Vaalean sokerikakkupohjan ohje löytyy täältä.
Tässä aluksi muutamia vinkkejä sokerikakun paistoon :)
♥ Kananmunien on oltava huoneenlämpöisiä, jotta ne vaahtoutuvat mahdollisimman hyvin!
♥ Osan
vehnäjauhoista voi myös korvata perunajauhoilla. Eli esimerkiksi yhden
munan kakkupohjaan voi laittaa 15 g vehnäjauhoja ja 15 g (tai vähemmän)
perunajauhoja. Itse en käytä perunajauhoja.
♥
Leivinjauhettakin voi toki laittaa jos haluaa, mutta kakkupohja kohoaa
hyvin ilmankin. Leivinjauhetta voi laittaa 1/2-1 tl kakkupohjan koosta
riippuen. Itse en käytä leivinjauhetta. Joskus käytin, mutta silloin
kakkupohjat lässähtivät herkemmin ja niistä tuli hötöisempiä.
♥ Kakkupohjan voi tehdä irtopohjavuokaan tai
reunavuokaan. Irtopohjavuoka voidellaan ja jauhotetaan, mutta
reunavuokaa ei tarvitse voidella tai jauhottaa. Kun kakku otetaan
uunista, voi veitsellä käydä läpi kakun reunan, että se irtoaa joka
kohdasta vuoasta. Sitten reunan voi irrottaa ja kakun kipata alustalle.
Irrota pohja varmistettuasi veitsellä, että pohja ei ole tarttunut
siihen.
♥ Tässä oman kokemuksen mukainen esimerkki siitä, minkäkokoiseen vuokaan kannattaa tehdä minkäkinkokoinen taikina:
3 munan kakkupohja 18 cm Ø irtopohjavuokaan/reunavuokaan
4 munan kakkupohja 20 cm Ø irtopohjavuokaan/reunavuokaan
5 munan kakkupohja 24 cm Ø irtopohjavuokaan/reunavuokaan
7 munan kakkupohja 26 cm Ø irtopohjavuokaan/reunavuokaan
Tumma sokerikakkupohja
Tämä ohje on muunneltavissa oman tarpeen mukaan
1 kananmuna
30 g (1/4 dl) sokeria
25 g (1/2 dl) vehnäjauhoja
5 g (1 rkl) tummaa kaakaojauhetta
Esimerkkinä kolmen munan kakkupohja
3 kananmunaa
90 g (1 dl) sokeria
75 g (vajaa 1 1/2 dl) vehnäjauhoja
15 g (2 1/2 rkl) tummaa kaakaojauhetta
Esimerkkinä viiden munan kakkupohja
5 kananmunaa
150 g (reilu 1 1/2 dl) sokeria
125 g (noin 2 1/4 dl) vehnäjauhoja
25 g (1/2 dl) tummaa kaakaojauhetta
Esimerkkinä seitsemän munan tumma kakkupohja
7 kananmunaa
210 g (vajaa 2 1/2 dl) sokeria
180 g (noin 3 dl) vehnäjauhoja
30 g (3/4 dl) tummaa kaakaojauhetta
Paista 160-175-asteisessa uunissa alatasolla 30-45 minuuttia. Paistolämpötilaan ja paistoaikaan vaikuttaa kakkupohjan koko. Pieni kakku paistuu pienemmässä lämpötilassa ja nopeammin ja suurempi kakkupohja taas päinvastoin (esim. 5 munan pohjan paistan 170 C°:ssa 30 min. ja 7 munan pohjan 175 °C:ssa 35 min.). Vältä uuniluukun availuja paiston aikana, jotta kakkupohja saa rauhassa nousta, eikä se lässähdä. Kumoa valmis kakkupohja ritilälle tai muulle alustalle pian uunista ottamisen jälkeen.
Anna
kakkupohjan jäähtyä ja leikkaa se sitten kahteen tai kolmeen osaan
pohjan korkeudesta riippuen. Yhden kerroksen korkeus voi olla noin 1-1
1/2 cm. Leikkaa ensin ylin kerros. Minä leikkaan kerrokset
sahalaitaisella, terävällä isolla veitsellä. Työnnän veitsen kakun
keskiosaan ja lähden leikkaamaan kakun ympäri.
26 cm Ø kokoinen kakkupohja.
Kakkupohjan alapuoli.
Kakkupohjan leikkauspintaa.
Kakkupohjan voi paistaa myös reunavuoassa. Reunavuokaa ei tarvitse voidella. Tämä kakku on tehty säädettävässä reunavuoassa.
18 cm Ø oleva kakkupohja.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti