tiistai 24. tammikuuta 2012

Ruissihtileivät


Kokeilin jokin aika sitten uutta leipää. Ohje on Leila Lindholmin Pala kakkua -ja paljon muuta-kirjasta. Ei näistä ihan yhtä nätin näköisiä tullut kuin Leilan leivistä, mutta maku oli sitäkin parempi!

Ruissihtileivät

4 leipää

50 g voita

1/2 dl oliiviöljyä

4 dl maitoa

1 dl tummaa siirappia

2 tl ruususuolaa

1/2 rkl anista

1/2 rkl fenkolia

1/2 rkl kuminaa

1 pkt (11 g) kuivahiivaa

6 dl ruissihtijauhoja

1 korkillinen etikkaa

5-6 dl erikoisvehnäjauhoja (laitoin 5 dl)

Sulata voi kattilassa ja lämmitä se oliiviöljyn, maidon, siirapin, suolan ja mausteiden kanssa 45-50 asteeseen. Sekoita kuivahiiva ja ruissihtijauhot kulhossa. Kaada seos taikinanesteeseen. Lisää etikka ja aloita taikinan alustaminen. Lisää taikinaan vähän kerrallaan vehnäjauhoja, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista.

Kohota taikinaa kannellisessa tai hyvin peitetyssä kulhossa noin tunnin ajan. Leivo taikina hyvin jauhotetulla alustalla neljäksi pyöreäksi leiväksi. "Leikkaa" niiden pinta neljään palaan painaen veitsellä melko syvät viillot. Nosta leivät leivinpaperoidulle uunipellille ja pistele ne haarukalla.

Kohota leipiä leivinliinan alla noin 30 minuuttia. Paista niitä 200 asteessa uunin keskiosassa noin 15 minuuttia (itse pidin noin 20 minuuttia).



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti