sunnuntai 14. helmikuuta 2016

Ystävänpäivän laskiaispullat


Leivoin nämä Leivontafoorumin helmikuun leivontahaasteeseen, joka näkyy täällä. Aiheena haasteessa on 'Helmikuinen perinneleivonnainen'. Sai valita leipooko Runebergin tortun, laskiaispullan vai karjalanpiirakan. Karjalanpiirakka olisi toisaalta kiinnostanut, koska en ole niitä vielä koskaan leiponut. Mutta silti laskiaispulla houkutteli eniten. Olin huomannut Olgan pullakirjasta kivan laskiaispullaohjeen ja sovelsin sitä tässä. Oli kyllä ihanan meheviä ja pehmoisia pullia. Minulla on ollut usein vaikeuksia saada pullista pehmoisia, mutta nyt se onnistui :)

Näiden laskiaispullien makua parantaa ihana intiaanisokeri sekä taikinassa että täytteessä. Minä tykkään sekä mantelimassa- että hillotäytteisistä laskiaispullista ja nyt päätinkin laittaa näihin niitä molempia. Olgan ohjeessa oli resepti mantelimassalle ja mietin sitä tehdessäni, että miksi ihmeessä en tee sitä aina itse. Niin helppoa ja nopeaa sen valmistaminen on ja maku on superhyvä.

♥ ♥ ♥

Haaste ja äänestys on päättynyt ja laskiaispullani sijoittuivat mukavasti neljänneksi :) Kiitän pisteistä ja kommenteista! Ne näkyvät tämän postauksen alalaidassa. Kaikki pisteet ja kommentit näkyvät täällä kunkin leipomuksen alla. Haasteen voitti Sokerivaltakunta Laskiais-Nutellapullillaan, onnea! :)

Täältä löytyy lohdukepaketti haasteeseen liittyen :)

Ystävänpäivän laskiaispullat
 
18 isoa pullaa

Mansikkahillo

300 g kotimaisia pakastemansikoita
 
1 dl intiaanisokeria
 
1 rkl ohratärkkelystä (Ohrakas)
 
1 rkl vettä

Taikina

5 dl  maitoa
 
50 g tuorehiivaa
 
2 1/2 dl intiaanisokeria
 
1 tl ruususuolaa
 
1 rkl kardemummaa
 
150 g pehmeää voita (tai 1 dl ruokaöljyä)
 
14 dl vaaleita spelttijauhoja (ei täysjyvä)

Mantelimassa

125 g kuorittuja manteleita tai mantelijauhetta
 
100 g tomusokeria
 
1 kananmunan valkuainen

Täyte

4 dl vispikermaa
 
2 rkl intiaanisokeria
 
2 tl vaniljakreemijauhetta
 
1 tl aitoa vaniljasokeria


1 dl mansikkahilloa
 
mantelimassaa

Pinnalle

tomusokeria

Tee ensin mansikkahillo (vaikka jo edellisenä päivänä). Sulata mansikat kattilassa ja soseuta ne sauvasekoittimella. Lisää joukkoon intiaanisokeri. Kuumenna seos keskilämmöllä kiehuvaksi. Sekoita ohratärkkelys vesitilkkaan ja kaada kattilaan. Keitä hilloa noin 3 minuuttia samalla sekoitellen. Kaada hillo purkkiin, laita kansi päälle ja anna jäähtyä haaleaksi. Laita hillo jääkaappiin ja säilytä sitä siellä käyttöön saakka.

Sekoita isossa kulhossa kädenlämpöinen maito, hiiva, intiaanisokeri, suola ja kardemumma. Lisää jauhoja vähän kerrallaan ja vatkaa taikinaa napakasti. Kun taikinasta tulee liian jäykkää vatkattavaksi, jatka vaivaamista käsin. Vaivaa pehmeä voi/ruokaöljy sekä loput jauhot taikinaan. Vaivaa taikinaa huolellisesti, kunnes se on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa tiiviisti peitettynä (joko kannella tai liinalla).

Leivo taikinasta 18 pyöreää, isohkoa pullaa. Laita ne leivinpaperoidulle uunipellille. Kohota niitä lämpimässä paikassa liinan alla 30 minuuttia. Paista pullia ilman voitelua 200-asteisessa uunissa (tai kiertoilmalla 175 asteessa) keskitasolla 12-15 minuuttia, kunnes ne ovat kauniin kullanruskeita. Anna pullien jäähtyä.

Tee mantelimassa. Jauha mantelit hienoksi jauheeksi tai käytä valmista mantelijauhetta. Sekoita joukkoon tomusokeri. Lisää kananmunan valkuaista vähitellen. Käytä sitä vain sen verran, että saat massasta napakkaa ja joustavaa (minulla meni keskikokoisen munan koko valkuainen). Muotoile massasta pötkö ja leikkaa siitä noin 3 mm paksuja kiekkoja. Litistä kiekkoja tarvittaessa hieman isommiksi ja ohuemmiksi.

Valmista täyte. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää vatkauksen loppuvaiheessa vaniljakreemijauhe, intiaanisokeri ja vaniljasokeri. Lusikoi vaahto pursotinpussiin (minulla oli tähtitylla 1M).

Leikkaa jäähtyneistä pullista "hattu" pois. Laita pohjapalojen päälle ensin mantelimassakiekot. Mittaa oikea määrä mansikkahilloa pieneen pussiin, leikkaa kulmasta pala pois ja pursota hilloa mantelimassakiekkojen ympärille renkuloiksi. Pursota päälle kermavaahtoa. Laita hatut takaisin paikoilleen. Siivilöi pullien pinnalle tomusokeria. Minä laitoin sydämenmuotoisen paperipalan ensin pullan päälle sabluunaksi, jotta sain pulliin ystävänpäivän tunnelmaa :)

Pullataikina ennen kohoamista.


Kohonnut taikina.


Jaoin pullataikinan oikein vaa'an avulla 18 palaan :) Jauhoja ei tarvinnut ollenkaan ainakaan silikonialustalla.


Pullat ennen kohotusta.


Kohonneet pullat. Nämä pullat menevät ilman voitelua uuniin.


Itsetehtyä mantelimassaa ♥


Valmiita pullia.




Pehmoinen pulla ja pehmoinen maku.


Mantelimassakiekko.


Mansikkahilloa ympärille.

 Ja päälle intiaanisokerilla makeutettua kermavaahtoa.


Valmiita pullia.


Pullat saivat sydämellisen ulkonäön ystävänpäivän kunniaksi!





Meillä nämä laskiaispullat tarjoiltiin pikkuruisilta omilta pahvisilta tarjoiluvadeiltaan :)


♥ Hyvää ystävänpäivää! ♥

Saamani pisteet ja kommentit Leivontafoorumin haasteessa:

 3 + 1 + 1 + 5 - 10 pistettä

- kaunis, itse en pidä mantelimassasta (makuasioita).

- 3 pistettä ihanille pullille!

- 1p, tosi upeat pullat, niin huolisesti tehtyjä.

- --- 1p

- 5p. Rakastan peruslaskiaispullia, mutta näissä viehätti tuo speltti ja intiaanisokeri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti