Päätin eilen ykskaks, että teen Runebergin
päivän kunniaksi kakun. Pääsin aika paljon helpommalla kuin jos olisin
tehnyt niitä perinteisiä torttuja. Ohje on Kotilieden sivuilta täältä. Runebergin tortuille ja kakuille on monenlaisia ohjeita. Tämä ohje oli eniten minun makuuni.
Itse en nyt laittanut kakkuun kostukkeeksi
punssia, koska halusin että lapsetkin voivat sitä syödä. Enkä edes
oikein tykkää alkoholillisista versioista. Karvasmanteliöljynkin jätin
nyt pois. Kakkutaikinaan voi halutessaan lisätä noin 1/2 tl
karvasmanteliöljyä. Kostukkeeksi voi halutessaan laittaa 1 dl vettä
johon on sekoitettu 2 rkl punssia tai 1/2 tl karvasmanteliöljyä. Tässä
ohje miten itse kakun tein.
Runebergin kakku
3 kananmunaa
1 1/2 dl sokeria
2 dl piparkakkuja jauhettuna
2 dl mantelirouhetta
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
150 g margariinia
1 dl maitoa
Voitele ja ja jauhota mantelijauhoilla (tai
vehnäjauhoilla) irtopohjavuoka, jonka halkaisija on 24 cm, Sulata
margariini ja anna sen jäähtyä.
Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi
vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja kääntele ne vaahdon
joukkoon. Sekoita lopuksi joukkoon jäähtynyt rasvasula ja maito. Kaada
taikina vuokaan.
Paista kakkua 175-asteisessa uunissa
alatasolla 30-40 minuuttia (minä pidin 30 minuuttia). Tarkista
puutikulla kakun kypsyys (jos tikkuun ei jää taikinaa, on kakku kypsä).
Anna kakun jäähtyä hetken aikaa ja irrota se vuoasta. Siirrä kakku
tarjoilualustalle ja anna jäähtyä kokonaan.
Kostutus
noin 1/2 dl maitoa + 1/2 tl vaniljasokeria
Sekoita vaniljasokeri maidon sekaan ja kostuta sillä kakku esim. pullasudin avulla.
Kuorrutus
230 g (1 prk) vadelmamarmeladia
1 1/2 dl tomusokeria
5-6 tl sitruunamehua
Laita vadelmamarmeladi
pursotuspussiin/minigrippussiin (minulla oli pursotuspussi ja siinä
pelkkä pieni pursotustyllan liitinosa). Pursota marmeladista renkaita
kakun pinnalle. Sekoita keskenään tomusokeri ja sitruunamehu. Kaada
kuorrutus pussiin ja leikkaa sopivankokoinen pala kärjestä pois. Pursota
sokerikuorrutetta vadelmamarmeladirenkaiden väleihin.
Kakku ennen kostuttamista.
Pala Runebergin kunniaksi!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti