Suklaamacaronit
(20 kpl)
Macaron-kuoret
80 g mantelijauhetta siivilöitynä
150 g tomusokeria
4 tl tummaa kaakaojauhetta
25 g erikoishienoa sokeria
70 g kananmunan valkuaista
vaaleanpunaista pastaväriä
Laita kahdelle uunipellille sopivan kokoiseksi leikatut leivinpaperit
(näin leivinpaperin pinta pysyy tasaisena). Siivilöi mantelijauhetta
tarvittava määrä. Sekoita mantelijauhe, tomusokeri ja kaakaojauhe isossa
kulhossa huolellisesti sekaisin. Siivilöi seos kahteen kertaan. Seosta
voi kevyesti painella siivilästä läpi (minä vain kopauttelin siivilän
reunaa). Heitä siivilään jääneet mantelinpalat pois.Erottele 70 g valkuaista 2-3:sta huoneenlämpöisestä kananmunasta. Vaahdota valkuaista sähkövatkaimella, kunnes siitä muodostuu kuohkea vaahto. Lisää erikoishieno sokeri vähitellen (noin 1 rkl kerrallaan) vaahtoon koko ajan vatkaten. Vatkaa vaahtoa, kunnes se on jämäkkää, muodostaa teräviä huippuja ja pysyy kulhossa käännettäessä kulho ylösalaisin. Lisää pastaväriä coctailtikun avulla ja vatkaa marenkia sen verran, että väri on tasainen.
Lisää noin 1/3 manteliseoksesta marenkivaahtoon luolijalla käännellen. Painele vaahtoa nuolijalla, jotta suuret ilmakuplat rikkoutuvat. Lisää samoin käännellen loput manteliseoksesta kahdessa erässä. Massasta tulee melko jämäkkää, mutta se pehmenee, kun jatkat kääntelyä ja painelemista. Lopeta kääntely sitten, kun nuolijasta pudotettu kuvio tasoittuu noin 30 sekunnissa. Älä sekoita massaa liikaa, jotta siitä ei tule liian löysää.
Kaada taikina pursotinpussiin, jossa on 1 cm kokoinen pyöreä tylla (käytin pelkkää tyllan liitintä, joka on noin 1 cm halkaisijaltaan). Pursota pelleille noin 3 cm halkaisijaltaan olevia nokareita. Kopauta uunipellin pohjaa napakasti kämmenellä muutaman kerran, jotta ilmakuplat hajoavat. Anna macaron-kuorien kuivua huoneenlämmössä noin puoli tuntia. Kuoret ovat tarpeeksi kuivia, kun taikinaa ei tartu sormeen koskettaessasi kuorta varovasti.
Paista macaron-kuoria 140-asteisen uunin uunin keskitasolla noin 14-15 minuuttia. Tarkista ensimmäisen 5 minuutin kuluttua alkavatko kuoret tummua liikaa. Säädä tarvittaessa uunin lämpötilaa. Macaron-kuoret ovat valmiita, kun kuorien alareunaan muodostunut jalka ei hylly nostettaessa kuorta varovasti leivinpaperista. Anna kuorien jäähtyä uunipellillä noin 10 minuuttia ja siirrä ne sitten ritilälle jäähtymään.
♥
Vinkki: Macaronmassan kääntely- ja paineluvaiheessa kannattaa olla tarkka. Jos massasta tulee liian löysää, niin sitä on vaikea pursottaa, se leviää liikaa kuoret eivät välttämättä nouse nätisti uunissa. Jos massa jää liian jämäkäksi, jää pursotettuihin kuoriin huiput, jotka eivät helposti tasoitu.
Vinkki: Jos kuoret eivät meinaa 10 minuutin jäähtymisen jälkeen irrota helposti leivinpaperista, saattavat ne vaatia vielä hieman lisäaikaa uunissa. Kuoria voi tällöin paistaa vielä parisen minuuttia, antaa jäähtyä 10 minuuttia pellillä ja sitten kuorien pitäisi irrota nätisti.
Suklaatäyte
1/2 dl vispikermaa
70 g Panda KinuskiMuru -suklaata
Valitse macaron-kuorille sopivat kuoriparit. Lusikoi täyte pursotinpussiin jossa on pyöreä tylla ja pursota joka toiselle kuorelle täytettä. Nosta toinen kuori kanneksi päälle. Laita valmiit macaronit jääkaappiin ainakin muutamaksi tunniksi. Macaronit ovat parhaimmillaan useita tunteja täyttämisen jälkeen, jolloin täytteen kosteus on imeytynyt hieman kuoriin. Leivokset säilyvät jääkaapissa noin 2-3 päivää. Nosta ne huoneenlämpöön 15-20 minuuttia ennen tarjoilua.
Koristelu
sokerikuorrutetta
tomusokeria
vaaleanpunaisia sokerirakeita
OPK eli Onnelin pikku keittiö :)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti