Tein tämän piirakan ensimmäisen kerran vuonna 2012. Tässä linkki sinne. Ohje on Ulla Svenskin Lempileivonnaiset-kirjasta. Ullan ohjeessa on käytetty gluteenittomia jauhoja, mutta käytin silloin vehnäjauhoja. Vanhan blogin puolella sain muutamia kommentteja siitä, että gluteenittomilla jauhoilla piirakka ei ollut oikein onnistunut. Taikina ei pysynyt kunnolla kasassa. Vehnäjauhoilla tehtäessä ei ollut tuota ongelmaa. Toissakesänä testasin vihdoin itsekin gluteenittomia jauhoja tässä piirakassa ja olihan siinä eroa. Taikina levisi keskustaan päin esipaiston aikana. Piirakka pysyi itsellä kuitenkin muuten kasassa. Pidin piirakkapohjaa jääkaapissa 1/2 h ennen esipaistoa, mutta silti taikina vähän valui. Laitoin jauhoja myös hieman enemmän kuin alkuperäisessä ohjeessa. En tiedä oliko siitä mitään hyötyä. Joka tapauksessa siitä tuli ihan suht kelpo piirakka ja maku oli oikein hyvä :) Nyt laitoin täytteetkin oikein päin eli ensin vaniljakreemin ja päälle marjat.
Parhaiten piirakka onnistuu siis vehnäjauhoilla, mutta gluteenittomilla jauhoillakin voi onnistua melko hyvin.
Mustaherukka-vaniljapiiras gluteenittomilla jauhoilla
Pohja
150 g voita
1 dl sokeria
1 dl mantelijauhetta
2 dl gluteenitonta jauhoseosta
2 tl leivinjauhetta (laitoin 1 1/2 tl)
Vaahdota rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää
keskenään sekoitetut kuivat aineet joukkoon. Painele taikina noin 24 cm
halkaisijaltaan olevan piirasvuoan pohjalle ja reunoille (käytin
irtopohjavuokaa). Esipaista pohjaa 200-asteisessa uunissa keskitasolla
noin 5 minuuttia.
Täyte
5 dl maitoa
2 dl vaniljakreemijauhetta
200 g mustaherukoita
Vispaa maito ja vaniljakreemijauhe sekaisin
ja anna saostua hetki. Kaada täyte pohjan päälle ja ripottele pinnalle
mustaherukat. Jos käytät pakastemarjoja, anna niiden sulaa ensin ja
valuta neste pois. Paista piirakka 175-asteisessa uunissa alatasolla
noin 30 minuuttia.
Nam! Pitääpä kokeilla tätä.
VastaaPoista