Amerikkalainen omenapiirakka
Pohja/kansi (Plain pastry)
2 cups/ 4,8 dl hiivaleipäjauhoja/vehnäjauhoja
3/4 tsp./ 3/4 tl ruususuolaa
2/3 cup/ 150 g voita (tai margariinia)
4-6 rkl kylmää vettä
"Leikkaa" kahdella haarukalla tai taikinasekoittajalla voi jauho-suolaseokseen, kunnes taikina on murumaista. Lisää
vesi vähitellen, kunnes taikina pysyy koossa. Taikinaa ei saa vaivata,
vaan vesi sekoitetaan nopeasti. Liika vesi tekee kuoresta kovan ja taas
liian vähän vettä saa kuoren repeileväksi kaulittaessa. Kokeillen löydät
sopivan määrän.
Täyte
6 isoa, hapanta omenaa (paloiteltuna 4-5 cups/9,6-12 dl)
1 cup/ 2,4 dl intiaanisokeria (tai fariinisokeria)
1/4 tsp./ 1/4 tl ruususuolaa
2 Tbsp./ 2 rkl hiivaleipäjauhoja/vehnäjauhoja
voinokareita
Kuori omenat,
poista siemenkodat ja lohko isoiksi lohkoiksi. Lisää intiaanisokeri,
suola ja jauhot ja sekoita, kunnes sokeriseos on tarttunut omeniin.
Jaa
pohja-kansitaikina kahteen osaan niin, että toinen on vähän isompi.
Kauli molemmat noin 3 mm paksuiksi pyöreiksi levyiksi. Aseta isompi eli
pohjataikina paksuun, noin 5-6 cm korkeaan piirakkavuokaan. Taikinan
pitää ylettää ainakin vuoan yläreunoihin asti ja saa mennä reunan
ylikin. Huom. piirakkavuokaa ei tarvitse voidella!
Laita omenatäyte vuokaan pohjataikinan päälle. Omenakasasta tulee aika kukkurainen. Laita muutama voinokare täytteen päälle.
Laita toinen taikinalevy kanneksi. "Liimaa"
kansiosa pohjaosaan vedellä vähän täytteen yläpuolelta. Leikkaa
veitsellä tai taikinapyörällä ylimääräiset reunat pois niin, että
taikinareunaa jää noin kahden sentin leveydeltä. Tee veitsellä haluamasi
näköiset viillot piirakan kanteen. Viillot täytyy tehdä, jotta höyry ja
ylimääräinen neste voivat haihtua. Tällainen tiiviimpi kansi
(verrattuna raparperitäytteisen
piirakan kanteen) sopii omenatäytteelle, koska silloin omenat pääsevät
hyvin kypsymään ja muhimaan kannen alla. Nipistä piirakan reunat yhteen
sormenpäillä tai haarukalla.
Paista piirakkaa ensin 225-asteisessa
uunissa 15 minuuttia. Laske sitten lämpö 190-asteeseen ja paista vielä
45 minuuttia. Siitä tietää, että piirakka on valmis, kun se on saanut
kauniin kullanruskean värin ja kannen viilloista pulppuaa täytenestettä.
Omenat ovat kannen alla osin soseutuneet ja osin pehmeinä paloina ♥
♥
Piirakkaa voi tarjoilla joko lämpimänä tai
huoneenlämpöisenä. Parhaiten piirakan kanssa sopii vaniljajäätelö, mutta
esim. vaniljakastikekin käy hyvin! Tällä kertaa oli suklaajäätelöä :)
Taikinalevy menossa uuniin.
Nyt pinnalla oli kanelia ja intiaanisokeria.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti