sunnuntai 1. tammikuuta 2012

Raikas, vaniljainen yllätyskakku


Tämän kakun tein yli viikko sitten, kun siskoni perhe tuli vierailulle. Kakun ohje on Kaarina Roinisen Viikonlopun leivonnaiset-kirjasta. Tykkäsin kovasti kakun mausta ja teen sitä varmasti joskus uudestaankin.

Vaniljainen yllätyskakku

Pohja

150 g margariinia tai voita

1 1/2 dl sokeria

2 kananmunaa

2 1/2 dl vehnäjauhoja

1 dl perunajauhoja

2 tl leivinjauhetta

1 tl vaniljasokeria

1 dl ananasmehua tölkistä tai maitoa

Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen vatkaten. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet siivilöiden sekä ananasmehu (tai maito). Sekoita vain sen verran, että ainekset ovat tasaisesti sekaisin.

Levitä noin 2/3 taikinasta tasapohjaiseen voidellun ja korppujauhotetun irtopohjavuoan (halkaisijaltaan 22-24 cm) pohjalle ja vähän myös reunoille niin, että keskelle muodostuu syvennys täytteelle.

Täyte

200 g sitruunaista tuorejuustoa (laitoin appelsiinituorejuustoa)

1 kananmuna

1/2 dl perunajauhoja

2 dl pieniä ananaspaloja (3-4 ananasrengasta)

1/2 dl sokeria

1 tl vaniljasokeria

Pilko ananas pieniksi paloiksi. Sekoita tuorejuuston joukkoon kaikki täytteen ainekset. Kaada seos vuoan syvennykseen ja levitä tasaiseksi. Pane lopputaikina nokareina pinnalle ja tasoita pinta varovasti veitsellä (ei haittaa vaikka täytettä pilkottaisi joistakin kohtaa).

Paista kakku 175-asteisessa uunissa alatasolla noin 50 minuuttia. Anna kakun jäähtyä haaleaksi vuoassa ja irrota vasta sitten reunarengas ympäriltä.

Pinnalle

tomusokeria

kakunkoristeita (laitoin mm. sitruunanmakuisia koristerakeita)

sitruunamelissan lehtiä (en laittanut)

Siivilöi kakun pinnalle tomusokeria juuri ennen tarjoilua. Koristele oman mielesi mukaan.

 

Tähän kakkuun sopivat koristevarastosta löytyneet aiemmin sokerimassasta tekemäni kukka- ja perhoskoristeet.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti