Tästä taikinamäärästä tulee aika iso määrä munkkeja. Ohjeen voi hyvin puolittaa, jos haluaa päästä vähemmällä. Minä tein tämän ison satsin, mutta leivoin puolesta taikinasta munkkirinkilöitä ja toisesta puolikkaasta vadelmatäytteisiä, pyöreitä munkkeja.
Vadelmatäytteisten, pyöreiden munkkien ohje löytyy täältä.
Kuohkeat, kinuskikuorrutteiset inkkarimunkkirinkilät
(noin 35-40 kpl riippuen koosta)
5 kananmunaa
4 dl intiaanisokeria
8 dl maitoa
100 g tuorehiivaa
1 1/2 tl ruususuolaa
2 tl kardemummaa
noin 1 1/2 kg puolikarkeita spelttijauhoja (ei täysjyvä)
250 g voita (sulatettuna)
Paistamiseen
1 1/2 l rypsiöljyä
Vatkaa
huoneenlämpöiset munat ja intiaanisokeri paksuksi, kuohkeaksi vaahdoksi.
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi, liuota siihen hiivat ja lisää seos
muna-intiaanisokerivaahtoon. Sekoita joukkoon mausteet, sulatettu voi ja
muutamassa erässä sen verran jauhoja, että taikina on kimmoisaa, mutta
melko löysää. Anna taikinan turvota lämpimässä paikassa, joko tiiviin
kannen alla tai liinalla peitettynä noin 20 minuuttia.
Jaa taikina
kahteen tai kolmeen osaan. Jauhota leivonta-alusta hyvin. Kauli
taikinapalat noin 2 cm:n paksuisiksi levyiksi. Jauhota juomalasin reunat
ja paina sillä taikinasta ympyröitä. Tee sormella reiät ympyröiden
keskelle ja pyörittele sitä hetken aikaa sormen ympärillä niin, että
reikä suurenee. Minä painoin ympyrät ja reiät kahdella erikokoisella
ympyrämuotilla ja paistoin keskustapalatkin pieniksi munkkipalloiksi.
Kuumenna öljy
170-180 -asteiseksi isossa kattilassa. Paistolämpömittarin voi jättää
munkkien paiston ajaksi öljyn sekaan, jotta mittarista voi tarkistaa
lämpötilaa ja säädellä sitä tarvittaessa. Kuuman öljyn kanssa kannattaa
aina olla tarkkana. Laita pari-kolme munkkirinkilää kerrallaan öljyyn
paistumaan reikäkauhan avulla. Kun alapuoli on kullanruskea, käännä
munkki reikäkauhalla toisinpäin. Nosta valmiit munkit kattilasta
esimerkiksi talouspaperin päälle (ylimääräinen rasva imeytyy pois). Anna
munkkirinkilöiden jäähtyä. Pienet keskustamunkit voi pyöritellä
samantien siivilöidyssä intiaanisokerissa.
Kinuskikuorutus
4 dl kuohukermaa
4 dl intiaanisokeria
(2-3 tl voita)
♥
intiaanisokerimuruja
Mittaa kerma
ja intiaanisokeri paksupohjaiseen kattilaan. Kuumenna seosta kunnes se
kiehuu. Alenna sitten lieden lämpötila keskiteholle tai sen verran, että
seos kiehuu ja kuplii hiljalleen. Keitä kinuskia noin 25-30 minuuttia
samalla sekoitellen. Voit varmistaa onko kinuski valmista tekemällä
vesilasitestin.
Vesilasitesti:
Tipauta lusikalla pieni loraus kinuskia vesilasissa olevaan kylmään
veteen. Jos kinuski liukenee ja hajoaa veteen, se ei ole vielä valmista.
Jos kinuski jää palloksi ja sen voi nostaa lasista sormella pois ja
siitä voi muotoilla jopa pallon, on kinuski valmista.
Jos kinuski ei
testien mukaan ole vielä valmista, pitää kinuskia keittää vielä hetki.
Testejä voi tehdä useastikin kinuskin valmistuksen aikana. On
varmistettava, että kinuskia ei keitä liian kauan. Silloin kinuski
jähmettyy liikaa.
Kun kinuski on valmista, niin lisää
halutessasi voi ja sekoita hyvin, jotta voi sekoittuu kinuskiin
tasaisesti. Anna kinuskin vetäytyä noin minuutin ajan ja kasta sitten
vuorotellen jokaisen munkkirinkilän toinen puolisko siihen. Ripottele
kuorrutteen pinnalle intiaanisokerimuruja. Anna kinuskikuorrutteen
jähmettyä.
Munkkirinkilät ja niiden keskustapalat menossa öljykattilaan paistumaan.
Munkkeja valumassa öljystä ja odottamassa sokerointia.
Intiaanisokerimurut inkkarikinuskikuorrutteella :)
Kinuskikuorrutteinen munkkirinkilä ja vadelmahillotäytteinen inkkarimunkki.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti