Tästä leivästä on tullut yksi meidän perheen
suosikeista. Tänään leivoin nämä lasten avustuksella. Lapset tekivät
taikinan. Ohje on Leila Lindholmin Pala kakkua -ja paljon
muuta-kirjasta. Siinä tämä leipä on nimellä Erikoishyvä siirappilimppu.
Siirappilimppu
(2 leipää)
50 g voita
5 dl viiliä tai paksua piimää (laitoin viiliä)
1 ps (11 g) kuivahiivaa (tai 50 g tuorehiivaa)
2 dl tummaa siirappia
2 tl ruususuolaa (laitoin 1 1/2 tl)
6 dl erikoisvehnäjauhoja
5-7 dl ruissihtijauhoja (laitoin 6 dl)
Sekoita vehnäjauhot ja kuivahiiva keskenään.
Sulata voi ja sekoita siihen viili. Lämmitä seos 42-asteiseksi. Mittaa
kulhoon siirappi ja suola. Lisää siihen voi-viliseos. Sekoita joukkoon
vehnäjauho-kuivahiivaseos. Lisää ruissihtijauhot vähän kerrallaan
samalla taikinaa vaivaten. Laita ruissihtijauhoja sen verran, että
muodostuu pehmeä ja kimmoisa taikina. (Jos käytät tuorehiivaa, lämmitä
voi-viiliseos enintään 37-asteiseksi, liuota sekaan hiiva, sekoita
joukkoon siirappi ja suola, lisää vehnäjauhot ja lopuksi
ruissihtijauhot).
Peitä taikinakulho kannella tai paksulla
liinalla ja anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi (noin tunti). Leivo
taikinasta kaksi limppua ja laita ne leivinpaperoidulle pellille. Kohota
leipiä liinan alla noin 40 minuuttia (kannattaa varmaan pistellä
haarukalla reikiä pintaan, koska minulla ainakin leipien alareuna
repeili parista kohdasta). Paista leipiä 200-asteisessa uunissa
keskitasossa 35-40 minuuttia. Peitä leivät foliolla tai leivinpaperilla
paiston aikana, jos ne meinaavat tummua liikaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti