Hapanjuuresta lisää tietoa täällä.
Ruislimppu
(2 limppua)
Ruishapanjuuri
1.-3. päivä
50 g (1/2 dl) vettä
100 g ruisjauhoja
50 g raastettua omenaa
4. päivä
100 g ruisjauhoja
100 g vettä
5. päivä
Juuri on nyt valmis. Säilytä sitä jääkaapissa kannellisessa astiassa käyttöön asti.
♥
Leipien leipominen
1. päivä
Esitaikina
250 g (2 1/2 dl) 35-asteista vettä
125 g ruishapanjuurta (täysin kypsää ja aktiivista)
400 g hienoja ruisjauhoja
2. päivä
Taikina
30 g hiivaa
180 g (1,8 dl) 35-asteista vettä
500 g (5 dl) piimää
675 g hienoja ruisjauhoja
30 g merisuolaa
Anna taikinan levätä öljytyssä, kannellisessa muovikulhossa 60 minuuttia. Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja jaa se kahteen osaan. Siivilöi leivinliinan päälle reilusti ruisjauhoja. Muotoile taikinapaloista kaksi pyöreää leipää. Nosta leivät liinan päälle ja siivilöi niiden pinnalle runsaasti ruisjauhoja. Anna leipien kohota huoneenlämmössä 60-90 minuuttia, kunnes ne ovat kohonneet kooltaan kaksinkertaisiksi ja niiden pinta on halkeillut.
Laita uunipelti uuniin ja kuumenna uuni 250 asteeseen. Ota pelti pois, siirrä leivät sille ja laita uuniin (minulla oli leipien alla kestoleivinpaperi). Suihkuta uuniin runsaasti vettä suihkupullosta, jotta pinta halkeilee. Vähennä lämpö 190 asteeseen 5 minuutin kuluttua. Jatka paistamista 10 minuuttia, avaa uuninluukku ja päästä uuniin ilmaa. Toista tämä kaksi kertaa paistamisen aikana, jotta leivistä tulee rapeita. Paista leipiä yhteensä noin 60 minuuttia, kunnes niiden sisälämpötila on 98 °C.Ota leivät uunista ja anna niiden jäähtyä ritilällä.
♥ Ruislimppu säilyy viikon ilmatiiviisti pakattuna.
♥ Ruislimppu sopii hyvin pakastettavaksi. Sulata leivät muovipussissa, siirrä ne pussista uunipellille ja kuumenna niitä 5 minuuttia 200 asteen lämmössä. Leipä maistuu sen jälkeen vastapaistetulta.
Ruishapanjuuri, päivä nro. 3.
Valmis ruishapanjuuri menossa jääkaappiin.
Kohonnut ruislimpputaikina.
Pyöritellyt limput menossa liinan alle kohoamaan (ja repeilemään :D)
Kohonneet ja repeilleet limput.
Valmis ruislimppu.
Repeillyt pinta ♥
Rapea kuori ja pehmeä sisus ♥
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti