Toinen äitini synttärijuhliin tekemistäni
kakuista oli suorakaiteen muotoinen. Paistoin siihen kolme suorakaiteen
muotoista sokerikakkupohjaa. Paistoin ne säädettävässä reunavuoassa.
Jännitin vähän etukäteen, että miten pohjan paistaminen onnistuu
reunavuoassa, mutta se osoittautui todella helpoksi. Taikinavaahto on
niin tiivistä, ettei se valunut ollenkaan reunojen alitse (sitä jännitin
etukäteen).
Jos ei omista reunavuokaa, voi pohjat
paistaa korkeareunaisella uunipellillä, joka on noin 34×42 cm kokoinen.
Valmiiden pohjien reunat voi tällöin tasata veitsellä. Säädin reunavuoan
melkein uunivuoan kokoiseksi eli 33,5×40,5 cm kokoiseksi.
Paista kolme neljän munan pohjaa, jolloin
kakusta tulee 12 munan kakku. Jos laskee sen mukaan, että yksi muna
riittää kolmelle henkilölle, niin tämä kakku riittäisi noin 36:lle
henkilölle. Juhlissa oli vieraita noin 60 ja tein lisäksi pyöreän viiden
munan kakun. Tämä levykakku riitti kuitenkin juuri viimeistä palaa
myöten. Pyöreä kakku jäi sitten seuraavalle päivälle syötäväksi :)
Toki voi tehdä pienemmänkin kakun, johon
tulee vain kaksi tällaista kakkulevyä ja yksi täyteväli. Ja lisäksi
näistä levypohjista voi leikata vaikka muotokakun (kuten olen tehnyt
kääretorttupohjista täällä).
Täältä löytyy tarkempi ohjeistus sokerikakkupohjaan.
Suorakaiteen muotoinen sokerikakkupohja
neljän munan pohja (tee kakkuun näitä 3 kpl
4 kananmunaa
120 g (noin 1 1/4 dl) sokeria
120 g (noin 2 dl) vehnäjauhoja
(noin 1/2 dl tummaa kaakaojauhetta, jos haluat tumman pohjan)
Vatkaa
huoneenlämpöiset munat sekä sokeri paksuksi, vaaleaksi vahdoksi.
Siivilöi jauhot varovasti käännellen vaahdon sekaan. Jos laitat
kaakaojauhetta, siivilöi se jauhojen seassa vaahtoon.
Jos käytät
uunipeltiä, vuoraa se leivinpaperilla ja kaada taikina siihen. Jos
käytät reunavuokaa, aseta reunavuoka leivinpaperoidulle pellille ja
kaada taikina sen sisään (vuoan reunoja ei tarvitse voidella). Vältä
vuoan heiluttamista. Paista 225-asteisessa uunissa keskitasolla noin 8
minuuttia.
Ota
paistoleivinpaperin reunoista kiinni ja kumoa kakkupohja sokeroidulle
leivinpaperille. Poista paistoleivinpaperi ja tasoita veitsen avulla
reunat. Jos käytät reunavuokaa, irrota reunat veitsen avulla vuoasta,
ota kehikko pois, ota paistoleivinpaperin reunoista kiinni ja kumoa
kakkupohja sokeroidulle leivinpaperille. Poista paistoleivinpaperi.
Uunista tullut kakkupohja.
Irtoreunavuoka otettu pois. Seuraavana kippaus sokeroidule leivinpaperille.
Paistoleivinpaperi otettu pois. Valmista.
Tämän kakkupohjan voi tehdä myös tummana versiona. Silloin osa jauhoista eli noin 1/2 dl korvataan tummalla kaakaojauheella.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti