tiistai 15. marraskuuta 2011

Täysjyväleipä ilman kohotusta


Uudessa Leivotaan-lehdessä oli tällainen leipäohje. Kiinnostuin siitä, koska varsinainen kohotus jätetään tässä pois. Ideana on laittaa leipä kylmään uuniin ja paistaa sitä hieman tavallista pidempään. Leipään tuli kivan rapsakka pinta.

Täysjyväleipä ilman kohotusta

1 1/4 l maitoa

50 g tuorehiivaa

7 dl vehnärouhetta

1 rkl ruususuolaa

1 1/2 rkl kuminaa

10 dl grahamjauhoja

10-12 dl vehnäjauhoja

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota joukkoon hiiva. Lisää vehnärouhe, suola ja kumina. Lisää jauhot vähitellen ja sekoita taikina sileäksi ja tasaiseksi. Taikina saa jäädä melko löysäksi.

Voitele kaksi leipävuokaa, vetoisuudeltaan 2 litraa, ja kaada taikina vuokiin. Laita vuoat kylmään uuniin. Lämmitä uuni 200 asteeseen ja paista leipiä noin kaksi tuntia. Peitä leivät foliolla tunnin kypsennyksen jälkeen, jotta pinta ei pala.

Kumoa leivät vuoista ja kiedo ne kostutettuihin leivinliinoihin vuorokaudeksi, jos mahdollista. (Oho, mulla jäi tämä osio kokonaan pois, vasta nyt huomasin sen :D)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti