Osallistun tällä hyydykekakulla
tähän
Leivontafoorumin joulukuun leivontahaasteeseen. Aiheena on nyt
"Joulukuun 6. päivä". Pitää siis leipoa jokin makea leipomus, joka
huomioi itsenäisyyspäivän. Päätin leipoa hyydykekakun Suomen lipun
muodossa. Tein aika pelkistetyn kakun, jotta itse lippu saisi kaiken
huomion. Pursotin lipun ristin valkosuklaalla. Harmikseni minulla oli
sinisestä tomuväristä vain purkinpohjallinen jäljellä, joten ristin väri
jäi aika vaaleaksi. Tein taas kääretorttupohjan, koska se on niin
pehmoinen ja sopii tällaiseen hyydykekakkuun.
Vaikka kuvasin kakun keskellä päivää, niin aika hämäriä kuvista silti
tuli. Aikamoisen hankalaa tämä talviaika kuvauksen suhteen!
♥
Äänestys on päättynyt ja kakkuni sijoittui iloisesti toiseksi :)
Suuri kiitos äänistä ja kommenteista!! Äänestys oli nyt sellainen, että
annettiin yksi ääni omasta mielestä parhaalle kakulle. Tuolla alla
näkyvät saamani kommentit.
Täällä Fazerin palkinto, jonka sain tästä haasteesta :)
Suomen lippu vanilja-valkosuklaakakkuna
Pohja
3 kananmunaa
1 dl sokeria
3/4 dl ohratärkkelystä
3/4 dl puolikarkeita spelttijauhoja
3/4 tl leivinjauhetta
Aseta säädettävä, suorakaiteenmuotoinen reunavuoka kokoon 24,5 cm ×
31,5 cm. Vuoraa pohja ja reunat leivinpaperipalalla. Vaahdota munat ja
sokeri paksuksi, vaaleaksi vaahdoksi. Yhdistä ohratärkkelys, jauhot ja
leivinjauhe ja siivilöi ne vaahdon joukkoon käännellen. Kaada taikina
vuokaan ja tasoita pinta. Paista 225-asteisessa uunissa keskitasolla
noin 6 minuuttia. Kumoa pohjalevy sokeroidulle leivinpaperille ja poista
paistossa ollut leivinapperi. Anna pohjan jäähtyä (torttulevy kutistuu
hieman jäähtyessään).
Kostutus
1/2 dl maitoa
1/2 tl vaniljasokeria
Nosta jäähtynyt kääretorttulevy tarjoilualustalle. Aseta paistossa
ollut reunavuoka pohjalevyn ympärille ja säädä se samankokoiseksi pohjan
kanssa (kakun koko on nyt noin 22 cm × 29 cm). Sekoita keskenään maito
ja vaniljasokeri ja kostuta kääretorttulevy pullasudin avulla. Tässä
vaiheessa voi vuoan sisäreunoille laittaa esim. reunakalvoa, jotta kakku
on myöhemmin helppo irrottaa vuoasta.
Täyte
3 dl vispikermaa
2 rkl tomusokeria
200 g vaniljarahkaa
200 g valkosuklaata
200 g maustamatonta tuorejuustoa
4 liivatelehteä
1 1/2 rkl vettä
Ota vaniljarahka ja tuorejuusto huoneenlämpöön noin 1/2 h ennen
täytteen tekemistä, jotta ne eivät jähmetä suklaasulaa. Laita
liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään. Vaahdota kerma paksuhkoksi
vaahdoksi. Mausta se vaniljasokerilla. Sekoita vaahdon joukkoon
vaniljarahka. Sulata suklaa vesihauteessa tai mikrossa puoliteholla
välillä sekoitellen. Anna suklaasulan jäähtyä haaleaksi. Sekoita suklaan
joukkoon maustamaton tuorejuusto. Yhdistä seos kermarahkaseoksen kanssa
ja sekoita tasaiseksi. Kiehauta vesi kattilassa, purista liivatteet ja
liuota ne veteen. Kaada liivateneste ohuena nauhana täytteen joukkoon
samalla sekoittaen kauhalla/nuolijalla. Kaada täyte pohjalevyn päälle ja
tasoita pinta. Anna jähmettyä jääkaapissa noin 4 tuntia tai yön yli.
Kun kakku on hyytynyt, ota vuoka pois ympäriltä ja irrota reunakalvo.
Valkosuklaaristi
50 g valkosuklaata
sinistä tomuväriä
Mittaa kakun yläosasta pituus- ja leveysmitta. Mittaa ja merkkaa
kynällä reunakalvoon (jonka leveys 6 cm) samanpituiset suikaleet.
Leikkaa ne niin, että suikaleiden päihin jää pari senttiä ylimääräistä.
Niistä kohdista voi pitää kiinni, kun suikaleet painaa kakun pintaan.
Sulata valkosuklaa vesihauteessa tai mikrossa miedolla lämmöllä
välillä sekoitellen. Valuta suklaasula pieneen pussiin (käytin
minikokoista Minigrip-pussia). Leikkaa kulmasta pieni pala pois. Pursota
valkosuklaata ensin pidemmälle suikaleelle ja paina se kakun pintaan.
Varmista, että suklaa kiinnittyy joka kohdasta pintaan. Laita kakku
jääkaappiin, jotta valkosuklaa jähmettyy.
Kun valkosuklaa on jähmettynyt, irrota kalvo varovasti. Pursota
sitten lyhyemmälle suikaleelle valkosuklaata ja paina se kakun pintaan
pystyraidaksi. Nosta kakku jääkaappiin. Kun valkosuklaa on jähmettynyt,
irrota kalvo varovasti.
Pinnalle
(ei välttämätön)
tomusokeria
Siivilöin kakun pintaan valkoisille alueille vielä tomusokeria
tuodakseni lipun valkoista väriä paremmin esille. Tämä kannattaa tehdä
vain, jos tarjoat kakun heti. Tomusokeri kun alkaa piakkoin sulamaan
kakun pintaan (enpä hoksannut tätä ajoissa :D).
♥
Uunista tullut kääretorttupohja. Näin paistoin sen.
Leivinpaperille kumottu torttulevy.
Valmis kakku ennen tomusokeria (jonka voi siis jättää poiskin).
Saamani pisteet ja kommentit Leivontafoorumin haasteessa:
(4 pistettä)
- Upea tuo valkosuklaaristi! Kakku kuulostaa kokonaisuudessaan herkulliselta.
- Tämä oli todella suomen näköinen ja varmasti todella hyvää.
- Kaunis pelkistetty lippukakku
- Pelkistetyn kaunis kakku!
- Kaikessa yksinkertaisuudessaan todella tyylikäs ja juhlava kakku!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti