Osallistuin tällä kahvikakulla tähän
Leivontafoorumin marraskuun leivontahaasteeseen, jossa on aiheena
bataatti. Olen jo pitkään tykännyt bataatista. Lapsetkin ovat sitä
saaneet maistaa ensimmäisenä kiinteänä ruokanaan :) Olen aiemmin tehnyt
bataatista muusia, bataattisosekeittoa, teeleipiä ja paahtanut uunissa
maustettuja bataattisiivuja. Nyt halusin tehdä bataatista jotain makeaa
leivonnaista.
Bataattikakun ohje on Encyclopedic
Cookbook-keittokirjasta. Vähensin vaan leivinjauheen määrää, vaihdoin
voin rypsiöljyyn, sokerin intiaanisokeriin ja laitoin sitruunamehun
tilalle vaniljatangon siemenet. Kakusta tuli ihanan mehevä ja bataatti
maistui siinä hyvin. Pelkäsin ensin, että kuorrute peittää liikaa kakun
makua, mutta ei ollenkaan. Kuorrute vaan oli kiva lisä kakulle ja sopi
makunsa puolesta siihen hyvin. Kuorrutteen ohjeen löysin netistä.
Pienensin määrää, mutta silti sitä jäi minulla vähän yli.
Macadamiapähkinät valitsin siksi, koska ne vaan sopivat minusta hyvin
tähän kakkuun koristeeksi.
Kuorrutettu bataattikakku macadamiapähkinöin
noin 440 g bataattia
3 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
¾ dl rypsiöljyä
2 kananmunaa
1 ½ dl intiaanisokeria
¼ tl ruususuolaa
1 tl kanelia
½ tl muskottia
1 vaniljatangon siemenet
1,2 dl maitoa
Keitä bataatit kiehuvassa vedessä kypsiksi, 35-40 minuuttia. Huuhdo ne kylmällä vedellä, kuori ja survo sileäksi.
Siivilöi kulhoon jauhot ja leivinjauhe. Mittaa isompaan kulhoon 2,4 dl kuumaa bataattisurvosta. Vatkaa sähkövatkaimella joukkoon öljy sekä munat yksitellen . Lisää sokeri, suola, kaneli, muskotti ja vaniljatangon siemenet samalla vatkaten. Lisää joukkoon jauhot ja maito vuorotellen pienissä erissä. Käytä nyt hiljaista vatkaintehoa ja vatkaa hyvin aina lisäysten jälkeen.
Voitele öljyllä noin 2 litran vetoinen kahvikakkuvuoka. Kaada taikina siihen. Paista kakkua uunin keskitasolla 175 asteessa 60-65 minuuttia. Kakku on kypsä, kun coctailtikkuun ei tartu taikinaa upotettaessa se kakun sisään. Anna kakun olla 15 minuuttia vuoassaan. Kumoa se sitten tarjoilualustalle ja anna jäähtyä kokonaan.
Fariinisokerikuorrute
2 dl tomusokeria
1,1 dl fariinisokeria
¾ dl vispikermaa
2 rkl/25 g suolatonta voita
½ vaniljatangon siemenet
Siivilöi
tomusokeri kulhoon. Mittaa kattilaan fariinisokeri, kerma, voi ja
vaniljatangon siemenet. Kuumenna seosta hellalla keskilämmöllä samalla
sekoittaen, kunnes voi on sulanut ja sokeri on liuennut. Nosta hieman
lämpötilaa ja keitä seosta 3 minuuttia välillä sekoitellen. Kaada seos
tomusokerin päälle kulhoon. Vatkaa seosta sähkövatkaimella noin 1
minuutti, kunnes se on tasaista ja pehmeää ja väri on vaalentunut. Anna
jäähtyä haaleaksi noin 15 minuutin ajan, kunnes seos on vähän
jähmettynyt. Vatkaa seosta aina välillä jäähtymisen aikana. Lusikoi
kuorrute kakun päälle niin, että se valuu itsestään reunoille. Jos
kuorrute jähmettyy liikaa, sekoita joukkoon loraus vispikermaa. (Itse en
käyttänyt ihan kaikkea kuorrutetta)
Koristelu
20 g kuorittuja macadamiapähkinöitä
Pilko pähkinät (etukäteen) ja ripottele ne kakun päälle heti kuorruttamisen jälkeen.
♥
Mehevä bataattikakku ennen kuorruttamista.
Saamani kommentit Leivontafoorumilla:
- Kakku kokonaisena näyttää hyvältä, mutta sisältä on tiiviin näköinen. Ruususuola vaikuttaa turhalta taikinassa. Käykö tavallinen suolaripsaus, jos ei ruususuolaa ole saatavilla?
- Kakku näyttää mehukkaalta.
- Kaunis yksinkertainen kakku. Maku varmasti mitä ihanin.
-Aivan mahtavan näköinen. Kuorruteidea on mahtava ja varmasti hyödynnän sitä jossain reseptissä.
- Aivan mielettömän herkullisen näköinen!!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti