Tästä taikinamäärästä tulee aika iso määrä munkkeja. Ohjeen voi hyvin puolittaa, jos haluaa päästä vähemmällä. Minä tein tämän ison satsin, mutta leivoin puolesta taikinasta munkkirinkilöitä ja toisesta puolikkaasta vadelmatäytteisiä, pyöreitä munkkeja.
Kinuskikuorrutteisten inkkarimunkkrinkilöiden ohje löytyy täältä.
Kuohkeat inkkarimunkit vadelmatäytteellä
(noin 35-40 kpl riippuen koosta)
5 kananmunaa
4 dl intiaanisokeria
8 dl maitoa
100 g tuorehiivaa
1 1/2 tl ruususuolaa
2 tl kardemummaa
noin 1 1/2 kg puolikarkeita spelttijauhoja (ei täysjyvä)
250 g voita (sulatettuna)
Paistamiseen
1 1/2 l rypsiöljyä
Koristeluun
intiaanisokeria siivilöitynä
Täytteeksi
vadelmahilloa (tai vaikka omenahilloa)
Vatkaa
huoneenlämpöiset munat ja intiaanisokeri paksuksi, kuohkeaksi vaahdoksi.
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi, liuota siihen hiivat ja lisää seos
muna-intiaanisokerivaahtoon. Sekoita joukkoon mausteet, sulatettu voi ja
muutamassa erässä sen verran jauhoja, että taikina on kimmoisaa, mutta
melko löysää. Anna taikinan turvota lämpimässä paikassa, joko tiiviin
kannen alla tai liinalla peitettynä noin 20 minuuttia.
Jaa taikina
kahteen tai kolmeen osaan. Jauhota leivonta-alusta hyvin. Kauli
taikinapalat noin 2 cm:n paksuisiksi levyiksi. Jauhota juomalasin reunat
ja paina sillä taikinasta ympyröitä. Minä painoin palat ympyrämuotilla.
Kuumenna öljy
170-180 -asteiseksi isossa kattilassa. Paistolämpömittarin voi jättää
munkkien paiston ajaksi öljyn sekaan, jotta mittarista voi tarkistaa
lämpötilaa ja säädellä sitä tarvittaessa. Kuuman öljyn kanssa kannattaa
aina olla tarkkana. Laita pari-kolme munkkia kerrallaan öljyyn
paistumaan reikäkauhan avulla. Kun alapuoli on kullanruskea, käännä
munkki reikäkauhalla toisinpäin. Nosta valmiit munkit kattilasta
esimerkiksi talouspaperin päälle (ylimääräinen rasva imeytyy pois) ja
pyörittele sitten toinen puoli siivilöidyssä intiaanisokerissa.
Laita vadelmahilloa pieneen pursotinpussiin, jossa on täytetylla. Työnnä tylla munkin sivusta keskelle ja pursota hilloa sisään.
Munkkeja valumassa öljystä ja odottamassa sokerointia.
Intiaanisokerimunkki ♥
Pursotin munkkien sisään vadelmahilloa.
Makoisaa vappua!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti