Wienereiden täytteiden ohje on Jan Hedh'in Mestarileipurin leipäkirjasta. Siinä oli oikein muhkeannäköinen wieneri ja se muistutti minusta linnun pesää. Kun nyt oli pääsiäisen aika, niin päätin tehdä tipuille pikku pesät. Olin saanut hiljattain Vispilänkaupan Eijalta suloisen tipumuotin (siitä lisää täällä) ja nyt pääsin tekemään sen avulla tipuset. Inka halusi antaa tipuille nimet. Kuvissa näkyvien tipujen nimiksi tuli Söpönen, Tipunen, Tipu-Tapu ja Söötti-Pöötti :)
Nuo pikkuiset täytesuklaamunat, Sorini ChocoBoom minimunat, ovat Prescotilta. Valitsin ne tuotenäytteeksi, koska ne olivat vähän erilaisia tuon täytteen ja täytteessä poksuvien karkkirakeiden takia. Oikein makoisia ja hauskan poksuvia olivatkin! Laitoin niitä näihin wienereihin koristeeksi, koska kaikki tiput eivät olleet vielä kuoriutuneet ;)
Tällä kertaa leivontahaaste oli salainen eli siihen osallistuttiin nimettömänä. Nyt haaste ja äänestys on päättynyt. Olikin oikein superpiristys, kun huomasin wienereideni voittaneen haasteen! KIITOS vielä kovasti pisteistä ja ihanista kommenteista ♥ Haasteen lopputulokset ja kommentit voi lukea täältä. Laitan myös tähän alas saadut kommenttini. Täällä kerron Valion palkinnosta, jonka sain myöhemmin :)
Tipujen vaniljaiset kevätpesät
Voitaikina
250 g voita
250 g (noin 4 dl) vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
100 g vettä
1. Kaulaa (kaulitse) taikina pitkänomaiseksi, noin 1 cm paksuiseksi levyksi. Taittele taikina kolmeen osaan. Käännä taikina 90 astetta, jolloin saumat jäävät seuraavalla taitoksella taikinan sisään.
2. Kaulaa taikina uudestaan pitkäksi levyksi ja taittele kolmeen osaan. Laita taikina kelmun sisään ja jääkaappiin noin 1/2 h ajaksi.
3. Käännä taikina taas 90 astetta ja kaulaa se pitkänomaiseksi. Taittele kolmeen osaan. Kääri taikina kelmuun ja laita jääkaappiin.
Anna kaulatun taikinan olla jääkaapissa vähintään 2 h.
Vaniljakreemi
(voi tehdä jo edellisenä päivänä)
1/2 vaniljatanko
250 g (2 1/2 dl) täysmaitoa
60 g (3-4 kpl) kananmunan keltuaista
60 g (noin 3/4 dl) sokeria
20 g (vajaa 2 1/2 rkl) maissitärkkelystä
12 g (noin 1 rkl) voita
Vatkaa keltuaiset ja sokeri kevyesti sekaisin ja lisää joukkoon maissitärkkelys. Kaada maito joukkoon ja sekoita hyvin. Kaada seos takaisin kattilaan. Kuumenna seos kiehumispisteeseen koko ajan sekoitellen (seos alkaa paksuuntua). Ota kattila pois liedeltä. Lisää voi ja sekoita kunnes se on sulanut joukkoon. Puserra seos siivilän läpi tasaiseksi. Peitä astia kelmulla ja laita kylmään veteen jäähtymään. Säilytä jääkaapissa käyttöön saakka. Vaniljakreemin voi laittaa valmiiksi pursotinpussiin, sulkien pussin suun.
Täyte
50 g manteleita
50 g (reilu 1/2 dl) sokeria
25 g voita
12 g (vajaa 2 rkl) vehnäjauhoja
Laita kuoritut mantelit ja sokeri tehosekoittimeen ja jauha ne hienoksi. Lisää pehmeä voi ja vehnäjauhot ja sekoita tasaiseksi massaksi. Laita massa jämäkkään pussiin ja sulje pussin suu.
♥
Nosta kaulattu, kylmä taikina kevyesti jauhotetulle alustalle. Kauli taikinasta noin 4 mm paksu levy. Leikkaa reunat siistiksi. Leikkaa levy kuuteen, 10 × 10 cm kokoiseen palaan. Aseta palat leivinpaperoidulle uunipellille. Ota takinan ylijäämäpalat ja painele niistä pallo. Kääri pallo tuorekelmuun ja laita jääkaappiin wienereiden teon ajaksi.
Leikkaa saksilla mantelitäytepussin kärjestä pala pois. Pursota täytettä jokaiselle neliöpalalle noin 1 rkl. Kostuta vedellä kevyesti jokaisen palan kulmat ja paina kulmat jämäkästi keskustaan täytteen päälle.
Voiteluun
kananmuna
ripaus suolaa
Kun wienerit ovat uunissa, ota ylijäänyt taikinapallo jääkaapista. Kauli taikinasta ohuehko levy ja ota siitä tipumuotilla (tai jollain muulla muotilla) paloja. Nosta palat leivinpaperoidulle uunipellille ja voitele ne kananmunalla. Kun olet ottanut wienerit pois uunista, paista tipuja samassa lämmössä 8-10 minuuttia, kunnes pinta on saanut hieman väriä. Anna jäähtyä.
Koristeluun
tomusokeria
3 kpl pieniä täytesuklaamunia
6 kpl voitaikinasta leivottuja tipuja
suklaarakeet silmiksi tipuille
Näitä pikkuisia täytesuklaamusia käytin wienereiden koristeluun.
Namia täytettä! Nuo punaiset rakeet poksuivat hauskasti suussa.
Voitaikinan kaulausta. Tässä taikina taitettuna.
Mantelinen täyte.
Mantelitäyte pursotinpussissaan.
Vaniljakreemitäyte.
Vaniljakreemitäyte pursotinpussissaan.
Kaulittu voitaikina, jonka reunat tasoitettu.
Levy leikattu paloiksi.
Mantelitäytettä paloille.
Kulmat nostettu keskustoihin.
Vaniljakreemiä pursotettu kuoppiin.
Paistetut manteli-vaniljawienerit.
Hento tomusokeripöläys päälle.
Tipuset pääsivät pesiinsä.
Tipusten nimet ylävasemmalta: Söpönen, Tipunen, Tipu-Tapu, Söötti-Pöötti :)
Söpönen.
Tipu-Tapu.
(5+5+3+3+5+5+3+1+1 = 31p)
- ihastuttavia tipuleivonnaisia! Tuo täytekin kuulostaa hyvältä. Ihan pakko antaa 5 pistettä, ihania!
- Aivan ihanasti koristellut. Makeista leivonnaisista ehdottomasti houkuttelevin, niin maun kuin ulkonäönkin puolesta!
- Ihana idea, mietitty ensin ja toteutettu sitten, sopi erinomaisesti haasteen ajankohtaan, helposti muuntautumiskykyinen eri vuodenaikoihinkin, kiitos hyvästä ideasta!
- Täytyy sanoa että nyt olen vähän kateellinen. Oi jos osaisin itse valmistaa noin hienoja leivonnaisia. Kokemus näkyy selvästi.
- Aivan ihastuttavat pikkupesät! Näihin on käytetty aikaa ja vaivaa ja se kyllä näkyy! :)
- ihana täyte ja hienosti tuunattu pääsiäiseksi
- Suloiset tipuwienerit ja herkullisen oloiset täytteet.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti