Olin jo monta kertaa silmäillyt tämän
piirakan ohjetta Leila Lindholmin Pala kakkua -ja paljon muuta-kirjasta.
Siellä on monta eri versiota tälle piirakalle. Nektariinin sijaan on
laitettu mm. päärynää, viikunaa, karhunvatukoita ja viinimarjoja.
Päädyin nektariiniin, koska halusin jotain aurinkoista sateisiin
päiviin.
Muropohja jäi vähän turhan paksuksi
reunoilta. Olisi pitänyt tehdä piirakka vähän isompaan vuokaan (käytin
26 cm halkaisijaltaan olevaa irtopohjavuokaa). Mutta toisaalta, ei se
paljoa haitannut, koska muropohja on kuitenkin hyvää ;) Leilan ohjeessa
piirakkaan laitettiin neljä nektariinia, mutta minä en saanut mahtumaan
niitä kuin kolme. Jos olisi ollut se isompi vuoka, olisi neljäskin ehkä
mennyt.
Aurinkoinen nektariini-mantelipiiras
Muropohja
150 g kylmää voita
4 dl vehnäjauhoja
½ dl sokeria
1 kananmuna
½ rkl kylmää vettä
Nypi kuutioitu voi jauhojen ja sokerin kanssa
murumaiseksi seokseksi. Lisää kananmuna ja vesi. Sekoita vain sen
verran, että ainekset ovat sekaisin. Kiedo taikina kelmuun ja laita se
jääkaappiin vähintään 30 minuutiksi.
Kaulitse taikina levyksi, kääräise se kevyesti
kaulimen ympärille ja aseta se isoon piirasvuokaan (tai laita taikina
kahden tuorekelmukaistaleen väliin, kaulitse se levyksi, ota
päällimmäinen kelmu pois, aseta levy piirasvuokaan niin, että kelmu jää
päälle ja ota kelmu pois). Voit laittaa sen myös 28 cm halkaisijaltaan
olevaan irtopohjavuokaan. Vuoraa tällöin pohja ja reunat
leivinpaperilla. Reunojen leivinpaperisuikaleet pysyvät hyvin kiinni kun
sipaiset vuoan reunaan muutamaan kohtaan margariinia. Tasoita taikinan
reunat ja katso, että ne ovat noin 3,5 cm korkuiset.
Täyte
3 kananmunaa
2 dl maitorahkaa
1 dl ranskankermaa
1 dl sokeria
100 g mantelimassaa
Sekoita kaikki täytteen ainekset keskenään ja raasta joukkoon mantelimassa. Levitä seos piiraspohjalle.
Lisäksi
3-4 nektariinia
½ dl mantelilastuja
Kuori nektariinit ja leikkaa ne ohuiksi
viipaleiksi. Ota viipaleet pois kivien ympäriltä ja asettele ne täytteen
päälle. Sirottele pinnalle mantelilastut.
Kypsennä piirakka uunin alaosassa 175-asteessa 30-40 minuuttia tai kunnes täyte on jähmettynyt.
Tästä saa hyvän herkun juhlapöytään. Sen voi
valmistaa täytettä myöten paistovalmiiksi pakkaseen etukäteen. Ei
tarvitse kuin lisätä pinta-ainekset ja paistaa. Nektariinin voi myös
siis korvata muilla hedelmillä tai marjoilla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti