dl durumvehnäjauhoja
10-11 dl erikoisvehnäjauhoja
Lisäksi
voita ja seesamin- tai unikonsiemeniä leipävuokiin (laitoin seesaminsiemeniä)
sormisuolaa (en laittanut)
Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Kaada se
kulhoon ja murenna hiiva joukkoon. Lisää hunaja, siirappi, oliiviöljy ja
sormisuola. Sekoita kunes hiiva on liuennut seokseen. Lisää
durumvehnäjauhot. Lisää sen jälkeen vehnäjauhoja vähitellen samalla
sekoittaen, kunnes taikina on pehmeää ja kimmoisaa.
Jos käytät kuivahiivaa,
lämmitä vesi 42-asteiseksi, kaada se sekä hunaja, siirappi, oliiviöljy
ja sormisuola kulhoon, sekoita kuivahiiva durumvehnäjauhoihin ja sekoita
joukkoon. Lisää vehnäjauhot vähitellen.
Laita kulhoon kansi tai paksu liina ja anna
taikinan kohota noin 40 minuuttia tai kunnes se on kooltaan
kaksinkertainen. Voitele kaksi leipävuokaa ja "jauhota" ne seesamin- tai
unikonsiemenillä.
Jaa kohonnut taikina kahtia ja vaivaa paloja
jauhotetulla pöydällä hetken aikaa. Muotoile ne kahdeksi limpuksi ja
nosta ne leipävuokiin. Kohota leipiä vuoissaan liinan alla noin 30
minuuttia tai kunnes ne ovat kooltaan kaksinkertaisia. Voitele vettä
vähällä vedellä ja ripottele pintaan sormisuolaa. Vedä pintaan
pituussuunnassa viillot terävällä veitsellä.
Kypsennä leivät 200-asteisen uunin
keskiosassa 25-30 minuuttia. Ota ne vuoista ja jätä jäähtymään
leivinritilälle tai liinan päälle.
Valmis ranskanleipä, pohjassaan ja reunoissaan seesaminsiemenet.
Toinen ranskanleipä.
Paahdettu ranskanleipäviipale, sipaisu Beceliä ja juustosydänpari.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti