Pitihän sitä nyt jotain leipoa vapuksi :)
Maku-lehdessä 2/12 oli kivoja munkkiohjeita ja donitsiohje. Päätin tehdä
donitseja, koska niitä en ole aiemmin tehnyt. Olivat lisäksi nopeammat
tehdä, koska niitä ei tarvinnut kohottaa. Maistoin jo salaa yhden
donitsin tänään ja ihanhan se donitsilta maistui :) Kivaa vaihtelua
perinteiselle vappumunkille!
Minulla tuli tällä ohjeella 10 isompaa
(halkaisija noin 8 cm) ja 8 vähän pienempää donitsia. Minä käytin
pikkudonitseihin nyt kaupan valmista kinuskikastiketta (Valio Vanilla
täyteläisen pehmeä kinuskikastike), koska minulla ei ollut enää kermaa
kinuskintekoon.
Donitsit
50 g voita
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 kananmunaa
7 dl vehnäjauhoja
2 1/2 tl leivinjauhetta
1 tl kardemummaa
1/2 tl ruususuolaa
2 dl kevytkermaa
Paistamiseen
rypsiöljyä (laitoin noin 6-7 dl)
Pinnalle
sokeria
tai
kinuskikuorrutus:
2 dl kuohukermaa/vispikermaa
2 dl fariinisokeria
1 tl voita
+ nonparelleja, strösseleitä
Vatkaa kierrevatkaimella sokeri ja
vaniljasokeri pehmeän voin joukkoon. Lisää munat yksitellen samalla
vatkaten. Yhdistä kuivat ainekset ja lisää ne taikinaan vuorotellen
kerman kanssa. Käytä tässä vaiheessa puuhaarukkaa sekoittamisessa.
Kauli taikina jauhotetulla alustalla noin 1
cm paksuiseksi levyksi. Ota reiällisellä donitsimuotilla tai noin 8 cm
halkaisijaltaan olevalla pyöreällä muotilla (käytin juomalasia)
taikinalevystä paloja. Tee niiden keskelle reikä esimerkiksi
pullonkorkilla. Muotoile reikäpalat ja ylijäänyt taikina uudelleen
levyksi ja ota muotilla lisää paloja. Tee näin, kunnes taikina loppuu.
Kuumenna öljy kattilassa 170-180-asteiseksi.
Laske reikäkauhan avulla donitsipaloja öljyyn 2-3 kerrallaan. Paista
donitsit molemmin puolin kauniin ruskeiksi, 1-2 minuuttia/puoli. Nosta
ne reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan.
Jos haluat sokeroida donitsit, tee se pian
valmistumisen jälkeen, kun donitsit ovat vielä kuumia. Kuorrutus
laitetaan donitseihin niiden jäähdyttyä.
Tee halutessasi kinuskikastike. Sekoita
kerma ja fariinisokeri paksupohjaisessa kattilassa. Keitä miedolla
lämmöllä välillä sekoittaen 15-20 minuuttia, kunnes kinuski on sakeaa.
Sekoita voi valmiiseen kinuskiin. Kasta jäähtyneet donitsit varovasti
yhdeltä puolelta kuorrutukseen ja anna jähmettyä. Jos haluat laittaa
koristeeksi nonparelleja ja/tai strösseleitä, ripottele ne kinuskin
päälle ennen kuin se jähmettyy.
Kinuskikuorrutteisia minidonitseja.
Sokeroituja, isompia donitseja.
Pala vappudonitsia :)
♥ Iloista vappumieltä kaikille! ♥
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti