Tyttäreni teki tällä viikolla mummukerhossa
amerikkalaisen omenapiirakan ja pohjataikinaa jäi toisenkin piirakan
tekoon. Äitini oli kaulinut taikinan valmiiksi piirasvuokaan, joten minä
tein siihen täytteen. Esipaistoin pohjaa 200-asteisessa uunissa noin 10
minuuttia. Tämän piirakan voi tehdä joko tuolla pohjalla (ohje löytyy täältä)
tai sitten tähän reseptiin laittamallani pohjalla, joka oli täytteen
reseptissä. Se ohje on Annan keittokirjasta ja se on siinä nimellä
Inkerin omenakakku.
Omenakakku
Pohja
3 dl vehnäjauhoja
2 rkl sokeria
150 g kylmää margariinia tai voita
2 rkl jääkylmää vettä
Mittaa jauhot ja sokeri kylhoon. Lisää kylmä
rasva isoina kuutioina. Hakkaa ainekset yhden tai kahden tylsän veitsen
avulla murumaiseksi taikinaksi. Lisää vesi ja jatka hakkaamista. Vaivaa
taikinaa lopuksi hieman sormenpäillä, mutta niin vähän kuin
mahdollista. Anna taikinan vetäytyä jääkaapissa vähintään tunti.
Kauli taikina, nosta se korkeareunaiseen
vuokaan ja vuoka jääkaappiin puoleksi tunniksi ennen paistamista. Kun
taikina jäähtyy jääkaapissa, se ei valu reunoilta alas uunissa.
Esipaista pohjaa 200-asteisessa uunissa 15 minuuttia.
Täyte
6-8 hapanta omenaa (käytin puolikypsiä omenia)
3/4 dl sokeria
Kuori omenat, poista siemenkodat ja leikkaa
ne ohuiksi viipaleiksi (minun omenani olivat niin pieniä, että niistä
oli paras tehdä kuutioita). Lisää omenoihin sokeri.
Muruseos
75 g voita tai margariinia
3-4 rkl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1 1/2 dl kookoshiutaleita
Sekoita ainekset keskenään. Kaada sokeroidut
omenaviipaleet esipaistetun pohjan päälle ja ripottele pinnalle
muruseos. Paista 175-200-asteisessa uunissa (paistoin 175 asteessa)
25-30 minuuttia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti