Tein pikkuleivät samalla ohjeella kuin nämä aiemmin leipomani Herrasväen pikkuleivät. Vähensin vaan hieman leivinjauheen määrää, koska en halunnut näistä yhtään pullukoita tai liikaa paisuneita :)
Tämä oli hauska ja mieluinen tehtävä :) Olen joskus vain kokeillut nopeasti pikkuleipien kuorruttamista pikeerillä eli sitä tuli nyt kunnolla samalla harjoiteltua. Ensimmäisen pikkuleivän kohdalla keskelle pursotettava pikeeri oli hieman liian jämäkkä ja se ei levittynyt kauniisti. Sitten homma sujuikin paremmin, kun tein pikeerin löysemmäksi (lisäsin joukkoon hieman lisää kananmunan valkuaista). Nimien pursottaminen hieman jännitti etukäteen, kun sitäkin olen tosi vähän tehnyt. Onneksi se sujui ongelmitta. Tein pikkuleipiä juhliin 50 kpl ja muutamia ylimääräisiäkin tein varmuuden vuoksi. Saimme sitten itsekin koemaistaa pikkuleipiä :)
Tuo jalkapohjamuotti on tarkoitettu vain toisin päin käytettäväksi. Ensin teinkin pelkästään toisella muottipuolella pikkuleipiä. Vasta kun olin ottanut viimeisenkin pellin pois uunista, tajusin, että puolethan pitäisi tehdä toisinpäin, että pikkuleivät voisi laittaa aina pohjaosat vastakkain ja silti varpaat samaan suuntaan. Tein sitten vielä puolikkaan satsin taikinaa ja otin muotin toisella puolella jalkapohjia. Niin se oli hankalampaa, koska muotin toinen puoli on tehty pyöreämmäksi. Siistin reunoja hieman veitsen avulla.
En löytänyt mistään valmiiksi mintunvihreää pastaväriä, mutta onneksi sen sai helposti tehtyä sinisestä ja vihreästä pastaväristä :)
Jalkapohjapikkuleivät
400 g voita
2 1/2 dl sokeria
2 kananmunaa
9 dl vehnäjauhoja (laitoin puolet puolikarkeita spelttijauhoja)
4 tl vaniljasokeria
1 1/2 tl leivinjauhetta
400-450 g vadelmahilloa
Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Vatkaa
kananmunat yksitellen joukkoon. Lisää joukkoon keskenään sekoitetut
kuivat aineet. Anna taikinan olla kylmässä noin puoli tuntia.
Kauli taikina ohuehkoksi levyksi ja paina
siitä muotilla pikkuleipiä. Taikinan alle kannattaa laittaa kunnolla
jauhoja, koska taikina on aika pehmeää ja helposti tarttuvaa. Paina
puolet pikkuleivistä muotin toisella puolella. Se toisen puolen reuna on
pyöreämpi ja pikkuleivistä on siksi hankala saada yhtä
hienoreunaisiksi, mutta näin saat vastakappaleet tehtyä. Paista
pikkuleipiä leivinpaperoidulla pellillä 200-asteisessa uunissa
keskitasolla noin 8-10 minuuttia. Anna jäähtyä.
Täytä pikkuleivät vasta
pikeerikuorruttamisen jälkeen. Minä etsin tässä vaiheessa pikkuleiville
parit ja asetin ne päällekkäin alustalle.
Pikeerikuorrutus
kananmunanvalkuainen
noin 200 g tomusokeria
muutama tippa sitruunanmehua
sinistä ja vihreää pastaväriä
Vaahdota noin
2/3 tomusokerista munanvalkuaisen kanssa vaahdoksi. Lisää sitruunanmehu
ja tomusokeria tarpeen mukaan. Lisää coctailtikun avulla pienet määrät
kerrallaan yhtäaikaa sekä sinistä että vihreää pastaväriä. Lisää väriä,
kunnes se on sopivan vahvuista ja mintunvihreää.
Vatkaa seosta
sen verran, että se jää aika löysäksi, mutta ei liian valuvaksi. Kaada
suurin osa vaahdosta pursotinpussiin, jossa on pienehkö, pyöreä tylla.
Vatkaa loppuseosta vähän lisää, kunnes vaahto on sopivan paksuista
reunojen kuorrutukseen. Lusikoi seos pieneen pursotinpussiin, jossa on
pieni, pyöreäpäinen tylla (tai leikkaa jämäkän pussin kulmasta pieni
pala pois).
Kuorruta yksi pikkuleipä kerrallaan. Pursota
ensin hieman jämäkämpää pikeeriä pikkuleivän ääriviivoiksi. Pursota
sitten löysempää pikeeriä pikkuleivälle ja levitä seos vaikka
coctailtikun avulla tasaisesti. Tikulla voi myös tökkiä ilmakuplia
rikki. Kun kaikki pikkuleivät on kuorrutettu, anna niiden kuivua
kunnolla.
Nimikoristelu
1/2 rkl kananmunan valkuaista
40 g tomusokeria
pari tippaa sitruunamehua
Laita vadelmahilloa (Minigrip)pussiin, leikkaa kulmasta pala pois ja pursota hilloa pikkuleipien alapuoliskolle. Jätä reunoille tyhjää, ettei hilloa pursua ulos toista keksiosaa painettaessa päälle. Paina kansiosa hellästi kiinni pohjaosaan. Pikkuleivät voi täyttää vaikkapa edellisenä pivänä (niinkuin minä tein), jotta hillo asettuu ja pikkuleivät ehtivät mehevöityä ennen tarjoilua.
♥
Nimipursotus.
Vadelmahilloa pilkottaa välissä :)
Pikkuiset varpaat :)
Pikkuleipien pakkaamista laatikkoon. Pikkuleipiä tuli kahteen
kerrokseen. Väliin laitoin kokkipaperia suojaamaan pikkuleipien pintaa.
Laatikko piti solmia tiukasti kiinni kuljetuksen ajaksi, ettei kukaan
päässyt kurkkimaan nimeä etukäteen (lempinimi viittasi etunimeen, jonka
poika sai :)).
♥ Paljon onnea "Hansulle", ristiäispäiväsankarille! ♥
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti