Uudessa Leivotaan-lehdessä oli tällainen
leipäohje. Kiinnostuin siitä, koska varsinainen kohotus jätetään tässä
pois. Ideana on laittaa leipä kylmään uuniin ja paistaa sitä hieman
tavallista pidempään. Leipään tuli kivan rapsakka pinta.
Täysjyväleipä ilman kohotusta
1 1/4 l maitoa
50 g tuorehiivaa
7 dl vehnärouhetta
1 rkl ruususuolaa
1 1/2 rkl kuminaa
10 dl grahamjauhoja
10-12 dl vehnäjauhoja
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota
joukkoon hiiva. Lisää vehnärouhe, suola ja kumina. Lisää jauhot
vähitellen ja sekoita taikina sileäksi ja tasaiseksi. Taikina saa jäädä
melko löysäksi.
Voitele kaksi leipävuokaa, vetoisuudeltaan 2
litraa, ja kaada taikina vuokiin. Laita vuoat kylmään uuniin. Lämmitä
uuni 200 asteeseen ja paista leipiä noin kaksi tuntia. Peitä leivät
foliolla tunnin kypsennyksen jälkeen, jotta pinta ei pala.
Kumoa leivät vuoista ja kiedo ne
kostutettuihin leivinliinoihin vuorokaudeksi, jos mahdollista. (Oho,
mulla jäi tämä osio kokonaan pois, vasta nyt huomasin sen :D)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti