Sain muutaman kesäkurpitsan mieheni
vanhempien kotoa. Käytin pienen osan niistä näihin sämpyläruutuihin.
Tämä taikinamäärä oli hieman turhan suuri minun uunipellille. Se kun on
vähän normaalia pienempi. Tulipahan ainakin pulleita versioita :)
Ohje on Yhteishyvä-lehden Ruoka-liitteestä
8/11. Samasta liitteestä löysin myös herkullisen
kesäkurpitsa-omenamarmeladin ohjeen. Osa kesäkurpitsoista löysi tiensä
siihen. Kesäkurpitsa-omenamarmeladin ohje löytyy täältä.
Ohjeessa oli käytetty sämpyläjauhoja noin 15
dl. Minä kuitenkin halusin laittaa spelttijauhoja, koska ostin niitä
nyt ensimmäistä kertaa ja halusin testata niitä. Äitini käyttää
spelttijauhoja paljon eli ei se ihan vieras jauho minulle ole, mutta
omassa kokeilussa kyllä. Speltti ei tee taikinaan sitkoa ja siksi puolet
jauhoista kannattaa korvata esim. vehnäjauhoilla.
Kesäkurpitsa-sämpyläruudut
1 (300 g) kesäkurpitsa
4 tl ruususuolaa
7 dl vettä
50 g hiivaa
1 dl tummaa siirappia
1 dl auringonkukansiemeniä
7 dl puolikarkeita spelttijauhoja
noin 8 dl vehnäjauhoja
3 rkl oliiviöljyä
Pinnalle
oliiviöljyä ja auringonkukansiemeniä
Pese kesäkurpitsa, poista lusikalla siemenet
ja raasta se (minä vaistomaisesti myös kuorin kesäkurpitsan ja siksi
sämpylöissä ei näy yhtään vihreyttä). Ripottele raasteen joukkoon suola
ja anna seistä tunnin ajan. Purista raasteesta vesi pois.
Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää
siirappi, siemenet ja kesäkurpitsaraaste. Alusta taikina
spelttijauhoilla löysäksi. Lisää öljy ja loput jauhot vähitellen. Alusta
taikina kimmoisaksi. Peitä kulho paksulla liinalla tai kannella ja anna
taikinan kohota kaksinkertaiseksi.
Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle
isolle uunipellille. Taputtele jauhotetuin käsin levyksi. Jaa taikina
veitsellä tai taikinapyörällä neliöiksi. Anna kohota 15 minuuttia.
Voitele pinta öljyllä ja ripottele päälle siemeniä. Paista
225-asteisessa uunissa keskitasolla noin 25 minuuttia.
Kesäkurpitsa-omenamarmeladia kesäkurpitsasämpylälle :)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti