Meidän Mio täytti maaliskuussa 7 v. Poika toivoi yllättäen tällaista söpöilykakkua. Halusi tipun joka on kuoriutumassa, koska tiput ovat niin söpöjä ♥ Kakku oli helppo muotoilla munan malliseksi ja tipun ja munan pursotin kermalla. Tipun silmät ja nokan tein pikeeristä.
Kuoriutuva tipu -kakku
Pikeerikoristeet
(tipun nokka ja silmät, voi tehdä etukäteen)
1/2 rkl kananmunan valkuaista
40 g tomusokeria
2 tippaa sitruunamehua
mustaa pastaväriä
oranssia pastaväriä/tomuväriä
Sekoita 3/4 tomusokerista valkuaisen joukkoon ja vatkaa pienellä
vispilällä. Lisää tomusokeria tarvittaessa lisää, kunnes seos on
jäykähköä, mutta silti levittyvää. Lisää lopuksi sitruunamehu. Jaa
pikeeri kolmeen osaan. Värjää yksi annos mustaksi mustalla pastavärillä. Värjää toinen annos oranssiksi. Väriä voi lisätä coctailtikun avulla vähän kerrallaan. Jätä kolmas annos valkoiseksi. Lusikoi pikeerit omiin pieniin pursotuspusseihinsa
(käytin minikokoisia Minigrip-pusseja).
Leikkaa pusseista pieni kulma pois ja pursota niistä tipulle yksityiskohtia. Olin piirtänyt valmiiksi leivinpaperille mallit, joiden päälle pursotin. Pursota valkoisella pikeerillä tipulle ovaalinmuotoiset silmät. Pursota mustalla pikeerillä silmille keskustat. Pursota oranssilla pikeerillä tipun nokka. Kun mustat silmien keskustat ovat hieman kuivuneet, voi niiden keskustaan pursottaa pienet valkoiset pikeeritipat antamaan elävyyttä. Anna pikeeripalojen kuivua seuraavaan päivään (tai kauemminkin).
Leikkaa pusseista pieni kulma pois ja pursota niistä tipulle yksityiskohtia. Olin piirtänyt valmiiksi leivinpaperille mallit, joiden päälle pursotin. Pursota valkoisella pikeerillä tipulle ovaalinmuotoiset silmät. Pursota mustalla pikeerillä silmille keskustat. Pursota oranssilla pikeerillä tipun nokka. Kun mustat silmien keskustat ovat hieman kuivuneet, voi niiden keskustaan pursottaa pienet valkoiset pikeeritipat antamaan elävyyttä. Anna pikeeripalojen kuivua seuraavaan päivään (tai kauemminkin).
Pohja
3 × tämä pohja:
4 kananmunaa
2 dl intiaanisokeria
1 dl ohratärkkelystä
1 dl puolikarkeita spelttijauhoja (ei täysjyvä)
1 1/2 tl leivinjauhetta
4 kananmunaa
2 dl intiaanisokeria
1 dl ohratärkkelystä
1 dl puolikarkeita spelttijauhoja (ei täysjyvä)
1 1/2 tl leivinjauhetta
Vaahdota munat ja intiaanisokeri paksuksi, vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita keskenään ohratärkkelys, jauhot ja leivinjauhe ja siivilöi ne muna-sokerivaahtoon varovasti käännellen. Kaada taikina leivinpaperoidulle uunipellille.
Paista 225-asteisessa uunissa keskitasolla 5-6 minuuttia. Aseta leivinpaperi pöydälle ja sirottele sen päälle intiaanisokeria. Kumoa uunista tullut kääretorttupohja intiaanisokeroidulle leivinpaperille. Irrota sitten kääretorttupohjasta siinä kiinni ollut leivinpaperi. Tee näin yhteensä kolme pohjalevyä ja anna niiden jäähtyä.
Leikkaa leivinpaperista/pergamiinista sopivankokoinen kananmunan kaava. Aseta kaava jokaisen pohjalevyn päälle ja leikkaa sen avulla levyistä munan malliset palat. Itse leivon pohjalevyt noin viikkoa ennen juhlia, joten pakkaan ne pussiin ja pakastan ne. Sulatan ne juuri ennen täyttämistä.
Kostutus
3 dl maitoa
2 rkl intiaanisokeria
Sekoita keskenään maito ja intiaanisokeri.
Suklaatäyte
120 g tummaa suklaata
3 dl vispikermaa
2 rkl kaakaotomusokeria
1/2 tl vaniljajauhetta
100 g vaniljatuorejuustoa
♥
Aseta yksi kääretorttupohjista tarjoilualustan päälle. Voit joko
täyttää kakun suoraan tai laittaa reunoille reunakalvoa tai jotain
muovisuikaletta, jotta täytteen saa tosi tasaisesti. Kalvot saa
kiinnitettyä parhaiten siinä vaiheessa, kun alat laittaa täytettä
pohjalevyn päälle, jolloin kalvo tarttuu ja pysyy sen avulla pystyssä.
Kalvot voi tarvittaessa kiinnittää toisiinsa teipillä tai klemmareilla.
Sulata
suklaa vesihauteessa tai miedolla lämmöllä mikrossa välillä
sekoitellen. Anna suklaasulan jäähtyä haaleaksi. Vatkaa kerma vaahdoksi
lisäten vatkauksen loppuvaiheessa kaakaotomusokeri ja vaniljajauhe.
Vatkaa pienellä teholla joukkoon
vaniljatuorejuusto. Sekoita suklaasula täytteeseen. Kaada täyte vuokaan
ja tasoita
pinta. Upota täytteeseen
melko tiheästi pakastevadelmia antamaan täytteelle raikkautta. Marjat
on helpoin upottaa jäisinä. Silloin ne eivät myöskään värjää täytettä. Nosta täytteen päälle keskimmäinen
pohjalevy, kostuta se ja levitä päälle vadelmahillo. Laita vuoka jääkaappiin vadelma-vaniljatäytteen teon ajaksi.
Vadelma-vaniljatäyte
1/2dl vadelmahilloa
♥
2 1/2 dl vispikermaa
150 g vaniljarahkaa
200 g vadelmia (tuoreena tai sulatettuna pakkasesta)
2 rkl vaniljakreemijauhetta
♥
150 g kotimaisia pakastevadelmia
Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää vatkauksen loppuvaiheessa vaniljakreemi hiljalleen joukkoon. Sekoita joukkoon vaniljarahka.
Soseuta vadelmat (jos käytät pakastevadelmia, anna niiden sulaa ensin ja
soseuta sitten liemineen päivineen). Sekoita vadelmasose täytevaahdon joukkoon.
Levitä vadelma-vaniljatäyte kakkupohjan päälle. Upota jäiset vadelmat täytteeseen melko tiheästi (laita pakastevadelmat suoraan pakkasesta, jotta ne eivät sotke täytettä). Aseta päälle viimeinen kääretorttulevy ja kostuta se. Laita kakun päälle tuorekelmua tai foliota ja anna hyytyä jääkaapissa noin 4 tuntia tai yön yli.
Levitä vadelma-vaniljatäyte kakkupohjan päälle. Upota jäiset vadelmat täytteeseen melko tiheästi (laita pakastevadelmat suoraan pakkasesta, jotta ne eivät sotke täytettä). Aseta päälle viimeinen kääretorttulevy ja kostuta se. Laita kakun päälle tuorekelmua tai foliota ja anna hyytyä jääkaapissa noin 4 tuntia tai yön yli.
Suklaakreemi
175 g maitosuklaata
225 g suolatonta voita huoneenlämpöisenä
1 rkl kevytmaitoa huoneenlämpöisenä
1 tl vaniljauutetta
250 g tomusokeria
Siivilöi tomusokeri valmiiksi erilliseen kulhoon. Sulata suklaa joko
mikrossa miedolla lämmöllä tai vesihauteessa. Anna suklaan hieman
jäähtyä. Vatkaa voi, maito, vaniljauute sekä tomusokeri tasaiseksi suuressa kulhossa. Lisää sulatettu
suklaa ja vatkaa, kunnes seos on paksua ja kermaista. Mitä enemmän
vatkaat, sitä paksumpaa ja kiinteämpää kreemistä tulee.
Levitä kreemiä kakun reunaosaan tasainen, peittävä kerros. Tasoita pinta esimerkiksi palettiveitsellä. Tee haarukalla pintaan kuvioita. Laita kakku jääkaappiin odottamaan seuraavaa vaihetta.
Levitä kreemiä kakun reunaosaan tasainen, peittävä kerros. Tasoita pinta esimerkiksi palettiveitsellä. Tee haarukalla pintaan kuvioita. Laita kakku jääkaappiin odottamaan seuraavaa vaihetta.
Kermapäällystys
1 1/2 dl vispikermaa
1 tl tomusokeria
Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta tomusokerilla. Levitä vaahtoa kakun päälle (ei reunoille)
ohueksi kerrokseksi (vaahtoa saattaa jäädä vähän yli). Laita kakku
jääkaappiin pursotusten teon ajaksi.
Kermapursotus
3 dl Flora Vispiä
1 rkl vaniljakreemijauhetta
1 rkl tomusokeria
2 tl tummaa kaakaojauhetta
keltaista pastaväriä/tomuväriä
Laita kahteen pursotinpussiin pyöreäpäinen tylla ja yhteen tähtitylla 1M (jos samanlaisia tyllia
ei ole montaa, käy pelkkä pyöreäpäinen liitinosakin, tai tyllaosan
voi vaihtaa ja pestä pursotusten välissä). Vatkaa kerma vaahdoksi ja
lisää vatkauksen
loppuvaiheessa vaniljakreemi hiljalleen sekä tomusokeri. Lusikoi reilu puolet valkoista vaahtoa
pursotinpussiin. Jaa loppuvaahto kahteen kulhoon. Lisää toiseen vaahtoon coctailtikun avulla keltaista pastaväri. Siivilöi ja sekoita toiseen vaahtoon tumma kaakaojauhe.Lusikoi keltainen vaahto pussiin, jossa on tähtitylla. Lusikoi ruskea vaahto pyöreätyllaiseen pussiin.
Aloita pursottaminen ruskealla vaahdolla. Ruskeaa vaahtoa tulee kakun yläosaan jättäen keskikohta paljaaksi (koska siihen tulee tipun pää). Pursota palloja kakun reunasta alkaen. Vedä
pikkulusikalla tai pienellä palettiveitsellä pallon päältä, jotta se
litistyy keskustaa kohden. Pursota uusi pallorengas hieman edellisen,
litistettyjen pallon päälle.
Jatka näin noin neljä kierrosta, kunnes tipun päälle on sopiva tila keskellä. Pursota keltaisella vaahdolla keskelle tipun pää. Tähtityllasta tulee pörröisen näköistä jälkeä. Pursota valkoisella vaahdolla litistettyjä pallorivejä kakun ala- ja keskiosaan. Valkoinen osa on munankuori, joten sen yläreunaan voi pursottaa teräviä reunoja, jotta se muistuttaa rikkoutunutta munankuorta.
Aseta lopuksi aiemmin tehdyt pikeeriyksityiskohdat eli tipun silmät ja nokka paikoilleen.
♥
Ohut kermakerros ennen pursotusta.
Tipu kurkkii ihmetellen ympäristöään.
Pursotusta.
Tein haarukalla kuviointia suklaakreemiin kakun reunaosaan.
Mio odottamassa, että saa puhaltaa kynttilät :)
♥ Onnea Mio, poikani Mio ♥
Ihanan söpö kakku. Sain idean, että haluaisin tehdä muuten samanlaisen, paitsi että munasta kurkkaisi kotilovauva. :) Koska meillä on lemmikeinä akaattikotiloita.
VastaaPoistaKiitos �� Oi ihana idea ja voin silmissäni nähdä kakun suloisuuden ❤
Poista