Jee pääsen pitkästä aikaa bloggailemaan :)
Nyt on muuttotouhut ohi ja meidän perhe on superonnellinen uudessa
kodissaan! Erityisen onnellinen olen uudesta keittiöstäni, jossa on
mielettömän kiva leivoskella :)
Tässä tällainen suolainen piirakka, jolla osallistuin tähän
Leivontafoorumin tammikuun leivontahaasteeseen. Menestystä ei tullut,
mutta hauskaa oli sitäkin enemmän piirakkaa suunnitellessa ja tehdessä.
Oikeastaan näin tämän piirakan silmissäni melkein heti, kun luin
tammikuun haasteesta. Näin jälkikäteen paprika oli vähän turha tällä
kertaa, mutta laitan ohjeen nyt niin kuin sen tein. Tein toisenkin
piirakan, johon olin vähän tyytyväisempi. Siinä oli pohjassa
juustoraastetta ja täytteessä ei ollut paprikaa. Haasteen voitti
herkullisen oloinen juustoinen poropiirakka!
Täältä löytyvät haasteen tulokset. Tuossa alhaalla näkyvät saamani kommentit :)
Mozzarella-kasvispiirakka
Pohja
3 dl vehnäjauhoja
1 dl kolmen viljan leseseosta
150 g voita
2 rkl kylmää vettä
Mittaa astiaan jauhot, leseet ja pieniksi
kuutioiksi leikattu kylmä voi. Leikkaa niitä kahdella puuveitsellä tai
haarukoilla ristiin, kunnes taikina on murumaista. Lisää kylmä vesi ja
leikkaa taikinaa vielä vähän aikaa. Nypi lopuksi taikinaa vähän
sormenpäillä, kunnes taikina on vähän tiivistynyt. Laita taikina noin
tunniksi jääkaappiin.
Kauli taikina sopivankokoiseksi ympyräksi
(halkaisijaltaan noin 32 cm). Leikkaa vuoan pohjalle leivinpaperi ja
voitele reunat. Aseta taikina irtopohjavuokaan ja siisti reunoja
tarvittaessa. Reunojen tulee olla noin 3 cm korkeat. Taikinan voi
vaihtoehtoisesti painella vuokaan jauhotetuin sormin heti taikinan
valmistuttua. Pistele pohjaan ja reunoille reikiä haarukalla ja
esipaista pohjaa uunin alatasolla 200 C°:ssa 10 minuuttia.
Täyte
4 dl emmental-mozzarellaraastetta
150 g parsakaalia + 1/2 tl suolaa keitinveteen
100 g fetajuustoa
200 g mozzarellaviipaleita
1/2 mm yrttisuolaa
1/2 mm maustapippuria
200 g porkkanaa pilkottuna
200 g kesäkurpitsaa pilkottuna
1 pieni punainen paprika (noin 100 g pilkottuna)
2 rkl seesamiöljyä
20rkl juoksevaa hunajaa
1/2 tl yrttisuolaa
2 dl ruokakermaa 7 %
1 dl kevyt ranskankermaa
2 kananmunaa
1/2 tl valkopippuria
1 tl kuivattua basilikaa
1/2 tl yrttisuolaa
Leikkaa parsakaalista nuppuosat pienine
varsineen ja keitä niitä suolatussa vedessä lähes kypsäksi, noin 8
minuuttia. Huuhtele parsapalat heti kylmällä vedellä ja jätä
valumaan.Kuori ja pilko porkkanat pieniksi paloiksi.
Kuori kesäkurpitsa, koverra siemenet pois ja
leikkaa pieniksi kuutioiksi. Pese paprika, poista siemenosat ja leikkaa
pieniksi kuutioiksi. Kuumenna pannussa seesamiöljy. Kaada pannulle
porkkana- kesäkurpitsa- ja paprikakuutiot. Paista kasviksia pannulla
keskilämmöllä noin 10-15 minuuttia, kunnes ne ovat vähän pehmenneet.
Lisää paiston puolivälissä hunaja ja yrttisuola.
Mausta mozzarellaviipaleiden pinta
yrttisuolalla ja maustepippurilla. Sekoita keskenään munat, ruokakerma,
ranskankerma, valkopippuri, basilika ja yrttisuola.
Ripottele piirakkapohjan päälle 1 dl
juustoraastetta. Nypi parsakaalin nuppuja vähän pienemmiksi ja laita ne
raasteen päälle. Murusta fetajuusto parsapalojen päälle. Asettele
fetamurujen päälle mozzarellaviipaleet. Kaada niiden päälle
kasviskuutiot. Ripottele pinnalle loput eli 3 dl juustoraastetta. Kaada
muna-kermaseos täytteen päälle tasaisesti.
Pinnalle
7 kpl kirsikkatomaattia
pieni pala punaista paprikaa
pieni pala keltaista paprikaa
muutama basilikanlehti
1/2-1 tl seesaminsiemeniä
Leikkaa kirsikkatomaatit neljään osaan ja
ripottele ne pinnalle. Jos haluat tehdä tomaateista muodon, leikkaa ne
kahtia, koukkaa sormella siemenet pois, leikkaa vielä kahtia, aseta
haluamasi piparimuotti piirakan päälle ja asettele tomaattiviipaleet
muotin sisälle. Ota sitten muotti pois. Voit tehdä piirakan pinnalle
reunaosiin myös pieniä paprikakukkasia- ja sydämiä. Ripottele pinnalle
seesaminsiemeniä.
Paista piirakkaa uunin alatasolla 200 C°:ssa
noin 30 minuuttia. Koristele pintaa vielä pilkotuilla tai kokonaisilla
basilikanlehdillä (itse laitoin niitä vähän turhan niukasti.
Paprikakukkasia- ja sydämiä.
- Ulkonäkö tässäkin ihan täydellinen! Täytteessä kovasti on eri makuja, liekö jo hieman liikaa.
- juuston ystävän lempipiirakka
- Ihanan runsaat täytteet ja kaunis toteutus.
- Makoisan oloinen.
- erittäin kaunis – aineista päätellen myös herkkua. Tekijällä on taitoa ja ideaa tehdä ateriasta silmänkin ilo!
- Annan ääneni osallistujalle nro 7, koska tätä maistaisin kaikista mieluiten. Piirakka on aivan minun makuuni, mozzarellan ja tomaatin yhdistelmä on ihana! Näyttää mukavan mehevältä ja tykkään myös leseiden käytöstä pohjassa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti